Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski kup – zagrijavanje za Svjetsko prvenstvo

08.05.2011. 22:00
Zadarski kup – zagrijavanje za Svjetsko prvenstvo


Subotu i nedjelju  Zadarski je kanal bio domaćin  Zadarskog Kupa, treće regate  ORC Kupa Hrvatske za  krstaše. Prve dvije regate, Zlarinska regata i Uskršnja regata  u travnju, bile su vrlo uzbudljive, i treća regata se čekala s  nestrpljenjem, pogotovo što je  Zadarski kup zadnja ORC regata prije Svjetskog prvenstva  u Cresu krajem lipnja.
– Evo još je vrlo malo preostalo do Svjetskog prvenstva,  koje nam je svima veliki izazov. Naime, otići na jedno SP  za krstaše je prilično komplicirano i financijski vrlo zahtijevno radi transfera broda i  velikih posada. Nama Hrvatima s našim ipak skromnijim  budžetima odlazak na regate  van hrvatskih voda je san kojeg sebi rijetki mogu ostvariti.  Sad je svjetsko prvenstvo  došlo k nama, jedinstvena prigoda da se okušamo u takvoj  konkurenciji. Bit će sigurno  teško, jer nemamo puno iskustva jedrenja na regatama  takve razine, ali kako se to  obično kaže – dat ćemo svoj  maksimum – kaže kormilar  trofejne zadarske posade  krstaša, Uskokovog Gringa 2,  Robert Sandalić.
Sve tri regate pokazale su da  je Kup Hrvatske dostigao vrlo  visoku razinu natjecanja i donio vrlo napete plovove u kojima se greške ne opraštaju.  Tako je bilo i na Zadarskom  kupu na kojem se okupilo oko  120 natjecatelja u 12 posada iz  Hrvatske, Slovačke i Češke.  Posade su na Vitrenjak stigle u  petak, neke naoružane novim  jedriljem, neke novim članovima posada. Skupocijena flota vrijedna više milijuna eura  donijela je u lučicu onu poznatu pedregatnu uzavrelu atmosferu.
– Nema boljeg osjećaja od  velike regate. Najsretniji smo  kad nam na Vitrenjak dođe  mnoštvo jedriličara i kad trebamo oglasiti signal starta –  kazala je Vanja Isaković, volonterka u Uskoku, koja je kao  i uvijek bila zadužena za Ured  regate.
Zadarski kup počeo je u  subotu s promotivnom regatom ispred zadarske rive. To je  prvi put da je Uskok priredio  tako nešto i pokazalo se kao  pun pogodak. Vremenski uvjeti bili su idealni za promotivnu regatu – lagani zapadnjak, sunce, puna riva. Jedrilo se na ultra kratkom polju, start i cilj ispred Foše,  oznake za obilazak ispred orgulja. Pravi spektakl ispred rive. Brojni šetači mogli su izbliza vidjeti manevriranje  vještih posada. Nakon 20minutne promocije suci su podigli sidra i plutače i utopili  pravo polje ispred Puntamike.  U subotu su održana tri jedrenja kursa Štap po zapadnjaku snage 10 do 14 čvorova. Koliko je natjecanje bilo  napeto dobro su pokazali rezultati. Prve tri posade dijelio  je samo po jedan bod: 1. Mareus (Krešimir Đakulović, Špinut Split), 2. Quebramar (Peter Mosny, Slovačka), 3. Gringo 2 (Robert Sandalić, Uskok  Zadar).
U prvom plovu se pokazalo  ono što svi mi jedriličari znamo – to što jedriš na domaćem  terenu ništa ne znači. Ovakav  vjetar u Zadarskom kanalu  uvijek okrene desno. I mi smo  krenuli desno. A vjetar je  otišao u lijevo! Tako da smo u  prvom plovu bili osmi. Nakon  toga smo odlučili zaboraviti  sve što znamo o Zadarskom  kanalu, pa smo slijedeći plov  pobijedili i u zadnjem plovu  dana smo bili drugi! – zadovoljan je bio Pavle Kostov,  Uskokov olimpijac u 49er-u,  koji je na Zadarskom kupu bio  trimer glavnog jedra na Gringu 2.
Nedjelja je donijela nešto  čekanja na vjetar, isplovilo se  oko podne, startalo nešto prije  13 sati. Vjetar je bio vrlo sličan  subotnjem, opet oko deset  čvorova snage. Odjedrena su  još dva plova. Opet je bilo vrlo  neizvjesno, odlučivale su sekunde.
– Evo danas sedmo i peto  mjesto za nas, ukupno smo  zauzeli četvrto mjesto, s istim  brojem bodova kao i trećeplasirani. Nedostajalo je malo  sreće po današnjem nestabilnom vjetru. U prvom plovu  dana nas je šesti pobijedio za  tri sekunde, peti za šest sekundi, četvrti za deset i treći za  11, dakle minimalne razlike su  nas dijelile od trećeg mjesta,  što bi nam donijelo drugo  mjesto ukupno. No, četvrto  mjesto je dobar rezultat, zadovoljni smo kako smo jedrili,  brod ide dobro, mi dobro radimo na brodu i to je najvažnije u ovom trenutku –  kaže Ivan Morić trimer prednjih jedara.
Pobjednik Zadarskog kupa  2011. je posada Mareusa, drugi je Quebramar, a treće mjesto je pripalo Anđeli X (Branko Iljadica Rapo, Val Šibenik).
 


Gringo 2 treći nakon tri regate Kupa Hrvatske


Prema neslužbenim rezultatima Gringo 2 i Robert Sandalić (Uskok, Zadar)  su i dalje treći u poretku ORC Kupa Hrvatske nakon tri regate. Na prvom  mjestu su Mareus i Krešimir Đakulović (Špinut, Split), druga su Anđela X i  Branko Iljadica Rapo (Val Šibenik). Na jesen se jedre još tri regate: ABS Kup  u Šibeniku, Prvenstvo Hrvatske u Puli i ORC Kup u Biogradu.




 


108 prijavljenih posada za Cres!


Impresivnih 108 posada prijavljeno je za ORC Svjetsko prvenstvo koje će  se u Cresu održati od 18. do 25. lipnja. To će sigurno biti novi rekord  svjetskih prvenstava krstaša. Na startnoj listi je 17 hrvatskih posada, među  njima i zadarski Gringo 2.


 


Flota pobjegla ispred bure


Jaka bura zapuhala je jučer Zadarskim kanalom taman nakon što se flota  privezala u lučici Vitrenjak. Dio krstaša krenuo je kući, no mahom su bili  prisiljeni odustati i ponovno se negdje privezati na sigurno, a dio je ostao na  Vitrenjaku, gdje se očekuje da će ih bura sigurno zarobiti barem još jedan  dan.