Mladi su temelj i zalog za sretniju budućnost

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
nin_procesija
Branko BOŽIĆ
Procesija s čudotvornim kipom Majke Božje od Zečeva

U sklopu tradicionalnog dvodnevnog svetkovanja ninske zaštitnice Gospe od Zečeva, koju vjernici i hodočasnici starohrvatskog kraljevskog grada Nina i njegove šire okolice štuju i slave još od Gospinog ukazanja 1516. godine, jučer su otpočele liturgijske svečanosti kao prethodnica današnjeg blagdanskog slavlja.

U ninskoj prvostolnici, nekadašnjoj katedrali, na svečanom euharistijskom slavlju uz domaći vjernički puk okupilo se preko 400 mladih sudionika Susreta katoličke mladeži i njihovih sedam svećenika iz porečko-pulske, sisačke i požeške biskupije, đakovačko-osječke nadbiskupije te mostarske biskupije, koje su za ovu priliku udomili njihovi vršnjaci te brojne obitelji, kao i ljudi dobrog i plemenitog srca iz Nina, Grba i Ninskih Stanova.

Na početku svečanog koncelebriranog misnog slavlja upriličenog u čast i slavu Bogorodice Majke Božje Gospe od Zečeva, njegovom predvoditelju domaćem svećeniku don Šimi Kevriću mladi su gosti u znak zahvalnosti i njihovog nezaboravnog dvodnevnog boravka u kolijevci hrvatstva i najvećem i najpoznatijem Marijanskom svetištu u Zadarskoj nadbiskupiji gradu Ninu, na prigodan način uručili darove i obilježja svojih župa.

U ime župnog ureda i svih nazočnih Ninjana, don Šime je zahvalio hodočasnicima na darovima.

- Dobro došli u naš prvi hrvatski kraljevski grad Nin u kojem su udareni temelji naše katoličke vjere i naše hrvatske državnosti, u grad sv. Anselma, jednog od 72 Isusova učenika, sv. Marcele i Sv. Ambroza đakona, drugih dvaju naših zaštitnika. Oni su u samo praskozorje na ovim prostorima bili prvi navjestitelji kršćanstva. Dobro došli u katedralu ninskih biskupa Teodozija, Grgura i Jurja Divnića i drugih 78 koliko ih je ovdje stolovalo do ukinuća ove naše stare hrvatske i ninske biskupije 1828. godine. Dobro nam došli u grad u kojem su knez Branimir i biskup Teodozije pisali 879. godine pismo Papi Ivanu VIII., nakon čega je rimski crkveni poglavar prvi put priznao hrvatsku državu i njezin narod. Nalazite se zajedno s nama u gradu Višeslavove krstionice i crkvice sv. Križa te svetištu Gospe od Zečeva i njezinom 700 godina starom zavjetnom kipu. Ovdje su stolovali i povremeno boravili hrvatski knezovi i kraljevi od Branimira do Krešimira IV., koji je ovdje napisao i potpisao poznatu nam darovnicu Mare nostrum o Jadranu kao hrvatskom moru, kazao je don Šime.

- Povijest je bogata i slavna, ali ne može se živjeti od nje. Ona nam može samo biti učiteljica života. A život hrvatskog katoličkog naroda traje i trajat će dok bude njegove mladeži. Stoga svatko od nas treba biti tabernakul i svetohranište svjedočeći evanđelje i Krista. Samo tako uz istinsko vjerovanje, zagovor i molitvu s Marijom, koju ovdje danas na ovom svetom mjestu slavimo, imat ćemo zadovoljnu, složnu i radosnu obitelj, u kojoj će mladi biti naš temelj i zalog za sretniju budućnost, istaknuo je među ostalim na kraju svoje propovjedi don Šime Kevrić.

Nakon svete mise održana je procesija s čudotvornim kipom Majke Božje od Zečeva. Njega su uz molitve i napjeve koje su zajedno s vjernicima i hodočasnicima pjevali članovi mješovitog župnog zbora "Sv. Marcela" uz ravnanje časne sestre Krešimire Zanki, ulicama i trgovima grada pronijeli članovi župnog vijeća Ante Glavan, Ivica Jakovčević, Petar Glavan i Ivan Štulić. Svetkovina blagdana Gospe od Zečeva bit će nastavljena danas brojnim liturgijskim slavljima, svetim misama i procesijama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno