Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Četverogodišnje putovanje biciklom

Autor: Anamarija Bilan

08.05.2013. 22:00
Četverogodišnje putovanje biciklom

Foto: Marin GOSPIĆ



Kad sam vidjela grupu u Meksiku odlučila sam im se pridružiti i doživjeti pustolovinu života. Ovo je, zaista drugačiji način putovanja, ali i doživljaj puta je drugačiji. Naime, kad se putuje bilo kako drugačije, pa čak i kad se stopira, nema se vremena uživati u krajoliku kao kad ste na biciklu, rekla je Phenelope Guevara


Živite danas, u ovom trenutku i ostvarite svoje snove, ne bojte se živjeti svoje snove, to su naše poruke i tako živimo i tako ćemo živjeti kad se vratimo kući u Francusku, rekao nam je jučer na Narodnom trgu Cyril iz Francuske, član skupine od 17 biciklista koji već četiri godine putuju svijetom na dva kotača.
Sve je počelo kad je prije nekoliko godina s prijateljima maštao o putovanju svijetom. Tada su odlučili da će ići na svjetsku turneju i kad su završili školu vratili su se svojim kućama i odlučili krenuti na put oko svijeta.
 – Prvo smo mislili krenuti kombijem, ali smo shvatili da bi to bilo presloženo i preskupo. Tada je do nas na biciklu doputovao jedan prijatelj iz Mađarske, za što mu je trebalo dva mjeseca i mi smo shvatili da je to izvedivo. Tako smo odlučili da bi bilo super putovati svijetom na biciklima i krenuli smo, rekao je Cyril, koji se prije četiri godine sa svojih četvero prijatelja Audrey, Janom, Sibylle i Arthurom uputio na putovanje života, što će se mnogima učiniti kao nedostižna misija. Ipak, oni su se spremili i krenuli, zemlju po zemlju, brodom preko oceana, obišli su tijekom četiri godine čitav svijet i iza sebe ostavili nepregledna prostranstva cesta i krajolika, a skupili dovoljno životnih doživljaja koliko mnogi neće u cijelom životu. Na put su krenuli iz Francuske, provezli se preko Amerike, pa Azijom da bi putovanje završili u Europi.
 – Na svojim putovanjima želimo što bolje iskusiti život domaćih ljudi. Naime, današnji turisti su odvojeni od domaćina i gotovo da i ne postoji kontakt, a mi želimo ostvariti vezu sa stanovništvom. Zbog toga kad dođemo u neko mjesto pjevamo, sviramo, zabavljamo publiku raznim akrobacijama i tako usput i zaradimo novce, jer je putovanje svijetom skupo, dodao je Cyril i pojasnio da uvijek kampiraju, zajednički kuhaju, a godišnje na jednu osobu potroše oko 1.500 eura, što je po svim zapadnjačkim standardima malo.
Kad su tek krenuli na put bilo ih je petero, a grupa je s vremenom i kilometrima narasla na 17 biciklista, sedam nacionalnosti i različitih generacija, pa tako voze i oni od 21 do 63 godina. Unatoč različitostima, svi se besprijekorno slažu. Trenutačno su u grupi biciklisti iz Grčke, Francuske, Meksika, Albanije, Austrije, Njemačke i Irana, koji su se grupi pridružili kako su prolazili kroz koju zemlju.