Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sestrinstvo – jaka karika u zdravstvenom lancu

08.05.2011. 22:00
Sestrinstvo – jaka karika  u zdravstvenom lancu


Medicinske sestre djeluju na svim razinama zdravstvene zaštite i to pomažući zdravima da ostanu zdravi, a bolesnima da ozdrave ili nauče živjeti sa svojom bolešću. Tradicionalna uloga medicinske sestre ovisila je o cijelom zdravstvenom sustavu, dok je moderna orijentacija sestrinstva neovisna, kazala je Sonja Šare


U četvrtak, 12.  svibnja, medicinske sestre diljem svijeta slave Međunarodni dan sestrinstva, koji se obilježava na dan rođenja Florence Nightingale, začetnice  modernog sestrinstva kao  priznate profesije. Poznato je  da je posao medicinske sestre  ili tehničara ozbiljan, odgovoran, ali isto tako vrlo često  nezahvalan, a njihova topla  riječ ili osmjeh važan su dio  skrbi, liječenja i ozdravljenja  bolesnika.
Zadarsko bijelo srce
Kako bi ukazale na posebnost i izuzetnu važnost ove  profesije, zadarska podružnica Hrvatske komore medicinskih sestara i ove godine, i to  jedanaestu godinu zaredom, u  povodu Međunarodnog dana  sestrinstva organizira dodjelu  odličja “Zadarsko bijelo srce”,  koje će se ovog četvrtka  održati u Novom kampusu.  Kako doznajemo u razgovoru  s dipl. ms. Sonjom Šare, glavnom sestrom u zadarskom  Domu za starije i nemoćne  osobe, i ove je godine Povjerenstvo za dodjelu odličja  “Zadarsko bijelo srce” iznjedrilo osam medicinskih sestara, dobitnica ovog zavidnog  odličja.
– Postoji Povjerenstvo za  dodjelu odličja “Zadarsko bijelo srce” kojeg čine predstavnici svih zadarskih zdravstvenih  ustanova i udruga. Ovo je  tradicionalna dodjela, koja se  organizira u čast Florence Nightingale, začetnici modernog  sestrinstva, koja je definirala  ulogu medicinske sestre. Dodjela se vrši na način da predstavnici zdravstvenih udruga i  ustanova među svojim članovima i djelatnicima šalju odabrane kandidate, kojima potom Povjerenstvo dodjeljuje  odličje, pojasnila je Šare, podsjetivši kako se odličje u obliku  srca izrađenog od paške čipke  dodjeljuje sestrama s izvrsnima postignućima, koje su doprinijele napretku u razvoju  sestrinstva.
Među ovogodišnjim laureatima kojima će na nadolazećoj  svečanosti biti uručene simbolične statue su Jasna Vukić,  sestra Opće bolnice Zadar,  Jasna Sršen, sestra Ortopedske bolnice Biograd na moru,  Ana Mašina, sestra Psihijatrijske bolnice Ugljan, Nina  Ursi, sestra Zavoda za javno  zdravstvo Zadar, Vedrana Pedić, koju je predložila zadarska podružnica Hrvatske komore medicinskih sestara,  Dragica Petani iz Hrvatske  udruge primalja Zadar, Esma  Ježina iz Hrvatske katoličke  udruge medicinskih sestara i  tehničara Zadar i Gordana  Ivanković, iz Udruge medicinskih sestara.
Ujednačenje različitosti
Kako je istaknula Šare,  Međunarodni dan sestrinstva  svake godine obilježava se u  skladu s temom koju preporučuje Međunarodni savjet  medicinskih sestara (ICN), a  ovogodišnja poruka je “Ujednačenje različitosti” što znači  da će idućih godinu dana medicinske sestre diljem svijeta  raditi i sve svoje aktivnosti  usmjeravati prema predloženoj temi.
– Prošlogodišnja tema  Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara bila  je “Zdravstvena njega bolesnika oboljelih od kroničnih  bolesti”, a što je zapravo bilo  poticanje kvalitete unapređenja zdravstvene njege  oboljelih od kroničnih bolesti.  S obzirom da smo temu za ovu  godinu tek dobili, još uvijek  nismo izradili plan rada kojeg  ćemo uskoro, zajedničkim dogovorom na razini zadarske  podružnice Hrvatske komore  medicinskih sestara, i izraditi,  kazala je Šare.
