Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Od edukacije vozača do pomoći siromašnima

Autor:

08.05.2009. 22:00
Od edukacije vozača do pomoći siromašnima


Od događanja koja će nas pratiti u ovom tjednu Bore Galac izdvaja sudjelovanje dviju ekipa Mladeži GDCK Zadar na finalnom državnom natjecanju u Umagu. Već samim plasmanom u finale među deset najboljih od ukupno 130 u Hrvatskoj, ostvareni su jako dobri rezultati. Također, u okviru Tjedna planirana su i dva predavanja, kojima će biti obuhvaćena tema humanitarnog prava, kao i posjet mladeži Crvenog križa iz osnovne škole Zadarski otoci Domu umirovljenika
Prije 150 godina, zgranut velikim brojem ranjenika na bojnome polju kod Solferina u sjevernoj Italiji, kada je u bitci između Austrijanaca i Francusko-sardinijskog saveza, poginulo ili bilo ranjeno 40.000 ljudi, mladi Švicarac Henry Dunant, prihvatio se organiziranja pomoći za unesrećene. Odrastao u obitelji koja mu je svojim primjerom usadila ljubav prema bližnjima i sam je promicao ideju humanosti i milosrđa, a patnja koju je tada vidio odredila je njegov daljnji život i djelovanje. Posvetio se stvaranju Međunarodnog odbora za pomoć ranjenicima, poslije preimenovan u Međunarodni odbor Crvenog križa, s postavljena dva temeljna cilja – osnivanje nacionalnih društava za pružanje pomoći, te sklapanje međunarodnih ugovora o zaštiti ranjenika u ratu.
Brojne aktivnosti
Od 1948. godine, u čast osnivača humanitarne organizacije kojoj je osnovna zadaća ublažavanje i sprječavanje patnje, bijede i nevolje, 8. svibnja, kada je rođen Dunant, u cijelom se svijetu obilježava kao Svjetski dan Crvenog križa. Ovim datumom ujedno je započeo i “Tjedan crvenoga križa” (8.-15. svibnja), koji će raznim aktivnostima, obilježiti i Gradsko društvo Crvenog križa Zadar, prošlogodišnji dobitnik Grba grada Zadra za postignute rezultate na polju humanosti.
– Prošle godine proslavili smo 130. obljetnicu djelovanja Crvenog križa na tlu Hrvatske. Pritom su Zadrani posebno ponosni jer upravo je u Zadru 1878. godine službeno registrirana prva udruga koja je djelovala na načelima međunarodnog Crvenog križa, kaže Bore Galac, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zadar.
Od događanja koja će nas pratiti u ovom tjednu izdvaja sudjelovanje dviju ekipa Mladeži GDCK Zadar na finalnom državnom natjecanju u Umagu. Već samim plasmanom u finale među deset najboljih od ukupno 130 u Hrvatskoj, ostvarili su kaže, jako dobar rezultat, a sve iznad toga predstavljat će dodatan uspjeh. Također, u okviru Tjedna planirana su i dva predavanja, kojima će biti obuhvaćena tema humanitarnog prava, kao i posjet mladeži Crvenog križa iz novoosnovane osnovne škole Zadarski otoci Domu umirovljenika na Sfingi.
A osim ovih, među redovnim programima koje Crveni križ Zadar provodi na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, te zdravstvenog i humanitarnog djelovanja, i dalje je edukacija budućih vozača za pružanje prve pomoći. Kroz godinu na taj način za prvu pomoć se osposobi oko 1.600 osoba. U organizaciji Crvenog križa djeluje i savjetovalište gdje su tri psihologinje zadužene za individualnu terapiju korisnika. Savjetovalište je, ističe Galac, besplatno za sve građane, koji se, ukoliko imaju potrebu, mogu javiti i dogovoriti termin.
Besplatne šprice i igle
Također, već desetu godinu za redom aktivan je i NEP program, koji obuhvaća rad s intravenoznim ovisnicima. Kroz ovaj program korisnicima se nude besplatne šprice i igle, a s ciljem zaštite prijenosa hepatitisa i drugih prijenosnih bolesti, pri čemu se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo u Ulici don Ive Prodana, gdje su smještene prostorije za korisnike, dva puta tjedno obavlja i anonimno testiranje na hepatitis i ostale prenosive bolesti.
Dio aktivnosti Crvenog križa svakako je pružanje humanitarne pomoći potrebitima, najčešće kroz organizirane akcije prikupljanja sredstava, posebno hrane i higijenskih potrepština. Dva puta godišnje, kaže Galac, za božićne i uskrsne blagdane bude podjeljena pomoć za oko 500 osoba, a svakoga radnog dana onima kojima je potrebna odjeća otvoreno je skladište Crvenog križa od 8 do 15 sati.
I naposljetku, u organizaciji mreže Službe traženja Hrvatski crveni križ zaprima postupke otvorenih traženja osoba, te ih prosljeđuje nacionalnom uredu službe traženja, no sada je, ističe ravnatelj Galac, ova služba ipak svedena na manji opseg djelovanja, nego što je to bio slučaj ranije, nakon završetka rata.
– Imamo znatan broj volontera i njima dugujemo veliku zahvalnost za dobre rezultate koje postižemo u kontinuitetu. Svojim radom smo prepoznatljivi u gradu Zadru, posebno od strane naših korisnika, ali i javnosti, kaže Bore Galac, ističući spremnost za uključenje Crvenoga križa Zadar i njegovo djelovanje ne samo u području navedenih redovnih programa, već u svim situacijama u kojima to nalažu potrebe lokalne zajednice.


 ZBOG AKCIJE KALELARGE ODBIJENE ŠKOLE


U okviru obilježavanja Tjedna Crvenog križa planirano je bilo i održavanje akcije dobrovoljnog darivanja krvi maturanata. Radi se o tradicionalnoj svibanjskoj humanitarnoj akciji u koju su uključene zadarske srednje škole, no ove godine akcije po svoj prilici neće biti, doznajemo od ravnatelja GDCK Zadar Bore Galca, koji nije krio svoje nezadovoljstvo zbog takve odluke.
– Kako je najavila voditeljica Odjela za transfuziju Opće bolnice Zadar, zbog velikih zaliha krvi, gotovo je sigurno da ove godine humanitarne akcije darivanja krvi neće biti u planiranih šest zadarskih srednjih škola – Gimnazijama Vladimir Nazor i Juraj Baraković, Ekonomsko-birotehničkoj školi, Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj, Poljoprivredno-prehrambenoj i veterinarskoj, te Prirodoslovno-grafičkoj školi. Ranijih godina takvim akcijama prikupilo bi se oko 300 doza krvi, te bi istovremeno promidžbom o potrebi za humanitarnim djelovanjem bilo obuhvaćeno 500 maturanata. Ovim putem želio bih se ispričati ravnateljima navedenih škola i posebice samim maturantima zbog neodržavanja akcije, a sve je moglo biti drugačije.
Sve ove škole su odbijene, dok je u isto vrijeme prihvaćena velika akcija samostalne udruge darivatelja krvi Kalelarga. Naime, ta akcija mogla je biti pomaknuta za lipanj, a akcije po školama koje osim zdravstvene važnosti imaju i vrlo važan edukativni značaj, su mogle i morale biti održane u svibnju, budući da maturantima završava školska godina. Zbog odbijanja provođenja akcije negodovali su i određeni ravnatelji, no i pored naših molbi smo odbijeni, zaključuje nezadovoljno Galac.