Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sviličić još bez nasljednika

Autor:

08.05.2009. 22:00
Sviličić još bez nasljednika

Foto: Vedran SITNICA



Natječaj za izbor novog ravnatelja zadarske Gimnazije Jurja Barakovića, koji je bio objavljen još u ožujku, a prošlog mjeseca konačno i zaključen, ovih je dana ipak poništen. Kako pojašnjava Josip Sviličić, aktualni ravnatelj Gimnazije, koji bi potkraj svibnja, nakon četrdeset godina rada u školi, koje uključuju i dva ravnateljska mandata, trebao otići u mirovinu- s obzirom da nitko od petoro kandidata za novog ravnatelja nije dobio većinu glasova Školskog odbora, natječaj će već danas biti ponovno objavljen.
– Riječ je o proceduri koja je uređena Zakonom i školskim Statutom, a prema kojoj je uređeno da se, ukoliko nitko od kandidata ne osvoji većinu, raspisuje novi natječaj. Stoga će novi natječaj biti objavljen u petak u dnevniku Slobodna Dalmacija, a rok za prijavu biti će osam dana od objave, kazao je Sviličić, naglasivši kako je rok za prvi natječaj bio petnaest dana od objave, no s obzirom na hitnost situacije, Školski odbor je, u skladu sa Statutom odlučio da ovaj rok bude kraći.
Podsjetimo stoga kako se na prvi natječaj prijavilo petoro kandidata od čega je troje profesora iz škole, a dvoje je “vanjskih” kandidata. Nakon toga se po prvi put konstituirao novi Školski odbor, koji po novom zakonu broji devet, umjesto sedam članova, a koji je provjerio pravovaljanost dokumentacije i zadovoljavaju li svi kandidati uvjete. Na drugoj sjednici Školskog odbora, glasalo se za nove ravnatelje, no s obzirom da nitko od kandidata nije dobio pet glasova te tako zaslužio većinu i mjesto novog ravnatelja Gimnazije Jurja Barakovića, cijela prethodno spomenuta procedura morat će se ponoviti.
– Pa iako se ova situacija čini neriješivom, Zakon ima rješenje za sve i zato se nadam da će do kraja svibnja, dokad traje moj mandat, novi ravnatelj biti izglasan. U slučaju da su nakon glasovanja dvojica kandidata dobila jednak broj glasova, ne bi se išlo u novi natječaj nego tek u drugi krug glasovanja, pojasnio je Josip Sviličić, napomenuvši kako je s obzirom na situaciju, novi natječaj bio neizbježan, a nije isključeno niti da se na ovaj natječaj neće prijaviti neki drugi kandidati.