Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Novo priznanje ženama iz Udruge Prospero

08.05.2012. 22:00
Novo priznanje ženama iz Udruge Prospero


Udruga žena Prospero iz Gračaca dobitnik je još jednog priznanja za svoj rad, a ovoga puta su za cekere od najlonskih vrećica izrađene na tkalačkom stanu nagrađeni kasicom prasicom Le prase pod nazivom Tesla na natječaju OmnisArt portala – Reciklirajmo zajedno.
Udruga je poznata po izradi raznih suvenira od prirodnih materijala koji bi završili na otpadu, a najpoznatiji suvenir im je keramička ovčica obložena vunom za koju su od HGK dobili nagradu “Zlatna kuna”. Kroz sve njihove projekte provlači se ekološka svijest, a ponosni su i na ovo posljednje priznanje.
– Nagrada je potvrdila da imamo dobre ideje te da je prepoznato ono što radimo za dobrobit cijeloga mjesta. Na natječaj smo se prijavili sasvim spontano, vidjeli smo ga zadnji dan i odlučili smo se prijaviti. Ceker je zanimljiv zbog načina izrade, pa smo uslikali i poslali cijeli postupak izrade. Početak su vrećice u prirodi, koje skupljaju volonteri i šalju nam ih svakodnevno. Nakon toga te vrećice režemo i spajamo u nit koja se namata na tkalački stan, na kojemu ih izrađuju iskusne osobe, kazala je Greta Drlja, tajnica Udruge Prospero.
Udruga postoji skoro devet godina, a od 2005. godine su kroz radionicu “Otpad nije smeće” počeli s izradom ležaljki za plažu i cekera, za koje su sad osvojili nagradu. Osim izrade suvenira, udruga organizira brojne radionice za samozapošljavanje žena, u prostorijama imaju i info centar u kojem mještani mogu koristiti računala i internet, a provode se i vrlo uspješni tečajevi rada na računalu i učenja stranih jezika.