Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Do pobjede igrom ili ‘na mišiće’?

Autor: Ivan Knežević

08.05.2009. 22:00
Do pobjede igrom ili ‘na mišiće’?

Foto: Zvonko KUCELIN



O igri i rezultatu razglabat će se u subotu navečer i u nedjelju. Sad, prije utakmice, može se razglabati o tomu što su jedni i drugi mogli pripremiti, koliko će utjecaja na današnju utakmicu imati ona od prije mjesec i dva dana i slično


Mjesec i dva dana prošlo je od utakmice u Višnjiku u kojoj je Zadar pobijedio Cibonu. Nekoliko dana prije Zadar se vratio iz Torina sa završnoga turnira Eurokupa, a u postavi nije imao Roka Stipčevića. Iskreno, mnogi je prijatelj košarke u Zadru pomalo strjepio kako će sve to biti, hoće li Zadar uspjeti dobiti, itd, a po utakmici, mogao se veseliti dobroj predstavi. Solidnoj za današnje hrvatske košarkaške prilike. I pobjedi Zadra koja je bila više nego zaslužena. Što je kazao i Davor Kus, Cibonin igrač, koji je iskreno rekao i da bi – da se dogodila – Cibonina pobjeda bila nezaslužena.
U međuvremenu je Zadar dobio sve ostale utakmice, neke možda mrvicu teže od očekivanoga, a dobila je sve i Cibona i danas će te dvije momčadi na parket izaći s izjednačenim omjerom, imaju po 11 – 1. O igri i rezultatu razglabat će se u subotu navečer i u nedjelju. Sad, prije utakmice, može se razglabati o tomu što su jedni i drugi mogli pripremiti, koliko će utjecaja na današnju utakmicu imati ona od prije mjesec i dva dana i slično. Tada je Zadar bio bez Stipčevića, ali s Desmonom Farmerom kojega više nema. Cibona će i danas biti u istom sastavu kao i tad u Višnjiku. U pobjedi Zadra Farmer je bio bitan čimbenik, igrao je 17 minuta, ubacio 18 poena (3 – 3 trice), imao dvije asistencije i dva skoka… Podsjetimo da je Zadar u početnoj postavi imao Caram Rančića, Perića, Boisu i Gečevskoga (Cibona: Princ, Kus, Rozić, Anderson, Homan), te da je Boisa u prvom poluvremenu gotovo sam nadskakao Cibonine centre. Zadar je bio došao do plus 18, Cibona ubacila samo 30 u prvom poluvremenu. Između ostaloga i zato što su Car, Prostran i Perić u dobroj mjeri svojim obrambenim učincima ograničili Cibonine razigravače. Pokazalo se da je Zadar znao naći dovoljno dobra rješenja i za pucački segment koji je spadao na Princa, Kusa i Callowaya (21 poen skupa), dok je Perić sam nanizao sedam asistencija, jednu više nego nabrojena Cibonina trojica.
Za Zadar je svakako bitno što se nedavno vratio Rok Stipčević pa će Sagadin moći na razigravačkom mjestu koristiti najmanje trojicu, a možda će koju minuticu dobiti i Perić koji je prošlih dana malo bolovao. Međutim, kako će Sagadin u današnjoj utakmici u odnosu na prošlu kompenzirati Farmerov izostanak? Zadru nije novost igrati bez Farmera jer njega nema poodavno, a svakako je korisno što je u zadnje vrijeme Juby Johnson podigao razinu sportske forme. U svakom slučaju, vjerujemo da je Sagadin pripremio dovoljno inačica napada bez Farmera na Ciboninu obranu čije bi težište, predmnijeva se, moglo biti da čim prije spriječi brzi protok lopte u blizini svoga perimetra, te guranje lopte u reket. A možda će Sagadin, tko zna?, preferirati napade preko šuta s poludistance ili iza 6, 25 metara!
Bilo ovako, bilo onako, očekuje se zanimljiva utakmica. Bit će tu još i niz zanimljivih pojedinosti iz strateško-taktičkoga nadmudrivanja, pa oko toga kad će koji trener koristiti svoje inozemce i slično. Načelno, obojica trenera vole rezultate na malo poena, ali kadkad ni oni ne mogu puno utjecati na tijek zbivanja koji vodi baš prema suprotnom učinku.