Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Starigrad se vraća »Tragovima Winnetoua«

09.04.2021. 12:45


Mogli bi smo reći Winnetou se vraća kući, jer Turistička zajednica Starigrad Paklenica na Pakleničkoj rivijeri najavljuje povratak svog dugogodišnjeg čuvenog programa »Tragovima Winnetoua«.


Tradicija i priča
Mlađe je podsjetiti kako je Winnetou izmišljeni indijanski poglavica iz plemena Apača. Njegov je lik u svojim romanima stvorio njemački književnik Karl May (»Winnetou«, »Old Shatterhand«, »Old Surehand«, »Old Firehand« i dr.). Radnja romana o Winnetouu se odvija na Divljem zapadu; pripovijeda je njemački pripovjedač po imenu »Charley« (Karl May), koji kasnije, zbog svoje snage dobiva nadimak Old Shatterhand. Karl je na početku zaposlen kao nastavnik, pa geodeta za mjerenje trase željeznice na indijanskom teritoriju plemena Apača,.. Uglavnom se s vremenom sprijatelji s Winnetouom. Njihove su zajedničke pustolovine opisane u mnogim Mayevim djelima.
Na toj je bazi snimljeno deset filmova o Winnetouu od 1962. (»Blago srebrnog jezera«) do 1968. godine (»Winnetou u Dolini smrti«). Snimili su ih zapadnonjemački filmaši u koprodukciji s hrvatskom filmskom kućom Jadran filmom, u divljini nedirnute hrvatske prirode: Nacionalni parkovi Paklenica, Plitvička jezera i Krka, Velebit, kanjon Zrmanje i Vrlika i drugdje. Epicentar je bio u tadašnjem motelu Alan u Starigradu. U Njemačkoj ova djela Karla Maya imaju, kao i filmski serijal, kultni status i godinama u Starigradu okupljaju ljubitelje serijala koji, nerjetko u kostimima, obilaze autentične lokacija snimanja. Iako je prošlo preko 50 godina interes se nastavlja. Štoviše, nedavno je snimljen nastavak u tri epizode, no nije doživio poseban uspjeh.


Program »Tragovima Winnetoua« za 2021.
31. 05. 2021 – 05. 06. 2021 – Starigrad
Tradicionalni susret ljubitelja Karla Maya i filmova o Winnetouu. Program uključuje obilazak filmskih lokacija, susret sa članovima filmske ekipe, open air filmsku projekciju, country večer…
31.05. – PONEDJELJAK
– dobrodošlica
– projekcija filma i osvrt na susret 2019. godine
01.06. – UTORAK
– obilazak filmskih lokacija u NP Plitvička jezera
– posjet filmskom studiju »Jadran Film« u Zagrebu
02.06. – SRIJEDA
– obilazak grada Zagreba
03.06. – ČETVRTAK
– obilazak filmskih lokacija na rijeci Zrmanji (izlet brodom)
– večernja filmska projekcija na lokaciji snimanja
04.06. – PETAK
– obilazak filmskih lokacija u NP Paklenica
– prigodna večera i glazbeni program
05.06. – SUBOTA
– odlazak




Povratak nakon korona pauze
Program je ovdje u Starigradu osmišljen i išao redovito, ali i u nekim drugom mjestima kamo su se pojavljivali drugi organizatori poput njemačkih grupa u ovdašnjem BIogradu (Ilirija),… Obilazak je redovito obuhvaćao nekoliko kultnih mjesta – Tulove grede, potom kanjon Zrmanje (lokaciju tzv. Puebla), odnosno Paklenicu, te Krku, Plitvička jezera, itd.
Mislilo se kako je 50 godišnjica zadnjeg snimljenog filma biti i kraj tradicije, ali je interes ostao i tradicija nastavljena. No, lani je corona prekunula, ali se ove godine program vraća. Kažimo da je na Tulovim gredama i spomen ploča Pieru Brisu kao da je tamo i poštanski sandučić Karla Maya… Kako će programi prići ove godine, s obzirom na aktualne prilike sa coronom, tek ćemo vidjeti, no u Starigradu su za program spremni.


Pierre Brice
Pierre-Louis Baron de Bris, rođen 6. veljače 1929. u Brest u Francuskoj umro 6. lipnja 2015. u Parizu, bio je francuski glumac i pjevač.
Započinje karijeru 1950-ih. Najpoznatiji je po ulozi Winnetoua, poglavice Apača, u njemačkim filmovima snimljenim po knjigama Karla Maya. Bio je oženjen s Hellom Krekel od 1981. pa do svoje smrti.
Višekratno se za života, zajedno sa suprugom pridruživao ovom programu, a Hella je nastavila dolaziti sa grupama fanova i nakon njegove smrti s grupama koje su boravile u Starigradu u navedenom programu, odnosno u Biogradu (Ilirija) po sličnom programu.