Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

IZBORI 2009: PAKOŠTANE

Autor: Nives Rogoznica

08.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: PAKOŠTANE


Birači Općine Pakoštane 17. svibnja načelnika općine birat će između šest kandidata, a vijećnike Općinskog vijeća između ukupno devet lista. Predstavljamo kandidate za načelnika Općine Pakoštane, te u slučaju onih stranaka ili listi koje nisu istaknule kandidaturu za načelnika, predstavljamo nositelja liste za Općinsko vijeće. Svaki od kandidata imao je priliku ocijeniti rad dosadašnje vlasti, te iznijeti glavne smjernice svog programa, odnosno programa svoje stranke ili liste.
Bungur: Voda za Vrgadu – prva oduka
– Dosadašnja vlast je zanemarila ruralni dio općine, to jest zaleđe, a posebno Vranu. Infrastruktura je napravljena katastrofalno, nekvalitetno. To vrijedi za ceste i za odvodnju oborinskih i fekalnih voda. Postoje standardi po kojima se asfalt, kad ga se postavlja na županijskim cestama drugog reda, postavlja u dva sloja, a ovdje je stavljen samo jedan sloj debljine 3 centimetra što je nedopustivo. Taj asfalt koji je postavljen prije tri godine izgleda kao asfalt od prije 20 godina, pun je rupa i zakrpica. Dosadašnja vlast već dugi niz godina nije bila u stanju mještane Vrgade priključiti na vodoopskrbni sustav. To obećavaju već pet mandata, a ništa nisu poduzeli. U Vrani ama baš ništa nisu napravili vezano uz eko turizam, a suradnja s Parkom prirode Vransko jezero je loša. Vransko jezero je potpuno neiskorišteno u turističke svrhe. Ta se vlast s nebrigom odnosi prema ugostiteljsko-turističkim sadržajima, ne zanimaju ih mišljenja i zahtjevi ugostitelja, ponuda i potražnja. Turistička zajednica nedovoljno sudjeluje u planiranju turizma, loša je komunikacija između Turističke zajednice i kampova kao što je Kozarica i drugih objekata, a prema velikim turističkim objektima se odnose maćehinski i ucjenjivački. U Dragama su, umjesto da počnu ove zime, praktično pred izbore započeli radove na rekonstrukciji ceste i oni vjerojatno neće biti gotovi do 7. mjeseca, a 1. lipnja je pred vratima, kazao je Branko Bungur, kandidat SDP-a za načelnika općine.
 – Ako postanem načelnik moja će prva odluka biti dovesti priključak vode na otok Vrgadu i izvršiti rekonstrukciju postojeće neadekvatno napravljene infrastrukture; asfalta, kanalizacije i odvodnje oborinskih voda. Isto tako uredit ćemo pristupne putove poljima i izvršiti melioraciju tla svugdje gdje je to moguće. Svim poljoprivrednicima stvorit ćemo uvjete za kvalitetno bavljenje poljoprivredom počevši od izgradnje hladnjače i otkupa poljoprivrednih proizvoda. Rekonstruirat ćemo oštećenja na postojećoj rivi u centru Pakoštana i završiti izgradnju lučice koja je već dugi niz godina nedovršena. U mjestu Drage napravit ćemo lučicu i plaže, i riješiti problem odvodnje oborinskih i fekalnih voda. U Pakoštanima ćemo napraviti novo groblje s mrtvačnicom. Između Draga i Pakoštana napraviti ćemo „lungomare” s velikom plažom za mještane Draga i Pakoštana. U Vrani ćemo izgraditi kompletnu infrastrukturu kroz sve dijelove mjesta i pokušati stanovništvo usmjeriti u eko-etno turizam, te izgraditi poljoprivredni i vinski brand, iznio je Bungur.
Kazija: Privući investitore
Kandidat HSLS-a za općinskog načelnika Zvonimir Kazija nije se želio opširnije osvrtati na rad dosadašnje vlasti poručujući tek kako vlast treba braniti interes naroda, a ne pojedinca.
