Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U planu spomenik pobjedi u Domovinskom ratu

Autor: Dragana Glavočić

08.05.2009. 22:00
U planu spomenik pobjedi u Domovinskom ratu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Upravo ovih dana bit će raspisan natječaj za izgradnju spomenika pobjedi u Domovinskom ratu na kraju uvale Jazine. Točnu lokaciju odredit će projektant, istaknuo je Vestić


U Đačkom domu u Zadru jučer je održana 8. redovna skupština Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Zadarske županije. Skupštini su nazočili predsjednik Udruge Ivan Vestić, gradonačelnik Živko Kolega, pročelnik Gradskog upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut te predstavnici udruga iz susjednih županija i gradova.
Obraćanje gradonačelnika
Na početku skupštine nazočnima se obratio gradonačelnik Živko Kolega, kazavši da je upoznat s problemima Udruge, a osobito s radnim prostorom koji im nedostaje. No, u skoro vrijeme Udruga bi mogla dobiti svoj prostor u Ulici Zrinsko-frankopanskoj. Napravit će se plan uređenja koji će financirati Grad Zadar.
Izvješće o radu Udruge podnio je predsjednik Udruge Ivan Vestić, rekavši da su problemi s kojima su se članovi do sad susretali ostali većinom isti, a pojavili su se i neki novi.
– Prije svega mislim na daljnju eskalaciju vrijednosti Domovinskog rata, kao i ostvarivanja pojedinih prava poginulih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Kroz optužnice Haškog suda, Domovinski rat i pobjede oružanih snaga Republike Hrvatske, akcije Bljesak i Oluja proglašavaju se zločinačkim pothvatom i etničkim čišćenjem. Hrvatskim generalima i dalje se sudi na Haškom sudu. Sve ovo nas roditelje jako boli i vrijeđa jer smo pogođeni i previše, kazao je Vestić, naglašavajući da roditelji poginulih branitelja Domovinskog rata kao i dosad i ubuduće žele sačuvati čast i dostojanstvo svih dragih poginulih i živih branitelja.
Što se, pak, tiče Zakona o pravima hrvatskih branitelja, članovi Udruge nisu u potpunosti zadovoljni premda su im dana obećanja za povrat prava i dostojanstva stradalnika Domovinskog rata koja im je bivša vlast smanjila ili potpuno ukinula.
– Još uvijek nije riješeno pitanje mirovina roditelja. Osim toga, postojeće invalidnine ne prate porast plaće i troškova života. Kod pojedinih roditelja došlo je do smanjenja ili potpune obustave invalidnina iz razloga što su njihova primanja prošla određeni cenzus od 1.663 kune, rekao je Vestić, dodajući da su roditelji najmanje krivi za takvu sitaciju te se sad traži povrat tih razlika koji premašuje iznos od 45.000 kuna.
Muzej Domovinskog rata
Na skupštini se moglo čuti da je Udruga tražila da se dodijele dionice roditeljima čija su djeca bila oženjena, besplatna zdravstvena zaštita i banjsko liječenje.
U proteklom razdoblju predstavnici Udruge aktivno su sudjelovali u obilježavanju svih državnih i vjerskih praznika i blagdana uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Središnjem križu u Gradskom groblju.
Što se tiče izgradnje spomenika poginulim braniteljima i podizanja muzeja Domovinskog rata, u sklopu čega bi se uredila spomen-soba poginulim braniteljima, ta zamisao još uvijek nije realizirana. No, kako ističe Vestić, nešto se ipak pomaknulo s mrtve točke.
– Upravo ovih dana bit će raspisan natječaj za izgradnju spomenika pobjedi u Domovinskom ratu na kraju uvale Jazine. Točnu lokaciju odredit će projektant, istaknuo je Vestić.
Muzej Domovinskog rata u sklopu kojeg će biti i spomen soba poginulim braniteljima nalazit će se u Kneževoj palači na Poluotoku. Radovi su započeli, no došlo je do zastoja zbog konzervatorskih zahvata.
Na kraju izvještaja Vestić je kazao da je u sljedećoj godini mnogo posla pred Udrugom te se nada da će rezultati i nadalje biti dobri kao i do sad.
– Iskreno se nadam da će nam strukture vlasti u županiji, gradovima i općinama svestrano pomagati financijski i svojim konstruktivnim i dobronamjernim prijedlozima, u interesu svih nas i spomena na našu poginulu djecu, kazao je na kraju Vestić.