Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Došli u Rim a nisu vidjeli papu

Autor: Siniša Klarica

08.05.2009. 22:00
Došli u Rim a nisu vidjeli papu

Foto: Siniša KLARICA



Gradonačelnik Biograda na moru Ivan Knez, nažalost nije uspio darovati američkog predsjednika Baracka Obame. Knez je kao izvršni dužnosnik organizacije Mayors for Peace na zajedničkom sastanku u petak trebao predati američkom predsjedniku poklone grada Biograda. Kao razlog, pred kamerama HRT-a ispred Bijele Kuće, Knez je spomenuo tehničke probleme s mobitelima.
– Nažalost, mobiteli su nam bili u kvaru, pa tako neko vrijeme nismo bili u kontaktu s ljudima koji su organizirali naš dolazak u Washington i posjet predsjedniku Obami. Međutim, smatram da put u Ameriku nije bio uzaludan. Prezentirali smo Biograd na najbolji mogući način u aktivnostima Gradonačelnika za mir, organizaciji koja predstavlja gotovo tri tisuće gradova svijeta s oko tri milijuna stanovnika, rekao je Knez. Za utjehu, niti ostali čelnici Mayors for Peecea nisu vidjeli „uživo” predsjednika Obamu, nego ih je u potpredsjedničkom aneksu pored Bijele kuće primio šef ureda američkog potpredsjednika Joe Biden.
Hrvatske novinare u Americi, okupljene ispred Bijele kuće zanimalo je tko je financirao putovanje Biograda u Ameriku. Gradonačelnik Knez je odgovorio da je to većim djielom učinila organizacija MFP i gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg. Dio troškova snosio je i Grad Biograd.
Inače, trenutno bez premca prvu političku osobu svijeta, američkog predsjednika OBbamu, trebalo se darivati dalmatinskim tradicionalnim odijelom, skrojenim po mjerama američkog predsjednika, i kravatom, za čiju je ručnu izradu bilo potrebno 50 sati. Za prvu damu, Michelle Obama, spremljen je bio tzv. „zalistavac”,  dio originalne biogradske narodne nošnje. Umjesto Grada Biograda, poklone će američkom predsjedniku, biti predani preko hrvatskog veleposlanstva u Sjedinjenim Američkim Državama. Tako je naime dogovoreno na kratkom sastanku gradonačelnika Kneza i hrvatske veleposlanice Kolinde Grabar Kitarović a poklone je preuzeo savjetnik za političke odnose u veleposlanstvu Dario Mihelin.
Biogradski gradonačelnik imao je jučer niz važnih sastanaka u okviru aktivnosti međunarodne organizacije Mayors for Peace. Tako je Kneza, i i predsjednika MFP-a, gradonačelnika Hiroshime Tadatoshia Akibu i gradonačelnika Magasakija Tomihisa Tauea , primio je u State Departmentu pomoćnik državne tajnice za pitanje međunarodne suradnje i neširenja nuklearnog naoružanja Eliot Kang, te savjetnica senatora države Delaware Teda Kaufmana, Halie Soifer. Senator Kaufman inače je obiteljski prijatelj potpredsjednika Joea Bidena. Kaufman je i zamjenio Bidena na senatorskom mjestu, te je otprije uključen u proces nuklearnog razoružavanja kojeg je u svom programu aktivnosti definirao američki predsjednik Barack Obama. Svi oni iskazali su načelnu podršku Gradonačelnicima za mir u njihovom nastojanju da svijet, do 2020. oslobode pošasti nuklearne prijetnje, a uz najbolje promotore te ideje, gradonačelnike Nagasakija i Hiroshime gradova koji su jedini u povjesti osjetili posljedice eksplozije A-bombe, ideju u visokim krugovima američke administracije imao priliku poduprijeti i biogradski gradonačelnik.
Knez je tom prilikom istaknuo da je sudjelovanje Biograda na moru, doprinos i cijele Hrvatske nastojanjima za svijet bez nuklearnor naoružanja. „Gradonačelnici, osobito malih mjesta kao što je Biograd, žive svakodnevno sa svojim građanima, te moraju brinuti o njihovoj buidućnosti i sigurnosti, rekao je u State Departmentu Ivan Knez. Posebno je zanimljivo da je od pet sudionika razgovora na američkoj strani u  State Deprtmentu, njih četvero već provelo svoje odmore u Hrvatskoj, najvještajući još veći dolazak američkih gostiju na jadransku obalu. Također, Knez je izjavio da je u okviru MFP-a, najbolja bilateralna suradnja ostvarena s belgijskim gradom Ypresom, čije će izaslanstvo uskoro posjetiti Biograd na moru.