-Glavna odrednica mog programa je stavljanje u pogon industrijske zone Pakoštane s ciljem otvaranja novih radnih mjesta. Izgrađenom infrastrukturom, simboličnom cijenom zemljišta i ukidanjem komunalnih naknada želimo privući ozbiljne investitore i koristiti europske pretpristupne fondove kako bismo ulagali u razvoj infrastrukture. Možemo se ugledati na primjer Općine Stankovci i Općine Poličnik koje imaju više od 300 radnih mjesta za kadrove sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom. Uz to ćemo kompletno otvoriti sve ograđene obale, osigurati zemljište za izgradnju hotela, izgraditi vrtiće, osigurati i puni iznos stipendije za studente, riješiti problem groblja i nastaviti započete projekte kanalizacije i vodovoda u Vrgadi, istaknuo je Kazija.
Milivoj Kurtov: Vrtići, škola, hoteli
– HDZ već 16 godina, što sam a što s partnerima HSS-om i HSP-om upravlja Općinom Pakoštane. U tih 16 godina mislim da smo, u uvjetima u kojima smo bili, postigli zavidne rezultate. Osobno sam imao priliku biti 16 godina na kormilu općine. Napravili smo pregled dosad učinjenog i prezentirali ga u biltenu kako bi se svaki birač mogao podsjetiti kako su mjesta izgledala prije 16 godina i usporediti s tim kako izgledaju danas. Također smo prikazali i što smo učinili u ovom četverogodišnjem mandatu. Naš je najveći uspjeh što je naša općina okrenuta turizmu i poljoprivredi. More je naš najvažniji resurs i treba ga zaštititi i zato bih posebno istaknuo projekt izgradnje kanalizacijskog sustava Jadran, zajedno s Biogradom i Sv. Filipom i Jakovom. Sustav će biti u funkciji početkom lipnja, a izvan tog projekta riješili smo 80 posto sekundarne mreže, a ostalih 20 posto ćemo u ovoj godini ili 2010. Dobivena je građevinska dozvala i u tijeku je javni natječaj za izgradnju sustava odvodnje sekundarne mreže u Dragama. Vranu, iz koje je još u vrijeme Rimljana voda tekla prema Zadru, mi smo naslijedili kao naselje bez pitke vode i napravili smo 10 kilometara cjevovoda, i svaka kuća danas ima vodu. Naslijedili smo Drage bez ijednog metra asfalta, a danas su Drage asfaltirane. Postavili smo rasvjetu u svim mjestima, a najviše, preko 7 kilometra, u Dragama, kazao je dosadašnji načelnik Milivoj Kurtov koji na izbore izlazi kao kandidat koalicije HDZ-a i HSS-a. Pripomenuo je, međutim, kako njegovu kandidaturu podupire i HSP s kojim postoji dogovor prema kojem će ukoliko ove tri stranke budu imale većinu u Općinskom vijeću, predsjednik Vijeća biti iz redova HSP-a.
– Što se tiče programa za sljedeće četiri godine, tu je sanacija deponija u koju idemo zajedno s jedinicama lokalne samouprave nastalih iz bivše Općine Biograd, a riječ je investiciji od četrdesetak milijuna kuna. Izgradit ćemo vrtiće u Dragama i Vrani, novu školu u Dragama, te ćemo školu u Vrani nadograditi tako da se u jednoj smjeni može odvijati nastava. Očekujemo potpisivanje sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i nakon toga će na javni natječaj ići izvođenje radova na cjevovodu Drage-Vrgada. U planu imamo niz projekata u infrastrukturi kao što su vodosprema Vrana i dodatna u Dragama s po 500 kubika, novo groblje u Pakoštanima, uređenje i proširenje groblja u Dragama i Vrani s parkiralištem. Tu su i projekti u kojima mi nismo nositelj investicije, ali smo pripremili uvjete za investiranje kao što su nautičke luka u Pakoštanima i Dragama, a prošle smo godine potpisali konzorcij s Ministarstvom turizma, Gradom Biogradom i Zadarskom županijom za izgradnju golf igrališta u zaleđu Pakoštana. Kroz prostorno-plansku dokumentaciju stvorili smo uvjete i za otvaranje servisne zone koja će do Nove godine biti infrastrukturno opremljena i spremna za investitore, za turistička naselja osigurali smo uvjete da mogu ići u izradu planova nižeg reda, a tu prije svega mislim na Pakoštane d.d., to jest bivši Klub Mediteranne u kojem bi se trebao dogoditi projekt izgradnje dva hotela i vila, kazao je Milivoj Kurtov.
