Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jedno od petero djece izloženo nekom obliku seksualnog nasilja

08.05.2011. 22:00
Jedno od petero djece izloženo nekom obliku seksualnog nasilja


Obiteljski centar Zadarske županije u Gradskoj knjižnici Zadar održao je javnu tribinu “Zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom”, a ovom problemu koji ima zastrašujuće razmjere i o kojem društvo još uvijek nema dovoljno informacija, govorili su mr. sc. Dario Vučenović i psihologinja Ana Uranija.
Jedan od povoda za održavanje tribine jest da se zadarska javnost, a pogotovo djelatnike odgojno-obrazovnih ustanova u Zadarskoj županiji, informira o kampanji Vijeća Europe za zaustavljanju seksualnog nasilja nad djecom koja se provodi pod nazivom “Jedno od pet”. Cilj ove kampanje jest da se uz edukaciju i senzibilizaciju javnosti poboljša znanje o ovom problemu. Kako su istaknuli predavači, seksualno nasilje nad djecom se događa u svim društvenim slojevima, zapravo u svakoj državi na svijetu, bez obzira na socijalni status, religiju i boju kože. 
– Ono što je zaštražujuće jest da su žrtve ponekad toliko male da uopće ne mogu ili ne znaju verbalno opisati što im se dogodilo, kazao je Vučenović te dodao kako se još donedavno smatralo kako su ovakva kaznena djela rijetka, no nažalost riječ je o slabo kontroliranom deliktu. Psihologinja Uranija kazala je kako je djelomično i struka, odnosno socijalni radnici, psiholozi i psihijatri, “krivi”, jer se nekada smatralo da je “najbolje da žrtva sve zaboravi što prije, da je zaštiti od sekundarne viktimizacije i novih trauma”.
Međutim, pokazalo se kako to nije ispravna metoda, jer žrtva još godinama nakon otkrivenog nasilja pati, psihički i fizički, a izuzetno se teško uklapa u društvo i ostvaruje normalan seksualni i čak bračni život. Osim toga, velika je opasnost da same žrtve postanu zlostavljači koji vrlo često seksualno zlostavljaju svoje vršnjake.
– Edukacija djece i roditelja ili staratelja je vrlo važna. Djeci treba objasniti kako svaki dodir nije dobar i kako i kada treba znati reći ne. Vrlo je učinkovito pravilo “donjeg rublja”, kada djeci objasnite da su dijelovi tijela pokriveni donjim rubljem njihove intimne zone koje nitko ne smije pregledavati i dodirivati, jedno roditelji i liječnici ukoliko je dijete bolesno i treba pregled. Roditelji također često prave pogrešku kada tjeraju ili nagovaraju dijete da poljubi neku osobu. Ako se dijete uznemirilo ili je nevoljko, jer mu se možda ta osoba ne sviđa, mislite na to da morate poštovati odluku svog dijeteta a ne brinuti zbog toga što je njegovo odbijanje povrijedilo to osobu, poručio je Vučenović te preporučio roditeljima i odgajateljima da posjete web adresu: http://www.mobms.hr/razno/kampanja-vijeca-europe-za-zaustavljanje-seksualnog-nasilja-nad-djecom/kiko-i-ruka.aspx, na kojoj mogu pogledati crtić i pronaći edukacijsku knjižicu. 
Uranija je, među ostalim, istaknula kako treba razlikovati seksualno zlostavljanje od čina silovanja, jer seksualno zlostavljanje je dugotrajan, u nekim slučajevima i dugogodišnji proces. Zlostavljač ima svoju taktiku kako pridobiti žrtvu te kako je zadržati, sve u cilju kako bi stalno imao “izvor” za zadovoljavanje svojih seksualnih potreba.
Vučenović smatra kako su kazne za počinitelje seksualnog nasilja u Hrvatskoj preblage, pa se često dogodi da zlostavljano dijete svega nakon nekoliko mjeseci ponovno vidi svog zlostavljača u susjedstvu, a to znači da ga susreće u istoj trgovini ili se kupaju na istoj plaži. Uranija smatra kako puno toga treba biti promijenjeno i u načinu postupanja sa žrtvom:
– Kod nas po zakonu žrtvu morate ispitati tri puta. Možete li uopće zamisliti kako se osijeća to dijete kada ga tri puta pitaju ista pitanja?! Dijete može pomisliti samo jedno, a to je da mu ne vjeruju. Osim toga, kako su kod nas najčešće žrtve djevojčice, a suci su najčešće muškarci. Djevojčicama je neugodno reći neke stvari, a s druge strane sudac također osijeća nelagodu. Imali smo jedan slučaj koji smo uspjeli zaključiti tek kad je djevojčicu ispitivala sutkinja, jer je ona imala drugačiji pristup i znala je kako treba ispitati žrtvu, spomenula je Uranija.
Spomenimo i to da je na području Zadarske županije u razdoblju od 2005. do 2010, godine prijavljeno je 76 slučajeva seksualnog zlostavljanja nad maloljetnicima (u Hrvatskoj je prijavljeno oko 2.200 slučajeva), a slučajeve su uglavnom prijavile obitelji žrtava. Kako su djelatnice PU zadarske objasnile, veliki broj tih slučajeva uspješno je riješen.