Optuženi: "Diler mi je prijetio"

Slika korisnika admin
Autor: 
pijor4
Filip BRALA
Krv nesretne prodavačice na podu trgovine

Ne sjećam se ničeg od ulaska, pa do izlaska iz trgovine. Sve mi je kao u magli. Večer prije miješao sam alkohol i heroin. Jednostavno ne znam što mi se dogodilo. Pri izlasku iz Odgojnog zavoda u Turopolju, kupio sam drogu tri puta od nekog tipa i zato sam mu platio samo pola iznosa, a drugu sam mu polovicu ostao dužan. Zbog duga mi je "diler" počeo prijetiti da će mi ozlijediti obitelj. Učinio sam to zbog duga. Inače, ne bih nikad tako nešto napravio, ja nisam takav... - rekao je jučer u svoju obranu na Županijskom sudu u Zadru, Marko Knežević (20) optužen zbog razbojstva i pokušaja teškog ubojstva iz koristoljublja prodavačice trgovine "Pijor" u Zadru.

Nakon toga suđenje je odgođeno zbog potrebe dodatnih vještačenja, ali s obzirom na to da je od posljednje rasprave prošlo više od dva mjeseca, suđenje je prema zakonu, formalno moralo početi iz početka.

Tako je opet saslušana mladićeva majka, Vesna Knežević koja je ponovila svoj iskaz jednak onom koji je dala na prošloj, glavnoj raspravi. I jučer se rasplakala ponovivši kako je njezin sin dobar i plemenit te kako to nije "bio on, već droga".

Svoj je iskaz Sudskom vijeću kojim predsjeda Boris Radman, ponovio i Davor Knežević. Vještakinja psihijatrijske struke dr. Vera Klarić također, je ponovila svoj nalaz i mišljenje o optuženom mladiću rekavši kako je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio - u stanju smanjene ubrojivosti.

- Nisam analizirala njegovu strukturu ličnosti jer je on tada bio u fazi kasne adolescencije. Što se pak, tiče moje procjene da je - ravnodušan prema drugima - to sam zaključila jer ovo nije prvo kazneno djelo koje je počinio. Tijekom njegovog cjelokupnog razvoja uglavnom se ističe nedostatak zrelog "super-ega" koji je potreban svakom pojedincu da se ponaša u skladu s društvenim normama - pojasnila je psihijatrica. Dodala je još kako je on shvaćao značenje svog djela, ali je njegova voljna komponenta bila oštećena, odnosno reducirana, ali je bio svjestan gdje je nesretnu ženu ubo.

Knežević je, podsjećamo, početkom srpnja prošle godine, maskiran i naoružan nožem ušao u trgovinu "Pijor" koja se nalazi u blizini Vatrogasnog doma u Zadru i teško ozlijedio nožem u predjelu grkljana 31-godišnju prodavačicu Krajnu Krajnović koja je na sudu već svjedočila.

 Knežević ju je nožem razrezao po vratu i teško ozlijedio štitnjaču, udarcem nogom slomio joj je nos, a nesretna mlada žena zadobila je i više hematoma po cijelom tijelu.

Sve se završilo sretno i bez većih posljedica, samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji, ali je 31-godišnja prodavačica ipak nekoliko dana bila hospitalizirana na Odjelu otorinolaringologije zadarske Opće bolnice, no posljedice pretrpljenog straha i šoka osjeća i danas.

Nakon što ju je teško ozlijedio, Knežević je pokupio sav novac koji je našao u blagajni, a riječ je oko dvije tisuće kuna, i pobjegao. No, nije daleko odmaknuo jer su policajci munjevitom akcijom blokirali cijelu četvrt i ubrzo ga uhvatili, priveli u policijsku postaju na krim obradu te je potom priveden i istražnom sucu koji ga je pritvorio.

 Knežević se pred sucem, kao i u policiji tijekom krim obrade branio šutnjom, međutim, policajci su ga povezali s pljačkom vještačenjem krvi i košulje koju je imao na sebi. "Krunski" dokaz da je upravo on brutalni razbojnik je snimka samog čina razbojstva i napada na prodavačicu koju je zabilježila nadzorna kamera u trgovini.

Mladić je, inače, od ranije poznat policiji zbog zlouporabe droge, a ovu je pljačku počinio samo 20-ak dana nakon što je pušten iz Zavoda u Turopolju jer mu je izrečena odgojna mjera zbog niza razbojstava.

Suđenje se nastavlja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno