Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Je li turizam jedina nada?

08.05.2012. 22:00
Je li turizam jedina nada?


Turizam se konzervativno prikazuje kao “krivac” za oko sedam posto prihoda ovdašnjeg gospodarstva, no svi znamo da mu utjecaj seže i do 25 posto BDP-a regije – U gospodarskom pesimizmu rijedak je oslonac života u čiji uspjeh ne sumnjamo i čiji se ministar nada vratiti na sedam milijardi eura prihoda


– Očekujemo da će turizam i ove godine biti rijetko dobra vijest u poplavi loših, riječi su koje već nekoliko puta na javnim skupovima ili susretima s visokim dužnosnicima ponavlja župan Zadarske županije Stipe Zrilić.
Prethodni je tjedan, kada je gospodarstvo u pitanju, uvelike obilježen turizmom, a tako je već neko vrijeme. Zadarsku županiju posjetio je ministar turizma Veljko Ostojić, a Falkenstiener & Michaeler Turist Grup otvorio je svečano, ranije radno otvorene, komplekse Punte Skale s krunom u hotelu Iadera sa pet zvijezdica.
 Naravno, to su tek događaji, a bitno je da turizam u najmanju ruku od Uskrsa i 1. svibnja stanuje ovdje, i ne zaboravimo da je posljednja gotovo dva mjeseca rubrika – natječaja za posao nakrcana dominantno upravo ponudom za poslove u turizmu i ugostiteljstvu te s njima povezanim djelatnostima, makar sezonski.
Turističko disanje u gospodarskom “izdisanju”
 Uz “izdisanje” u većini drugih segmenata gospodarstva osjeća se, dakle, snažno turističko disanje cijele ovdašnje županije do gotovo najudaljenijeg njenog dijela. Mogli bi kazati – što nam drugo preostaje. No u pesimističnim tonovima nikako ne smijemo gledati na ovu branšu. U njoj Zadarska županija ipak ima 8,5 milijuna noćenja i uzima čvrsto četvrto mjesto u zemlji, a uz tu djelatnost vezuje i mnoge svoje planove za budućnost.
Prvaci ove djelatnosti i povezane institucije imale su, dakle, razgovore s ministrom Veljkom Ostojićem, a nasuprot nekim drugim susretima s čelnim predstavnicima vlasti ovdje je bila vidljiva opća suglasnost oko svih bitnih pitanja.
Ostojić, naravno, kao isturen u ovom dijelu prvi eksponent sektora, ali dio Vlade, stekao je simpatije struke definiranjem temeljnih interesa razvoja turizma u budućnosti. Osnova je u sniženju PDV-a na 10 posto. Time se osigurava trajnija konkurentnost ovog sektora u okruženju. Ostojić je uvjerio ili podijelio s kolegama iz Vlade uvjerenje da bi bez toga budućnost hrvatskog turizma bila upitna (većina članica EU ima diferenciranu često i manju stopu za ovaj sektor od nas). Naravno da je s razumijevanjem dotaknuo i niz drugih neriješenih pitanja.
Turističko zemljište još muči ovdašnju struku iako nakon 20 godina imamo Zakon, nažalost, u dvije godine nismo dobili niti jednu koncesiju prema tom Zakonu pa se sprema njegovo mijenjanje i dopunjavanje. I Zakon o ugostiteljstvu se prilagođava, paušal se proširio, a ovo će Ministarstvo biti uključeno i u pitanje definiranja pomorskog dobra koje se uvelike tiče ove struke.
Pohvale zadarskom zajedništvu
 U svemu tome Zadrani su dobili odgovarajuće pozitivne odgovore na sva svoja pitanja na neke i bez da su ih postavili. Zadar je dobio i pohvale. U nautičkom turizmu priznaje mu se jedna od vodećih i ljetnih uloga u Europi, a što treba nastaviti i unaprijediti. Kod pitanja Zračne uke i zrakoplova pohvalu su dobili svi uključeni pa i moguću jaču podršku u privlačenju posebice low cost zrakoplovnih kompanija.
 Ministar je s dijelom dužnosnika nakon Vira nastavio druženje u ambijentu netom otvorenog Turisthotelovog Zatona, najuspješnijeg ovdašnjeg turističkog subjekta, s domaćinom Franom Skoblarom, gdje su dotaknuti i drugi planovi i projekti bitni za Zadarsku županiju.
Kapitalac s Punta Skale
 Uslijedilo je svečano otvaranje i druženje u Petrčanima u jednom od najvećih turističkih naselja u Hrvatskoj, Falkensteiner Punta Skala Resort, koji je kao svoj najvažniji građevinski projekt u Hrvatskoj osam zadnjih godina gradila austrijska tvrtka Falkensteiner Michaeler Tourism Group AG uloživši u taj projekt ukupno 160 milijuna eura. Ovdašnji objekti čine najluksuzniju hotelsku ponudu na zadarskom području.
Osim dva hotela (Diadora sa četiri i Iadera sa pet zvjezdica) tu je i apartmansko naselje za prodaju i najam, brojni bazeni, restorani te wellness i drugi zabavno-rekreativni sadržaji.
 Erich Falkensteiner istaknuo je da je tim sadržajima hrvatska strana jadranske obale dobila mogućnost postati zimska wellness destinacija.


Svjetionik virske budućnosti




Mali i simboličan, ali znakovit projekt svjetionika na Viru također je podržan kao iskra u redefiniranju i drugačijem javnom pozicioniranju otoka Vira. Načelnik Kristijan Kapović naročito je zahvalio na – podršci na početku, jer poslije je lako, i ministru i županu. Prilično sustavno razrađen projekt repozicioniranja Vira (koji je ljeti drugi grad po veličini u županiji i jedan od 10-15 najvećih u državi) od simbola bespravne gradnje u otok koji ima “drugu šansu” i mogućnost turističke budućnosti na gotovo 85 posto neizgrađenog prostora hrabar je, ali održiv. Ne počiva na iluzijama o megaprojektima i fantastičnim investitorima, već realno provodivim planovima.


Hotel Iadera u društvu najboljih


Hotel Iadera samo nekoliko mjeseci od otvorenja u studenome prošle godine primljen je u najpoznatije hotelsko udruženje na svijetu The Leading Hotels of the World. To je ujedno i jedini hotel u tom udruženju na poziciji od Venecije do Grčke, dodao je Erich Falkensteiner.