Razvoj sestrinske profesije,  kao neizostavne karike u lancu učinkovite zdravstvene  zaštite, kako pojedinca, tako i  cijele zajednice, kako navodi  Šare, započinje početkom 20.  stoljeća, kada sestrinstvo definira teorije, načela i organizaciju zdravstvene njege.
– Medicinske sestre djeluju  na svim razinama zdravstvene  zaštite i to preventivno, odnosno pomažući zdravima da  ostanu zdravi te pomažući bolesnima da ozdrave ili nauče  živjeti sa svojom bolešću. Tradicionalna uloga medicinske  sestre ovisila je o cijelom  zdravstvenom sustavu, dok je  moderna orijentacija sestrinstva neovisna, što od medicinskih sestara zahtjeva kontinuirano usavršavanje, odnosno konstantno stjecanje znanja, vještina i kompetencija,  kazala je Šare, naglasivši kako  je u Hrvatskoj 2008. godine  bilo 29.583 medicinske sestre,  što znači 6,8 sestara na tisuću  stanovnika, a što je za 60 posto  manje od standarda koji propisuje EU.
Istaknula je, također, kako  je u 2010. godini u Zadarskoj  županiji bilo registrirano  1.128 medicinskih sestara zaposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama, od čega njih  23 posto ima viši stupanj obrazovanja, iako je preporuka EU  da taj odnos bude 50 posto.
Odjel za  zdravstvene studije
S obzirom da se posljednjih  godina, upravo u cilju razvoja  sestrinske profesije, u Hrvatskoj ustraje na uvođenju novih  obrazovnih programa sestara i  tehničara usklađenih s direktivama EU-a, sestra Sonja, koja ujedno radi i kao predavačica na Odjelu za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru,  podsjeća na znatan napredak  koji je po tom pitanju postignut i u Zadru.
– U Zadru se već četvrtu  godinu na Odjelu za zdravstvene studije obrazuju medicinske sestre i tehničari, budući prvostupnici sestrinstva.  Osim studija sestrinstva za  zvanje prvostupnika, medicinske sestre u Hrvatskoj imaju  mogućnost nastaviti obrazovanje na specijalističkom studiju u Zagrebu, koji djeluje  već četiri godine te na  sveučilišnom studiju u Osijeku, kojem je ovo prva godina  djelovanja, kazala je Šare, pojasnivši kako upravo na spomenutim studijima u Zagrebu  i Osijeku medicinske sestre  konačno imaju priliku steći  zvanje diplomirane medicinske sestre, a naglasila je kako  Hrvatska već ima dvije medicinske sestre sa stečenom  titulom doktora znanosti.
Naglasila je stoga kako je  upravo ova reforma obrazovnog sustava medicinskih sestara dovela do toga da se medicinske sestre danas, osim u  ulozi zdravstvene njege, vrlo  često nalaze i u ulozi planiranja, organiziranja i kontrole  što dovodi do podizanja kvalitete zdravstvenog rada.
– Medicinske sestre se danas  nalaze i u ulozi zamjenika ravnatelja zdravstvenih ustanova  što ukazuje na to da je sestrinstvo zapravo partnerstvo u  zdravstvenom timu i samostalno je u odlučivanju. Sve ovo  stavlja medicinske sestre u novu ulogu, koja zahtjeva jako  puno ulaganja u cjeloživotno  obrazovanje u cilju unapređenja kvalitete zdravstvene njege. Za razliku od prije,  kada su medicinske sestre  imale tradicijsku ulogu, one  danas djeluju na više područja, kao što je i obrazovni  sustav. Sve to djeluje motivirajuće za mlađi naraštaj, kazala je Šare, istaknuvši kako su  i zadarski učenici prepoznali  vrijednost zadarskog Odjela  za zdravstvene studije za koji  je interes svake godine sve  veći.
Ono s čim je sestra Sonja  posebno zadovoljna, a što  ukazuje na to da Odjel za  zdravstvene studije u Zadru  predstavlja izazov za širu skupinu učenika, je da početkom  svake akademske godine uspješno popunjavaju upisnu  kvotu od 45 studenata među  kojima su i učenici iz drugi  srednjih škola, mahom gimnazijalaca, a ne samo medicinskih zanimanja.