Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Karamarko glasao za spomenik u Srbu

08.05.2012. 22:00
Karamarko glasao za spomenik u Srbu


Prekjučerašnjom osudom koalicije HDZ- a s SDSS-om i izjavom o “financiranju četničkog spomenika u Srbu”, Tomislav Karamarko je zbunio Slobodana Uzelca
Županijski odbor HDZ-a Zadarske županije odbio je na sjednici u ponedjeljak navečer dati potporu nekom od kandidata za predsjednika stranke


Županijski odbor HDZ-a Zadarske županije odbio je na sjednici u ponedjeljak navečer dati potporu nekom od kandidata za predsjednika stranke. Naime, šef županijskog odbora Božidar Kalmeta, koji javno podržava Tomislava Karamarka na čijoj se listi kandidirao za potpredsjednika, želio je na dnevni red sjednice staviti točku podrška predsjedničkom kandidatu. Međutim, većina članova tog tijela burno je reagirala ne želeći da se o tome uopće raspravlja. Tako Kalmeta nije stigao čak niti predložiti da županijski odbor, kao i nedavno on osobno, izglasuje podršku Karamarku.
Važan događaj
– Ovo je bio važan događaj jer se pokazuje da izaslanici izbornog sabora neće nužno slijediti šefove ogranaka koji su se izjasnili za Karamarka, ili pak druge kandidate, komentirao je jedan HDZ-ov dužnosnik.
Svi su pretendenti na mjesto predsjednika HDZ-a jučer nastavili s intenzivnom kampanjom, predstavljajući se širom Hrvatske izaslanicima. No, najviše odjeka izazvale su poruke koje je još dan ranije sa skupa u Karlovca odaslao Karamarko. Tamošnjim HDZ-ovim izaslanicima govorio je, između ostalog, o pokojnom Ivici Račanu koji je “1971. i 1972. godine karijeru gradio na hrvatskoj muci” kao i o, prema njegovom mišljenju, za HDZ “ponižavajućoj koaliciji sa SDSS-om”. U kontekstu suradnje s SDSS-om u prošloj vladi, Karamarko je spomenuo “financiranja četničkog spomenika u Srbu”.
Karamarko je u tu vladu ušao u listopadu 2008., dakle, nešto više od tri godine bio je u njoj zajedno sa SDSS-ovcem Slobodanom Uzelcem. Tadašnji potpredsjednik vlade čudio se jučer Karamarkovim stavovima.
Inzistirao na osiguranju
– Čovjek koji dođe blizu da se domogne neke visoke pozicije, očito je spreman rušiti sve prepreke, pa i one iz vlastite prošlosti. Karamarko je kao i svi mi ostali glasovao za financiranje spomenika u Srbu. Niti na sjednici vlade niti mimo nje, nije bilo nikakvih razilaženja u vezi s tim spomenikom i manifestacijom u Srbu. Sjećam se da je Karamarko prednjačio u inzistiranju da se osigura nesmetano odvijanje manifestacije i policija je maksimalno to odradila, rekao nam je Uzelac, koji ističe da treba jasno razgraničiti antifašistički karakter oružane akcije u Srbu 1941. od neospornih zločina nad nevinim hrvatskim civilima koji su bili osveta četničkih skupina za ustaške pokolje.


Pašalić: Podržavam Kujundžića i Prgometa




Ivić Pašalić prisutan je u HDZ-u od početka unutarstranačkih izbora, premda od 2002. godine nije član. U svakodnevnim je kontaktima s brojnim HDZ-ovcima, a ima i svoje favorite.- Sastao sam se sa svim predsjedničkim kandidatima ili njihovim izaslanicima. Idealnog kandidata nema, ali uvjeren sam da su najmanje loše rješenje za HDZ – Milan Kujundžić i Drago Prgomet. Obojica su vrlo obrazovani ljudi s jasnom idejom o HDZ-u i, što je trenutačno posebno važno, u svojoj prošlosti nemaju ništa što bih u budućnosti moglo kompromitirati. To nije slučaj niti s jednim drugim kandidatom, rekao nam je Pašalić.