Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Najribarskija” županija vjerna tradiciji

08.05.2011. 22:00
“Najribarskija” županija vjerna tradiciji


Ribarstvo je tradicionalna djelatnost naše obale i otoka i izvor egzistencije za veliki dio obalnog i otočnog stanovništva. Gospodarski ribolov u Zadarskoj županiji obavlja više od 50 tvrtki koje u ukupnoj proizvodnji u Hrvatskoj sudjeluju sa 50 posto ulova sitne plave ribe i inćuna, istaknuo je župan Zrilić


Ribarstvo je tradicionalna djelatnost naše obale i otoka i izvor egzistencije za velik dio obalnog i točnog stanovništva, kazao je župan Stipe Zrilić na otvaranju 6. međunarodnog sajma ribarstva i ribarske opreme CROFISH na kojemu je Zadarska županija bila županija partner. Svoje proizvode su između ostalih izložile zadruge i tvrtke koje su perjanice ribarstva i proizvodnje ribarske opreme u Zadarskoj županiji, poput ribarskih zadruga Sloga iz Kali i Omega 3 te tvrtki Mardešić Sali, Cromaris, Arbacommerce Tajer d.o.o. prerada ribe, Tvornica mreža Biograd, Multipleks d.o.o., a na sajmu su bili i predstavnici Sveučilišta u Zadru, Odjela za poljodjelstvo i akvakulturu sredozemlja.
– Zadarska županija ima značajnu ribarsku flotu koja plovi po čitavom Jadranu, a dio ulova iskrcava se i na području Istarske županije. Suradnja s Istarskom županijom na području ribarstva je dobra, a ovaj sajam je prigoda da se ona još poboljša kroz razmjenu iskustava i informacija, istaknuo je župan Zrilić na otvaranju.
Istaknuo je i da je Zadarska županija “najribarskija” županija u Hrvatskoj te da ribarstvo spada među najvažnije grane primarne poljoprivredne proizvodnje.
– Ribarstvo je tradicionalna djelatnost naše obale i otoka i izvor egzistencije za veliki dio obalnog i otočnog stanovništva, rekao je župan Zrilić i dodao da gospodarski ribolov u Zadarskoj županiji obavlja više od 50 tvrtki registriranih za djelatnost ribolova koje u ukupnoj proizvodnji u Hrvatskoj sudjeluju sa 50 posto ulova sitne plave ribe i inćuna.
Posebno su istaknuti stoljetna tradicija prerade ribe u Zadarskoj županiji i prve tvornice za konzerviranje ribe na Jadranu koje su započele s radom upravo u Zadru.
Sajam ribarstva i ribarske opreme otvorili su Ivan Jakovčić, župan Istarske županije i državni tajnik Tonči Božanić, a pohodili su ga i veleposlanik Republike Slovenije u RH Vojko Volk, kao i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore i brojni drugi gosti.