Vrata Sveučilišta otvorena slijepim studentima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Davor Kopčić prezentirao je vrijednu opremu

Primopredaja i svečano predstavljanje računalne opreme za potrebe slijepih i slabovidnih korisnika Sveučilišta u Zadru održani su danas u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice.

Najbolje mjesto

Riječ je o vrijednoj opremi koje je Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru dobilo zahvaljujući sudjelovanju u međunarodnom projektu TEMPUS EduQuality, a koju je s obzirom na to da u Zadru trenutačno nema studenata s oštećenjima vida, odlučilo instalirati u Gradsku knjižnicu.

Primopredaji su nazočili predstavnici Sveučilišta u Zadru i to rektor Ante Uglešić, prorektori Srećko Jelušić i Ana Proroković, Anita Vulić-Prtorić, voditeljica Studentskog savjetovališta, Tatjana Aparac Jelušić, suradnica u Savjetovalištu, Davor Kopčić iz tvrtke Multi media matic d.o.o., Izabela Sorić, pročelnica Odjela za psihologiju, Josip Cirić, suradnik u Savjetovalištu i Lucija Mičić, stručna suradnica u Savjetovalištu. Pozdravne riječi uputio je Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar.

- Suradnja između Gradske knjižnice i Sveučilišta traje već jako dugo, a zahvaljujući toj suradnji danas na našem Sveučilištu postoji Odjel za knjižničarstvo i ostvareni su brojni projekti Studentskog savjetovališta. Drago nam je da smo mi ti kojima ste odlučili donirati ovu vrijednu opremu, a mogu samo reći da ste je usmjerili na pravo mjesto, jer Gradska knjižnica je najbolje mjesto gdje se manjinske zajednice mogu integrirati, kazao je Pehar, nakon kojeg se obratio i Uglešić, istaknuvši da je ova primopredaja zapravo samo ostvarenje još jednog od brojnih ciljeva nastalih iz suradnje Gradske knjižnice i Sveučilišta.

Suradnja Knjižnice i Sveučilišta

- Suradnja Gradske knjižnice i Sveučilišta traje već više od desetljeća i zato vrijeme smo ostvarili brojne ciljeve, poput Odjela za knjižničarstvo, koji je do danas postao jedan od prepoznatljivih studija zadarskog Sveučilišta. Cilj nam je bilo i da svim korisnicima budu dostupne sve prostorije Sveučilišta i zato smo izgradili lift i rampe kako bi olakšali pristup osobama s invaliditetom. Zahvaljujući ovoj opremi ostvarili smo još jedan cilj, omogućili smo da slijepe i slabovidne osobe ne budu hendikepirane u svojoj nakani da studiraju, kazao je Uglešić, zahvalivši se Aniti-Vulić Prtorić, koja je kroz Savjetovalište ostvarila mnoge projekte, kao i svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju primopredaje.

Kako je pojasnila Vulić-Prtorić, Savjetovalište za studente od 2009. godine uključeno je u projekt TEMPUS EduQuality, koji su pokrenuli Povjerenstvo za studente s invaliditetom i Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu, a kojemu je opći cilj izjednačavanje mogućnosti u visokom obrazovanju za studente s invaliditetom u RH.

- Današnjom primopredajom želimo poslati poruku mladima da od sada svi mogu ostvariti svoju želju za studiranjem bez obzira na ograničenja. Do sada nam se događalo da slijepi i slabovidni studenti odlaze studirati u Zagreb gdje su jedino imali tu mogućnost. Upravo zato trenutačno nemamo takvih studenata i zato smo, da oprema ne bi više čekala, odlučili privremeno je postaviti u Gradsku knjižnicu. Naravno, kad budemo imali studente s potrebama za tom opremom, vratit ćemo je na Sveučilište, kazala je Vulić-Prtorić, nakon koje je Davor Kopčić, iz tvrtke koja vrši zastupanje i prodaju opreme za slabovidne i slijepe osobe te proizvodnju i prodaju elektromagnetskih ventila, prezentirao rad ove vrijedne opreme.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno