Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jurak: Računi su čista fiktiva

08.05.2012. 22:00
Jurak: Računi su čista fiktiva


Fimi media fiktivne je račune ispostavila nizu tvrtki, a one su same određivale koliko su spremne uplatiti


“Ti su vam računi čista fiktiva”. Tom je rečenicom Nevenka Jurak, vlasnica merketinške agencije Fimi media, istražiteljima USKOK-a 11. studenoga 2010. objasnila račune koje je njezina agencija ispostavila nizu privatnih tvrtki spremnih da vlastitim novcem financiraju HDZ.
Iskaz Jurak čitala je jučer u nastavku suđenja Ivi Sanaderu i suoptuženima za izvlačenje državnoga novca preko Fimi medije predsjednica sudskoga vijeća Ivana Čalić. Fimi media fiktivne je račune ispostavila nizu tvrtki, od kojih su sve, kako je posvjedočila Jurak, same određivale iznose novca koji su spremni uplatiti. Evo samo nekih: Zagorje Tehnobeton, Osijek Koteks, Viadukt, Papirnica Vevče iz Slovenije, Papirus Croatia, GT Automobili Velika Gorica, Tok, Sirovina odlagalište, Multurist, Hidraulika Kurelja, Brodska Poslavina, Hlađenje sistemi, Autokomerc Hrvatska, BB inženjering… ACI je čak otkazao već dogovoreni marketinški posao, ali je svejedno platio neobavljeni posao.
Nelegalni posao
Biznis je cvjetao, ali Nevenka Jurak istražiteljima je rekla da joj ipak nije bilo ugodno. “Naravno da je to za mene predstavljalo problem. Bilo me strah”, rekla je, razotkrivajući vlastitu svijest da se bavi nelegalnim poslom. Pa se požalila prijatelju i ključnom čovjeku operacije, Mladenu Barišiću. “Prenio je to Sanaderu. Stigla mi je poruka da se ne moram bojati. Nisam bila sretna zbog svega toga, ali probajte me razumjeti, kad vam premijer osobno poruči da se ne bojiš… To mi je bilo dovoljno da nastavim”, kazala je Jurak istražiteljima.
I tako se radilo dalje. Za Ministarstvo mora u mandatu ministra Božidara Kalmete s ministrom osobno i njegovim svojedobnim tajnikom Zdravko Livakovićem Jurak je dogovorila snimanje propagandnog filma, koji je, po njezinom svjedočenju, 2007. i snimljen. Fimi medija ugovor nikada nije dobila, ali je ministarstvo platilo film, “i dobro smo zaradili”.
Poslušni Sanader
Puno se radilo i s Fondom za zaštitu okoliša Vinka Mladinea, a na proljeće 2008. zvao ju je predsjednik Hrvatskoga rukometnog saveza Davor Gobac s pitanjem može li pronaći sponzore za Europsko rukometno prvenstvo. Dakako da je mogla: Hrvatska lutrija, HPB, Plinarco, Dalekovod i Hidroelektra samo su neke od tvrtki od kojih je Fimi media skupila deset milijuna kuna. Pola je dobio Hrvatski rukometni savez, a pola je ostalo u Fimi mediji. Nakon dvije godine neizvjesnosti, taj je novac do kraja 2010. potrošen na humanitarni koncert i još neke troškove – tako bar tvrdi Jurak.
Obrane Ive Sanadera i HDZ-a osporile su njezin iskaz navodeći kako je o njima govorila samo ono što joj je prenosio Mladen Barišić, a Sanader je osobno ukazao na kontradikciju u iskazima Jurak i Barišića. “Tu imamo grupu ljudi koji nešto rade nelegalno…”, krenuo je poput političara analizirati Sanader, na što ga je sutkinja Čalić odmah prekinula: “Ne analizu!”. Pa je Sanader poslušno sjeo.
Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.


TV Z1 – “HDZ, SDP pola-pola”




Lokalna zagrebačka televizija Z1 trebala je biti “50 posto HDZ, 50 posto SDP” kada je Jurak 2006. ili 2007. nazvao Ratko Maček i organizirao sastanak s Barišićem, tadašnjim zagrebačkim čelnikom Slobodanom Ljubičićem i odvjetnikom Lozicom. Fimi medija postala je “ekskluzivni zastupnik za oglašavanje” tako organizirane televizije. Krenulo je sjajno: 2007, Fimi je pronašla 1,4 milijuna kuna vrijedne klijente, HPB, Janaf, HŽ… Sljedeće godine, 2,7 milijuna iz Croatia osiguranja, Autoceste Rijeka-Zagreb, Crosca, HŽ-a… Ali problem je, kaže, nastao u SDP-u: oni nisu našli nikoga, pa je “suradnja s vremenom prestala”.