Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ima ambicija, nema novca

08.05.2011. 22:00


Prema nekim procjenama za Drugu ligu treba minimalno dva i pol milijuna kuna, što je oko dva i pol puta ili triput veći iznos od novca koji se izdvaja za natjecanje u Trećoj ligi


Nakon što Raštane nisu dobile licenciju za  Drugu HNL (imaju još mogućnost žalbe Arbitražnoj komisiji), sve je jasnije da Druga  liga klubovima iz Zadarske  županije ostaje preskupo natjecanje za koje je malo tko  zainteresiran. Zapravo, ta je  liga tek rijetkima u Hrvatskoj  previše zanimljiva. Dio klubova Drugu ligu doživljava  kao usputnu stanicu prema  Prvoj HNL, neki u to natjecanje uđu zahvaljujući megalomanskim projektima lokalnih moćnika, a rijetki su  poput Solina, Mosora ili Pomorca koji duže razdoblje  igraju u drugom rangu domaćeg klupskog nogometa. U  Drugoj ligi zapravo nema  sredine, ili idete dalje ili se  spuštate u Treću ligu iz koje  ste i došli. Nije pravilo, ali  praksa pokazuje da je često  puta tako.
Dva i pol milijuna  kuna
Nakon što Raštane nisu  dobile licenciju, izjave o tome  kako bi bilo “dobro da Zadarska županije dobije jednog drugoligaša” ostaju tek  idejni projekt čija je realizacija upitna. Nagađanja o  tome hoće li Raštane u Drugu ligu traju već tri godine.  Nakon što su dvije sezone  zaredom osvajali drugo mjesto Raštane su ove sezone  dočekale svojih pet minuta.  Momčad Leopolda Burčula  prošetala se Trećom ligom i  tako ostvarila mogućnost  ulaska u viši rang. No, taj  rang i košta. Prema nekim  izračunima minimalno dva i  pol milijuna kuna, što je oko  dva i pol puta ili triput veći  iznos od novca koji se izdvaja  za natjecanje u Trećoj ligi.  Procjenjuje se da sezona u  Trećoj HNL Raštane košta  oko 900 tisuća kuna. Taj  podatak nam nitko službeno  nije potvrdio, ali ni demantirao.
Pitanja o tome imaju li u  Raštanima infrastrukturu za  Drugu ligu padaju u vodu  onog trenutka kada postaje  jasno da licencija i nije toliki  problem. Uostalom, da su  htjele Raštane su već mogle  biti u Drugoj ligi (tada uz  uvjet da igraju na Stanovima). Ipak, ključna stavka je  novac, odnosno financiranje  prve momčadi, plaćanje kotizacija, putovanja po cijeloj  Hrvatskoj. Ako se taj dio ne  riješi, a u Raštanima ga nisu  uspjeli riješiti, sve da i dobijete licenciju dvojbeno je  što će vam ona značiti.
– Dugo smo razmišljali o  tome koje je najbolje rješenje  za klub i procijenili smo da u  ovom trenutku ne možemo  zatvoriti financijsku konstrukciju za Drugu ligu. Klub  će i dalje raditi na razvoju  infrastrukture, u koju je već  dosta uloženo te na omladinskom pogonu. Druga liga  ostaje u našim planovima za  budućnost, ali u ovom trenutku nije pravo vrijeme za  taj pothvat – kaže Vedran  Zrilić, donačelnik Općine Sv.  Filip i Jakov i od prošle zime  predsjednik Raštana.
Nerealne najave
Ono na što bi trebali pripaziti u Raštanima jesu najave o klupskim ambicijama. U  njima ne treba spominjati  ona natjecanja, u ovom  slučaju Drugu ligu, ako se  takvo što ne može platiti. Pri  tome nikom ne treba oduzimati sportski motiv da bude  prvak nekog natjecanja, bez  obzira želite li ući u viši rang  ili ne.
– Odluka da ne idemo u  Drugu ligu donesena je nedavno, a sve do tada vjerovali  smo da ćemo moći riješiti sve  uvjete za Drugu ligu. Zato se  ne slažem s time da smo  najavljivali nešto za što smo  znali da nećemo moći ostvariti – pojašnjava Zrilić.
Koliko se Dalmatincima  zapravo ide u Drugu ligu  pokazuje i podatak da nijedan klub iz Treće HNL – jug  nije dobio licenciju za Drugu  ligu. Konačno, bolje je od  nečega odustati dok je vrijeme nego krenuti u nešto za  što niste sigurni da ćete moći  izgurati do kraja. Nije na  odmet najprije proračunati  troškove, pa ako ne ide ostati  tamo gdje se može igrati…


I Posedarci odustali od Druge lige




Raštane su posljednji put u Drugoj HNL igrale u sezoni 1997./’98.  kada su u južnoj skupini (bilo je ukupno pet skupina Druge lige) zauzeli  posljednje (17. mjesto) i to nakon tri vrlo uspješne godine među  drugoligašima. Bila je to posljednja sezona u kojoj je u Drugoj ligi igrao  klub iz Zadarske županije (ne računajući Zadar). U sezoni 1999./00.  prvaci Treće lige – jug postali su igrači Hrvatskog viteza iz Posedarja.  Iako su na taj način stekli pravo nastupa u Drugoj ligi, u Posedarju su  nakon dugo premišljanja od toga odustali. Razlog su, dakako, bile  financije.


Čirjak: Nisam mogao sam


Mišo Čirjak, dopredsjednik Raštana, žali zbog ovakvog raspleta oko  projekta “Raštane drugoligaš”. S Čirjakom, koji je prethodno bio predsjednik  kluba, Raštane su i krenule iz Četvrte do vrha Treće lige.
– Najviše mi je žao igrača, ali ne možemo ići grlom u jagode. Ja sam rekao  da sam sa svojim partnerima spreman osigurati milijun kuna, no nije bilo  rješenja kako do ostalog novca potrebnog za Drugu ligu – kaže Čirjak.


 


Što će biti s igračima?


Raštane imaju vrlo respektabilan seniorski kadar među kojima je  mnogo igrača s prvoligaškim iskustvom. Nakon što su u klubu još jednom  odbili Drugu ligu moguće je da će najbolji igrači na kraju sezone otići.
– Smatramo da bi igrački kadar koji sada imamo i u Drugoj ligi bio  konkurentan. Hoće li na kraju sezone neki igrači otići ili neće to najviše  ovisi o njima. Mi nikoga nećemo zaustavljati u želji da ode u neku jaču  sredinu. Naša je želja da igrači koje sada imamo ostanu – ističe Zrilić.