Tomislav Kurtov: Izmjestiti štale
– Ima dosta lijepih stvari koje su napravljene za Pakoštane, ali ima i stvari koje je trebalo napraviti ranije, a nisu se napravile, iako bi trebale biti primarne. Dosadašnji načelnik svoj je akcent rada stavio na uređenje Pakoštana; ulica i odvodnje, projekt Jadran s Gradom Biogradom, a ja bih rekao da nije dovoljno obavijestio građane o utrošku u dosadašnje investicije i o prihodima koje je Općina imala. Imamo Turističko naselje Kozarica koje je prije bilo u sklopu Turističkog naselje RO „Pakoštane”, a apartmani su se prodali privatnom vlasniku i izdvojili iz turističke organizacije koja je u sastavu imala i autokamp. Istodobno je na snazi odluka da se u Pakoštanima privatni apartmani ne mogu graditi u blizini mora. Imamo turističko naselje koje je bilo Klub Mediteranne, a do sada nemamo obavijesti o statusu tog dijela obale i tog naselja koje je jedno od najatraktivnijih na Jadranu. Novi vlasnik nastavio je istu djelatnost koja nije adekvatna standardu lokacije i današnjoj potražnji. Stara jezgra Pakoštana je zapostavljena i služi kao antipropaganda. Kulturne i zabavne manifestacije održavaju se na trgu ispred crkve, umjesto da se nađe lokacija i izgradi jedan amfiteatar gdje bi se gosti ugodno osjećali, kazao je Tomislav Kurtov, kandidat na načelnika HSU.
– Bio sam tajnik Mjesne zajednice 70-tih godina i sve poslove koja Općina i Turistička zajednica sad obavljaju ja sam već ranije obavljao s jednim profesionalnim radnikom. Mi smo već 70-tih godina tražili da se izmjeste štale iz Pakoštana. Nismo uspjeli, i to bi sada trebao bit primaran zadatak svakog načelnika, kao i da se nađe nova lokacija kako bi mještani Pakoštana mogli obogatiti svoj stočni fond. Za staru jezgru Pakoštana treba napraviti plan uređenja da služi u svrhu promocije mjesta, a ne da kao što sada služi kao sanitarni čvor bez tehničko-higijenskih uvjeta. Staro groblje treba ograditi i urediti, a za novo naći lokaciju. Mještani Vrgade nezadovoljni su jer do sada nisu dobili vodu. Imaju i projekt uređenja obale kojeg bi financirale država ili Županija, a ni to nisu dobili. Vrana, koja je postala tranzitno mjesto između unutrašnjosti i mora, ima velike mogućnosti za razvoj poljoprivrede i seoskog turizma s pratećim djelatnostima. U Vrani treba omogućiti razvoj poljoprivrede i seoskog turizma, izgraditi dječji vrtić, igralište i bolje ju prometno povezati sa Zadrom i Biogradom. Drage treba također usmjeriti u razvoj turizma i poljoprivrede i izraditi privremeni urbanistički plan, kazao je Tomsilav Kurtov.
