Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Horvatinčić: Ne osjećam se krivim

08.05.2012. 22:00
Horvatinčić: Ne osjećam se krivim


Zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić izjavio je jučer na Općinskom sudu u Šibeniku da nije kriv za pomorsku nesreću u kojoj je poginuo bračni par iz Italije.
– Izražavam žaljenje i sućut obitelji za ovu tešku nesreću. Naročito djeci pokojnika. Međutim, po ovako složenoj optužnici ne osjećam se krivim – rekao je Horvatinčić nakon što je mirno, bez ikakve reakcije, saslušao tekst optužnice i nabrajanje desetaka stravičnih ozljeda od kojih su u naletu njegova glisera 16. kolovoza 2011. godine na mjestu preminuli Francesco Salpietre i Marinelda Patele.
Prema optužnici, Tomislav Horvatinčić je u primoštenskom akvatoriju gliserom “Santa Marina” pri brzini od čak 26,4 čvora naletio na jedrilicu “Santa Pazienza”, prešao preko nje i talijanskih supružnika čija je tijela odvukao za sobom u more. Vozio je s uključenim automatskim pilotom, prebrzo i preblizu obali te pritom nije motrio kurs i brzinu broda kao niti okolni promet, čime je, tereti ga se, uzrokovao tešku pomorsku nesreću s neizravnom namjerom. A upravo će tu kvalifikaciju neizravne namjere, prema kojoj bi mogao biti osuđen na tri do 10 godina zatvora, Horvatinčićeva obrana osporavati tijekom suđenja te je pokušati ublažiti na nehaj.
– Naši dokazi koje ćemo nuditi u tijeku postupka i sve ono što će biti izvedeno će, nadamo se, dokazati da je u pitanju druga pravna kvalifikacija i drugačiji činjenički opis. Sada je u pitanju neizravna namjera, no već dokazi koji su do sada izvedeni i vještačenja po obrani ukazuju da se ne radi o takvoj kvalifikaciji nego o nehajnom ponašanju. Znači, uobičajenoj pomorskoj nezgodi – kazao je nakon izlaska iz sudnice Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica.
Na upit je li s obitelji poginulih Talijana postignut dogovor o odšteti, Horvatinčićev odvjetnik Branko Baica odgovorio je niječno.
– Pokušao se postići dogovor na više načina, no za sada to nije postignuto, rekao je Baica.
Sutkinja Maja Šupe sljedeće ročište zakazala je za 28. svibnja kada će, među ostalima, svjedočiti suputnica iz glisera Anica Đerđe Dilber.