Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mavra preskočio Jovića na ljestvici najboljih asistenata

09.04.2021. 07:36


Posljednji susreti ABA lige donijeli su brojne promjene na povijesnim ljestvicama individualnih učinaka u regionalnom natjecanju. Igrala se 16. minuta kada je kapetan Zadra Dominik Mavra asistirao Justinu Carteru za 26:29, a tim je dodavanjem hrvatski reprezentativac došao do svoje 437. asistencije u Jadranskoj ligi, čime je na 18. mjestu svih vremena prestigao Stefana Jovića. Skok je napravio i još jedan hrvatski reprezentativac i ovosezonski član momčadi s Višnjika Darko Planinić koji je sa šest ubačaja za dva poena protiv Igokee postao 20. igrač u povijesti ABA lige koji je ubacio najmanje 500 dvica. Stariji brat Planinić trenutno se nalazi na 19. mjestu svih vremena, pretekavši Bojana Krstovića, no tamo se vjerojatno neće dugo ostati pošto su mu »na dohvat ruke« Dejan Milojević i Predrag Samardžiski koji imaju tek jednu dvicu više od visokog »Cibosa«.


Gečevski pao na ljestvici
Okruglu brojku je dosegao i iskusni Nemanja Gordić koji je protiv FMP-a stigao do 600 slobodnih bacanja u regionalnoj ligi, postavši tek četvrti igrač u povijesti kome je to pošlo za rukom. Među trojicom najboljih nalaze se i dva hrvatska košarkaša Andrija Žižić na drugom i Davor Kus na trećem mjestu sa 670, odnosno 634 slobodnih bacanja, dok čelo čvrsto drži Čedomir Vitkovac koji je čak 711 puta bio mirne ruke s linije penala. U istoj je kategoriji napredak ostvario i drugi crnogorski reprezentativac i dugogodišnji Gordićev suigrač iz Budućnosti Nikola Ivanović koji je protiv Mege Soccerbet ubacio sedam slobodnih bacanja (ukupno 487), preskočivši time nekadašnjeg kapetana Zadra Todora Gečevskog i svog sadašnjeg trenera Dejana Milojevića popevši se na 11. mjesto svih vremena.


Čović preskočio Žorića
Najveći napredak je ostvario iskusni košarkaš Crvene zvezde Marko Simonović koji je protiv FMP-a odigrao svoju 246. utakmicu u ABA ligi, čime se popeo na 15. mjesto svih vremena prestigavši Ivana Ramljaka, dok je prvi ispred njega još jedan nekadašnji Zadranin Siniša Štemberger s utakmicom više. Raspoloženi Simonović se ujedno izjednačio s Markom Tomasom na 17. mjestu najboljih strijelaca sa 690 ubačaja iz igre te je preskočio nekadašnjeg igrača Cedevite Marina Baždarića po broju defenzivnih skokova s ukupno 540 uhvaćenih lopti ispod svog obruča. Napredak u nekoliko kategorija je ostvario i Filip Čović koji je preskočio Luku Žorića na 14. mjestu najpreciznijih izvođača slobodnih bacanja te Davora Marcelića i Vuka Radivojevića po pitanju ubačenih trica. Čović se trenutno nalazi na 17. mjestu povijesne ljestvice s 241 dalekometnim ubačajem, jednim više od nekadašnjeg igrača Zadra.