Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Krila Oluje” nisu nastupila jer MORH nije planirao taj trošak

08.05.2012. 22:00
“Krila Oluje” nisu nastupila jer MORH nije planirao taj trošak


Iako je loše vrijeme onemogućilo održavanje aeromitinga u povodu 100 godina prvog leta aviona u Zadru, sve je pomalo iznenadila informacija da je nastup proslavljene akro-skupine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje” uvjetovano uplatom određenog iznosa novca. Prema našim informacijama, MORH je od organizatora tražio 44.000 kuna, na što organizacijski odbor nije pristao. Naime, od Zemunika do zadarskog „Pozdrava suncu” manje je od minute leta, a skupina ionako nekoliko puta tjedno vježba na Zemuniku gdje joj je sjedište. No, u MORH-u kažu kako su  tijekom ožujka 2012. zaprimili zahtjev za nastup „Krila Oluje” za obilježavanje Dana Zadarske županije.
– Očitovali smo se kako navedena aktivnost nije bila planirana te shodno tome za istu nisu bila ni planirana sredstva u financijskom planu MORH-a za ovu godinu. U takvim slučajevima, kada se radi o neplaniranim aktivnostima i kada nema planiranih sredstava, MORH odnosno OS RH, traženu aktivnost mogu provesti isključivo uz nadoknadu troškova čija je visina i naplata regulirana Odlukom o postupanju pri naplati troškova za obavljenu potporu međunarodnim vojnim vježbama i operacijama, aktivnostima potpore zemlje domaćina i postupanju pri naplati troškova za obavljenu potporu pravnim i fizičkim osobama izvan sustava obrane iz 2011. godine. Slijedom navedenog, riječ je o uobičajenoj proceduri kada se od OS RH traži provedba aktivnosti za koje nisu unaprijed planirana sredstva, kaže se u odgovoru MORH-a.
Dakle, nastup u svom Zadru, MORH tretira kao gašenje požara u BiH ili prijevoz trupa u Afganistan, pa je cijeli slučaj još jedan prilog aktualnom stanju stvari u Republici Hrvatskoj.