Željko Kurtov-Buš: Zemljište poljoprivrednicima, hoteli i marine
-Već deset, dvanaest godina lučica u Pakoštanima je u blatu i kamenu. Industrijska zona je već trinaest godina samo hrpa kamena i smetlište, a u Stankovcima se već pet, šest godina radi. Po groblju u Pakoštanima idu psi i mačke, i parkiraju se automobili. Niti jedan hotel nije izgrađen. Sveukupno je stanje o općini katastrofa, manje je radnih mjesta nego što je bilo u vrijeme bivše Jugoslavije. Ni nakon osam godina ni jedan poljoprivrednik nije dobio ni metra poljoprivrednog zemljišta. Na prvoj sjednici Općinskog vijeća donesena je odluka da se štale izmjeste iz centra mjesta, a do danas to nije napravljeno, kazao je kandidat HNS-a za načelnika Općine Željko Kurtov-Buš.
– Naš je program na otoku Vrgadi izgraditi turističko naselje i marinu i pod hitno dovesti vodu, u Dragama izgraditi dječji vrtić, kampove i hotel, a marinu za nautičare izgraditi između Draga i Pakoštana. U Pakoštanima ćemo urediti staru jezgru i groblje i napraviti novo groblje, završiti radove u mjesnoj lučici, izgraditi najmanje dva, tri hotela u Pilatuši, pod hitno napraviti industrijsko-servisnu zonu, dovesti infrastrukturu, staviti zonu u pogon i zaposliti ljude. U Vrani ćemo izgraditi dječji vrtić i pokrenuti seoski turizam, a imamo i poseban program za otkup povrća. Uz to ćemo provesti prodaju i davanje u koncesiju poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednicima. Također imamo i program maksimalnog iskorištavanja Parka prirode u svrhu razvitka turizma u Vrani, te razvitka uslužnih djelatnosti u Vrani, kazao je Željko Kurtov-Buš.
Slavo Stojanov: Osposobiti mlade stručne kadrove
– Ono što bismo trebali reći o dosadašnjoj vlasti je to da je dosadašnja vlast mogla puno bolje, poduzetnije i kvalitetnije voditi Općinu Pakoštane, ocjenjuje Slavo Stojanov, nezavisni kandidat za načelnika Općine. – Smatram da smo resursima jedna od najbogatijih općina na Jadranu, a da te resurse ne koristimo u onoj mjeri u kojoj bismo trebali, ili ih koristimo na pogrešni način. Akcent našeg programa stavljam na
obrazovanje, posebno u području turizma i poljoprivrede koje su strateške grane gospodarstva Općine Pakoštane. Obrazovanjem želimo osposobiti naše mlade stručne kadrove za rad i vođenje na svim razinama menadžmenta. Posebnim programom planiramo stipendirati učenike u poljoprivrednim školama. Programom definiramo nova strateška usmjerenja razvoja turizma postavljena na razini tri mikrodestinacije; obalni dio, otočni dio i zaleđe. U vremenu koje dolazi morat ćemo se boriti za svakoga turista ponaosob s obzirom da će i konkurencija raditi to isto, te moramo učiniti iskorak i biti prepoznatljivi i jedinstveni. Raznim stimulativnim programima želimo subvencionirati poljoprivrednu proizvodnju u našem kraju.Tu smatramo ključnim osnivanje braniteljske zadruge kroz koju bi se vršila proizvodnja i plasman voća, povrća i proizvoda od soljene sitne plave ribe; srdela i inćuna kroz organizirano pakiranje i ambalažiranje, te kvalitetno marketinško predstavljanje poljoprivrednih proizvoda, to jest stvaranje branda “Poljoprivredni proizvodi općine Pakoštane”. Našim programom za branitelje želimo maksimalno pomoći braniteljskoj populaciji u zapošljavanju, što će se dijelom riješiti i osnivanjem braniteljske zadruge. Između ostalog, Sebastijan Adžić, naš kandidat za predsjednika općinskog Vijeća je i sam branitelj, invalid Domovinskog rata, što je braniteljima garancija zaštite njihovih interesa. Ključnim u našem programu smatram formiranje stručnog tima iz redova najstručnijih visoko-obrazovanih kadrova koji će raditi na pripremi dokumentacije kojom ćemo našim poduzetnicima omogućiti korištenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Smatram nepotrebnim dalje pričati o našim infrastrukturnim planovima, tek bi istaknuo prioritete; modernizaciju i proširenje vrtića Gardelin s jaslicama u Pakoštanima, završetak projekta priključka otoka Vrgade na javnu vodovodnu mrežu, kao i realizaciju projekta lučice Vrgada, gradnju vrtića u Vrani, te gradnju župne kuće kako bi zaokružili kompleks župnog pastoralnog centra u Dragama, izložio je Slavo Stojanovi.
