Posao pomoćnika u nastavi radi se sa srcem, ne za plaću

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Centru za kreativne industrije upozoreno na probleme i mala primanja
Autor: 
To je izrazito poseban rad u kojem se može vidjeti napredak kod djeteta i nagrada je jako velika, ali isto tako, to je posao koji se radi samo sa srcem jer se ne radi za plaću. Prosječna neto plaća pomoćnika je 2.800 kuna, nemamo riješene statuse, u obrazovnom sustavu naš položaj nije jasno definiran i zato se zahvaljujem svima koji su uvidjeli važnost razgovora o ovoj temi, naglasila je Kraljev
Marin GOSPIĆ
Nazočni u Centru za kreativne industrije tematizirali značaj i ulogu pomoćnika u nastavi za zajednicu

 Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s Udrugom pomoćnika u nastavi grada Zadra i Zadarske županije organizirala je okrugli stol na temu »Značaj i uloga pomoćnika u nastavi za zajednicu«. Cilj ovog skupa bio je stručnoj i široj javnost približiti ulogu pomoćnika u nastavi u unaprjeđenju socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u redoviti obrazovni sustav.

Poseban rad i posebna nagrada

Okrugli stol organiziran je s idejom da se istaknu izazovi u radu s kojima se susreću pomoćnici, a na koje su ukazali i ukazuju već dugo vremena.Okupljene u Centru za kreativne industrije pozdravila je Marina Vuković Dujmović, ravnateljica ZADRE NOVE.
- Uključenost i integracija su riječi koje za djecu s teškoćama znače novi svijet i nove mogućnosti. Da bi se djeca mogla uključiti u socijalne aktivnosti vršnjaka i integrirati u redoviti odgojno-obrazovni sustav, uz angažman njihovih obitelji, nužni su i pomoćnici u nastavi koji olakšavaju taj proces, istaknula je Vuković Dujmović.
Petra Kraljev, predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi naglasila je važnost ovakvog događaja naznačivši koliko je uloga pomoćnika u nastavi važna za napredak i razvoj djeteta, ali i naglasivši s koliko se problema pomoćnici susreću.
- To je izrazito poseban rad u kojem se može vidjeti napredak kod djeteta i nagrada je jako velika, ali isto tako, to je posao koji se radi samo sa srcem jer se ne radi za plaću. Prosječna neto plaća pomoćnika je 2800 kuna, nemamo riješenje statuse, u obrazovnom sustavu naš položaj nije jasno definiran i zato zahvaljujem svima koji su uvidjeli važnost razgovora o ovoj temi, naglasila je Kraljev koja je i sama pomoćnica u nastavi već dugi niz godina.

Osiguravanje sredstava

Poboljšanje statusa pomoćnika najavio je Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja.
- Pomoćnici su izazov za cijeli sustav i ovaj okrugli stol je bitan upravo zbog razgovora udruga, a bitan je i jedinici lokalne samouprave kako bismo našli zajednički jezik i kako bismo riješili status pomoćnika u nastavi kojih je trenutno više od 4700 što dokazuje kolika je potreba, kazao je Karin navaljujući kako će se kroz skorije vrijeme njihov status izregulirati novim Zakonom o odgoju i obrazovanju čime će se dati zakonska podloga za rješavanje njihovog statusa. Grad Zadar se u ovaj proces uključio prije više od deset godina, i kako je kazao pročelnik Nekić, danas se nastavni proces više ne može zamisliti bez pomoćnika u nastavi.
- Važna nam je suradnja s Udrugom jer da bismo imali uspjeha moramo surađivati svi skupa i moramo biti umreženi, kazao je Nekić.
Projektom »Korak bliže društvu bez prepreka« osigurana su sredstva za zapošljavanje 105 pomoćnika, a uz proračun Zadarske županije osigurana su sredstva za još 13 pomoćnika, a kroz projekt »Zajedno u školu« osigurana su sredstva za još 10 pomoćnika koji rade s 11 učenika.
- Pomoćnici nisu same ruke, oči i uši učenicima, oni su njihova potpora i njihov most prema drugoj djeci, rekao je župan Božidar Longin istaknuvši kako se ovakvim projektima razvija i empatija kod druge djece, a »svi se zajedno možemo naučiti empatiji, toleranciji i razbijanju predrasuda«.
- Provedba ovih projekta otvorila je i nova radna mjesta za osobe pedagoške struke koje se nisu mogle zaposliti, rekao je Longin pruživši potporu ovakvim projektima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno