Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dok je Ugarković u bijegu, policija mu u Zadru popisuje imovinu i plijeni skupocjene automobile

08.05.2012. 22:00
Dok je Ugarković u bijegu, policija mu u Zadru popisuje imovinu i plijeni skupocjene automobile


Prema neslužbenim informacijama uz već znana imena Zadrana među kojima su Zlatko Ugarković Patak, Ivan Šango, Milivoj Šango, Elvis Mužanović Kec i Dražen Miletić, na popisu istražitelja našao se i Ivan Zanze, Zagrepčanin Milan Mandić, srbijanski državljanin Nebojša Gančanović, jedan Talijan i jedan Venecuelanac


Priča o Zadranima koji su prošli tjedan „pali” u egzotičnoj karipskoj zemlji s kokainom vrijednim desetke milijuna eura i dalje plijeni pažnju Zadrana te je top tema kuloarskih priča, a posebice stoga što se nitko od nadležnih institucija još uvijek nije službeno očitovao. To bi se naime trebalo dogoditi danas u 13 sati za kada je najavljena konderencija za medije na kojoj bi uz hrvatsku policiju i predstavnike USKOK-a trebali nazočiti i predstavnici policija i agencija nekoliko stranih zemalja koje su više od dvije godine pratile organiziranu dilersku skupinu i prikupljale podatke što je na koncu rezultiralo njihovim uhićenjima.
Prvi pali Ugarković i Šango
Prema neslužbenim informacijama bliskima istrazi uz već znana imena Zadrana među kojima su Zlatko Ugarković Patak, Ivan Šango, Milivoj Šango, Elvis Mužanović Kec i Dražen Miletić, na popisu istražitelja našao se i Ivan Zanze, a osim Zadrana u organiziranoj dilerskoj skupini koja je iz egzotičnih zemalja kokainom opskrbljivala europsko i zapadno-balkansko narko tržište našao se i Zagrepčanin Milan Mandić, srbijanski državljanin Nebojša Gančanović, jedan Talijan čiji identitet još uvijek nije poznat te Venecuelanac Antonio Jose Parra Florido. Najprije su u terotirijalnim vodama Dominikanske republike u skupocjenoj jahti u vlasništvu uglednog i moćnog Murteranina pali Ugarković i mladi Šango, a u pretresu u kojem je sudjelovala i američka DEA kod njih je pronađeno ukupno 173,3 kilograma čistog kokaina. U Italiji je potom uhićen Milivoj Šango koji je trebao preuzeti dio „pošiljke”, a u Zadru Miletić, skiper koji je brodicom trebao kokain prevesti iz Italije do hrvatske obale, te „mozak” operacije Mužanović, vlasnik elitnog i priznanjem Nasmiješeno sunce nagrađenog kafića Kulf, dok je na drugom kraju svijeta u ruke policiji pao Venecuelanac za kojeg istražitelji drže da je dobavljač kokaina, odnosno prodavač.
Mužanovićev kafić upisan na Milivoja Šanga
Danas na konferenciji za tisak konačno će se znati i sudbina Zadranina Ugarkovića za kojeg naš neslužbeni izvor tvrdi kako je umakao dominikanskoj policiji te da je za njim raspisana međunarodna tjeralica. No ono što je sigurno, policajci su mu u Zadru popisali svu imovinu te zaplijenili dva skupocjena automobila – volvo i jaguar. Na popisu se našle kuća na zadarskom Smiljevcu u kojoj je posljednje vrijeme povremeno s obitelji živio, hacijenda na ulazu u Zadar nedaleko SuperNove, kuća u Debeljaku i još neke nekretnine, no što će s tom imovinom na koncu biti neizvjesno je jer je većina uknjižena na članove njegove obitelji. Na popisu se našla i konoba u Murteru kojoj je suvlasnik Mužanović, a na popisu njegove imovine završila je obiteljska dvokatnica u Arbanasima, dok je kafić Kulf navodno dospio na popis imovine Milivoja Šanga. Naime, naš izvor kaže kako je samo obrt upisan na Mužanovićevo ime dok se kao vlasnik prostora, navodi Šango.
I dok ni Milivoj, a niti Ivan Šango do sada nisu imali nekih većih prekršaja niti sukoba sa zakonom, Mužanović i Ugarković stari su policijski znanci. Njima je na Županijskom sudu u Zadru suđeno zbog udruživanja radi preprodaje opojnih droga 2001. godine, a Ugarković je i tada policajcima uspio na neko vrijeme umaći. Ono što u svim kuloarskim pričama ostaje tajnom jest odgovor na pitanje kako su svi nabrojeni godinama uspijevali izmicati ruci pravde iako je bilo očito da enormne prihode ne zarađuju temeljem mukotrpna rada. To pitanje, kao i tko je financijer koji je „iskeširao” milijune eura za kupnju ove droge ostaje nadležnim institucijama za razotkriti.