Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ozbiljnim pristupom odrezana krila Sesarovih igrača

09.04.2021. 07:10


Košarkaši Zadra su kontra Gorice u Krešinom domu stigli do najvažnije pobjede dosadašnjeg dijela trećeg kruga HT Premijer lige s kojom su i dalje ostali glavnim pretendentima za startnu jedinicu u doigravanju. Momčad predvođena Josipom Sesarom nije se na kraju pokazala dostojnom po drugi put ove sezone iznenaditi Zadrane, a za to su mora se priznati ponajviše zaslužni domaći košarkaši koji su vrlo ozbiljnim pristupom od samog početka, uz nekoliko kriznih razdoblja, autoritarno održavali prednost tijekom cijele utakmice, pa se može kazati da je posao za 25. ovosezonsku pobjedu obavljen rutinski, a nije se ni previše energetski potrošilo pred sutrašnji abaligaški sraz s Cibonom u Draženovom domu.


Ugodno otvaranje
Trebalo je malo vremena igračima Josipa Sesara kako bi pohvatali konce jer je to jedno njihovo mentalno kašnjenje na utakmicu Zadar iskoristio za prvi veći bijeg, stigavši u nepune četiri minute do 11 plusa (15:4). Centralnom figurom tog početnog udara Mršićevog sastava pokazao se Onuaku koji je ubacio šest koševa, četiri je zabio Vuković dok je jedno oku vrlo ugodno otvaranje domaćih košarkaša zaključeno Mavrinim dalekometnim ubačajem. Ipak, kako se približavao kraj prve četvrtine gosti su došli do zraka, uspjeli su ponešto ubaciti Uljarević i Pavlović te je otvarajuća dionica završila donekle i povoljnim rezultatom po njih, iako je zaostatak iznosio osam koševa (20:12). No, nisu to vidno uzdizanje gostujućeg sastava Zadrani shvatili previše ozbiljno pa i ne čudi da su u kratkom vremenu uspjeli prosuti stečevinu iz prve četvrtine. Iskoristio je Sesar činjenicu da u tom trenutku na parketu nije bilo Mavre, Cartera i Onuakua s čim je domaćin ostao bez kreacije u napadu, a to je onda bio signal za buđenje iz mrtvih Lovre Mazalina koji je uz Pavlovićevu pomoć donio prvo poravnanje u utakmici (26:26). Mršić se unatoč provaliji u koju je upala njegova momčad odlučio ne zvati minutu odmora, i isplatilo mu se jer je konačno izvana pogodio Palokaj, na što su se i složile dvije-tri dobre obrane iz kojih su se posljedično Mavra, Onuaku pa Palokaj efikasno naplatili te se Gorica u roku od 60 sekundi ponovno našla u debljem minusu (35:26). Nažalost, Mršićevi momci nisu uspjeli otići na odmor s izdašnijom prednošću od šest poena (37:31), ispriječile su se dobro im znane neforsirane pogreške kao i trica Uljarevića pa je Gorica nakon svega mogla i zadovoljnija put svlačionica.


Furiozni bijeg Zadra
No, to njihovo zadovoljstvo ekspresno je splasnulo početkom treće četvrtine koju su Zadrani otvorili furiozno, s 8:0 serijom u koju su zanimljivo Vuković i Onuaku ugradili pogođene šutove za tri poena, no važnija od svega je domaćim košarkašima bila činjenica da su se tada našli i u najvećem vodstvu, na plus 13 (47:34), što se pokazalo i početkom kraja svim ambicijama Velikogoričana u Krešinom domu. Naravno, Sesarove trupe nisu ni pomišljale izvjesiti bijelu zastavu, ipak je ostalo dugih 15 minuta do kraja, ali voljni moment igrača Zadra je ostao na visokoj razini. Pa se unatoč svim pokušajima gostiju nekako održala dvoznamenkasta prednost pred ulazak u završnih deset minuta (58:48), da bi veliko olakšanje nastupilo početkom četvrte dionice kad su Junaković i Palokaj postavili na najvećih 15 viška (63:48). Izgledalo je u tom trenutku da je i zgotovljen posao u derbiju 30. kola, no Gorica je uspjela do pred završne dvije minute zapapriti Zadranima, neugodnom serijom 14:5 s kojom se primakla na samo šest koševa zaostatka (68:62). Međutim, nisu gosti i pogodili u ključnom napadu koji im je trajao četrdesetak sekundi nakon čega nije bilo teško Mršićevim igračima u faul završnici zaključiti cijelu priču s pobjedom. U domaćim redovima najefikasnijim se pokazao Onuaku s 15 ubačaja, ali se igračem utakmice ipak mora okarakterizirati Vukovića, koji je uz 13 koševa uhvatio devet lopti dok je vrlo dobru partiju u oba pravca pokazao Palokaj, kao treći dvoznamenkasti Zadranin s 10 poena. Kod Gorice, Pavlović je postigao 17, a Baković 16 poena.
ZADAR 73 – GORICA 64
(20:12, 17:19, 21:17, 15:16)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Josip Radojković, Josip Jurčević i Leo Roglić.
ZADAR: Carter 9, Jordano, Justice 3, Palokaj 10, Vuković 13, Bursać 8, Junaković 5, Mavra 8, Onuaku 15, Planinić 2, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.
GORICA: Majcunić, Kalajžić, Savić 3, Batur 2, Pavlović 17, Mazalin 6, Uljarević 13, Ljubičić 2, Baković 16, Kapusta 5. Trener: Josip Sesar.