Knežević: Podrška Milivoju Kurtovu
-I sami smo bili kroz ove četiri protekle godine na vlasti u koaliciji s HDZ-om i smatramo da je smjer kojim općina ide dobar, te ga treba i dalje nastaviti. Da bi smo ostvarili naše planove u budućnosti,  odlučili smo dati podršku  HDZ-ovom kandidatu za načelnika Milivoju Kurtovu, kazao je nositelj liste HSP-a za Općinsko vijeće Ive Knežević.
 -Iako nemamo svojeg kandidata za načelnika, bili smo mišljenja da je izići na izbore sa svojom listom za Vijeće moralna obaveza stranke prema našim biračima. Naša lista je sastavljena od  kvalitetnih ljudi koji svojim znanjem mogu pridonijeti razvitku općine. Cilj nam je ravnomjerno razvijati sva mjesta u općini kako Vrgadu, tako i Vranu, Drage i Pakoštane. I dalje ćemo zagovarati izgradnju objekata od kapitalne važnosti za žitelje općine. U našem programu je poticanje malog i srednjeg poduzetništva, odnosno oživljavanje servisne zone u Pakoštanima i izgradnja nove industrijske zone „Vrana” . Želimo razviti seoski turizam u Vrani, a u Pakoštanima i Dragama ćemo, uz dosadašnji turizam, težiti i razvitku nautičkog turizma. Također ćemo raznim sredstvima poticati dosad zapuštenu poljoprivredu, kazao je Knežević.
Krunoslav Stojanov: Posao za 80 posto stanovnika
-Dosadašnja vlast nema ideja, a njihovi planovi nisu potkrijepljeni građevinskim dozvolama. Nema poticaja za razvitak, niti u perspektivi imaju otvaranje radnih mjesta. Ni jedan projekt nije napravljen. Treba pitati Kalmetu što je uloženo u Općinu Pakoštane, pa da bi Pakoštanici bili tako vjerni HDZ-u? Kako će napraviti projekte, kad nemaju građevinske dozvole? Mandat im je trajao osamnaest godina, kao u Nikaragvi, a nema napretka općine, smatra Krunoslav Stojanov, nositelj nezavisne liste za Općinsko vijeće.
–  U programu naše liste je otvaranje gospodarske zone Vrana-Miranje, izgradnja hotela i ulaganje u turizam, prije svega u Vrani i kad je u pitanju Vransko jezero. Dosta se može napraviti za razvitak seoskog turizma, uložiti u poljoprivredu, otvoriti Poljoprivrednu zadrugu gdje bi se povrće i drugi poljoprivredni proizvodi otkupljivali i plasirali prema hotelima čime se zatvara krug proizvodnje i plasmana. S realizacijom ovog programa 80 posto stanovnika općine bi bilo zaposleno. Općina smo od posebne državne skrbi, a do sada nismo iskoristili niti jednu pogodnost. Treba stati na kraj prodaji zemljišta u vlasništvu Općine i početi davati zemljište u koncesiju. Treba prestati i s praksom zapošljavanja po stranačkoj podobnosti i početi gledati obrazovanje. Naši vijećnici u Općinskom vijeću će se zalagati za sve projekte koji su u interesu stanovnika općine, bez obzira na to iz koje liste ili stranke ti prijedlozi budu dolazili, također je kazao Krunoslav Stojanov.