Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Propušten zadnji napad za pobjedu

Autor: Roman Morović

08.05.2009. 22:00
Propušten zadnji napad za pobjedu

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadrani ipak nisu uspjeli iznenaditi Cibonu u njezinoj dvorani u 12. kolu A-1 lige za prvaka. Domaći su bolje otvorili susret, poveli od prve minute, a Zadrane je krajem prve četvrtine u egal vratio raspoloženi Damir Rančić. Ključan period utakmice bila je druga četvrtina u kojoj momčad Zmage Sagadina čak sedam minuta nije postigla koš, a za to se vrijeme Cibona odvojila na dvocifrenu razliku koju je održala sve do pred kraj utakmice. Gosti su se u samoj završnici uspjeli vratiti, jednom čak i izjednačiti, no u posljednjem napadu koji im je mogao donijeti pobjedu nisu uspjeli uputiti šut i bodovi su ostali u Zagrebu.
Nakon uvodnih koševa Princa i Ružića rezultat je bio 5-4 za Cibonu. Vukušić je pogodio za 7-4 nakon čega je uslijedio period igre koš na koš sve do rezultata 17-14. Tada je Andrić, neometan ispod koša, pogodio dvije uzastopne dvice za prvo veće vodstvo domaćih, +7, 21-14. Ipak, nakon Stipčevićevih slobodnih bacanja ukazao se Damir Rančić koji dvjema uzastopnim tricama najavljuje svoju izvrsnu šutersku večer i donosi Zadru prvo vodstvo na utakmici, 21-22.
Čak sedam minuta trebalo je igračima Zmage Sagadina da ubace prvi koš u drugoj četvrtini, a još pola minute više da prvi put poentiraju iz igre. Za to su vrijeme domaći, predvođeni centrima Prkačinom i Andrićem malo pomalo gradili seriju koja će se kasnije pokazati presudnom. Tek nakon što je Cibona napravila seriju 14-0 za 36-22 Gečevski je pogodio jedno slobodno bacanje, a nakon njega Ružić dvicu za 36-25. Princ je tricom vratio na +14 (39-25) nakon čega gosti rade seriju od šest uzastopnih poena (Rančić trica uz dodatno bacanje) za povratak na 39-31. Da Cibona na odmor ipak ode s dvoznamenkastom prednošću pobrinuo se Anderson slobodnim bacanjima za 41-31.
Treću četvrtinu tricom je otvorio Juby Johnson, a nakon koša Homana, ponovno je Juby ubacio koš uz dodatno bacanje za 43-37. Uskoro se domaći, mini serijom 5-0, ponovno odvajaju na +11, 50-39, no Zadar se vraća u igru serijom od sedam uzastopnih poena sjajnog Damira Rančića za 53-48.
Kada su na početku posljednje četvrtine Anderson, Prkačin i Calloway povisili prednost domaćih na velikih +13, 65-52, djelovalo je da je utakmica riješena, no tako nije mislio Rančić koji je tricom započeo preokret svoje momčadi. Nakon zakucavanja Perića, Boisa i Rančić ubacili su svak po još jednu tricu i Zadar se vratio na svega dva poena zaostatka, 65-63. Rančić je pogodio jedno slobodno bacanje, Anderson položio, a Tomislav Ružić novom tricom donio Zadranima prvo izjednačenje nakon onoga na kraju prve četvrtine. Ostale su tada dvije minute do kraja, a Homan i Anderson dva su puta položili za prednost domaćih 71-67. Ipak, Cibonin američki centar tada je promašio dva slobodna bacanja, Stipčević pogodio, a posljednji napad Cibona je potrošila bez šuta na koš. Trener Zadra Zmago Sagadin sazvao je minutu odmora, osam sekundi prije kraja, no unatoč tome njegovi se igrači nisu snašli u posljednjem napadu i pobjeda je ostala u Zagrebu.


 CIBONA – ZADAR 71:69


Suci: Muhvić (Karlovac), Radović (Dubrovnik) i Vovk (Slavonski Brod).
Cibona: Homan 8 (7sk.), Kus, 8, Prkačin 12, Troha, Vukušić 2, Andrić 10 (13.sk), Calloway 6, Zubčić, Princ 8, Rozić 2, Anderson 15. Trener: Velimir Perasović.
Zadar: Rančić 24 (trice 6/9), Perić 4 (6sk.), Stipčević 6, Marčinković, Johnson 6, Prostran, Gečevski 3, Ružić 12 (7sk.), Popović, Macura, Car 5, Boisa 9.