"Najribarskija" županija vjerna tradiciji

Slika korisnika admin
Suradnja s Zadarske županije s Istarskom županijom na području ribarstva je dobra, a ovaj sajam je prigoda da se ona i poboljša

Ribarstvo je tradicionalna djelatnost naše obale i otoka i izvor egzistencije za velik dio obalnog i točnog stanovništva, kazao je župan Stipe Zrilić na otvaranju 6. međunarodnog sajma ribarstva i ribarske opreme CROFISH na kojemu je Zadarska županija bila županija partner. Svoje proizvode su između ostalih izložile zadruge i tvrtke koje su perjanice ribarstva i proizvodnje ribarske opreme u Zadarskoj županiji, poput ribarskih zadruga Sloga iz Kali i Omega 3 te tvrtki Mardešić Sali, Cromaris, Arbacommerce Tajer d.o.o. prerada ribe, Tvornica mreža Biograd, Multipleks d.o.o., a na sajmu su bili i predstavnici Sveučilišta u Zadru, Odjela za poljodjelstvo i akvakulturu sredozemlja.

- Zadarska županija ima značajnu ribarsku flotu koja plovi po čitavom Jadranu, a dio ulova iskrcava se i na području Istarske županije. Suradnja s Istarskom županijom na području ribarstva je dobra, a ovaj sajam je prigoda da se ona još poboljša kroz razmjenu iskustava i informacija, istaknuo je župan Zrilić na otvaranju.

Istaknuo je i da je Zadarska županija "najribarskija" županija u Hrvatskoj te da ribarstvo spada među najvažnije grane primarne poljoprivredne proizvodnje.

- Ribarstvo je tradicionalna djelatnost naše obale i otoka i izvor egzistencije za veliki dio obalnog i otočnog stanovništva, rekao je župan Zrilić i dodao da gospodarski ribolov u Zadarskoj županiji obavlja više od 50 tvrtki registriranih za djelatnost ribolova koje u ukupnoj proizvodnji u Hrvatskoj sudjeluju sa 50 posto ulova sitne plave ribe i inćuna.

Posebno su istaknuti stoljetna tradicija prerade ribe u Zadarskoj županiji i prve tvornice za konzerviranje ribe na Jadranu koje su započele s radom upravo u Zadru.

Sajam ribarstva i ribarske opreme otvorili su Ivan Jakovčić, župan Istarske županije i državni tajnik Tonči Božanić, a pohodili su ga i veleposlanik Republike Slovenije u RH Vojko Volk, kao i predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore i brojni drugi gosti.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno