Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

IZBORI 2009: SALI

Autor: Dragana Glavočić

08.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: SALI


Kandidati za načelnika Općine Sali i nositelji lista koje nisu istaknule kandidaturu za načelnika govore o dosadašnjem razvoju i njihovim planovima za ovu općinu.
Marino Buturić, kandidat HDZ-a za načelnika
– Dosadašnji razvoj Općine Sali bio je usmjeren prema ulaganju u razvoj infrastrukturne mreže koja je nužna kako bi se stvorili preduvjeti za realizaciju novih projekata. To je najbolji put koji će donijeti prosperitet Dugom otok, a osobito razvoju turizma i poljodjelstva.Bitnu odrednicu u razvoju Dugog otoka vidim prije svega na budućoj marini u Zaglavu koja ima svoje mjesto u Prostornom planu donesenom u ožujku ove godine. To bi bio još jedan način kako bi se mogao prožeti turizam i poljoprivreda gdje bi domicilno stanovništvo moglo plasirati svoje domaće proizvode.
Zoran Morović, kandidat HSS-a, SDP-a i HNS-a za načelnika
Što se tiče razvoja Općine Sali u razdoblju 2005. – 2009. nisu bili dobro postavljeni prioriteti. Prilikom uređenja općinske zgrade utrošena su značajna sredstva. Investiralo se u Dom za stare i nemoćne što je pohvalno, ali je upitna njegova rentabilnost zbog malog broja potencijalnih korisnika – 20, prema broju zaposlenih – 18. Pohvalno je što se nastavilo sa vodovodizacijom općine iako je tempo rješavanja problematike vodoopskrbe mogao biti i brži. Općenito sredstva poreznih obveznika iz vlastitog proračuna kao i dobivenih kapitalnih potpora se troše nerazumno, što je rezultiralo minusom u općinskoj kasi od 6 milijuna kuna (po završnom računu 2008.), a možemo samo nagađati kakvo je sada stanje. Cilj naše kampanje je stvoriti uvjete života na otoku koji će zaustaviti iseljavanje mladih obitelji, svim stanovnicima omogućiti ugodniji i sadržajniji život na otoku, te privući iseljene otočane da se s obiteljima vrate živjeti na otok.
Ante Vidučić, nezavisna lista
– Moja nezavisna lista je revolt prema dosadašnjoj vlasti. Nisam političar, ali želim pomoći nemoćnim ljudima koji žive na otoku koji preživljavaju na granici svojih mogućnosti. Dosadašnja vlast zanemarila je životne potrebe domicilnog stanovništva. Pohvalno je što će se otvoriti dom za stare i ne oćne, no smatram da se je trebao otvoriti u mjestu koje je na sredini otoka. Osim toga uz otvaranje doma važno je da Dugi otok dobije ljekarnu i heliodrom jer se radi o subjektima koji ovise jedan o drugome. U svojoj kampanji zalažem se za riješavanje gorućeg pitanja vodoopskrbe i uređenja seoskih puteva.
Zoran Burin, HSLS
– Općina Sali zadnjih godina poprilično je napredovala. Rješava se pitanje vodoopskrbe Općine izgradnjom vodospreme između Velog Rata i Božave. Ono što je potrebno mjestu Sali je da se svakako izgradi zaobilazni put ali je nužan i lukobran koji bi zaštitio luku te bi se dobilo još priveznih mjesta. Osim toga nužan je i pročišćivać otpadnih voda i priključak za kanalizaciju.