Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Planinari čistili Paklenicu

Autor: Anamarija Bilan

08.05.2013. 22:00
Planinari čistili Paklenicu


Tijekom jednoga dana skupili su pet kubika starog željeza, razne plastike i krovopokrivača, odnosno ternite, koje sadržavaju otrovni azbest


Prošlog vikenda počela je akcija uklanjanja smeća i štetnog otpada na Velebitu na predjelu Vlaškog grada ispod Sv. Brda, a koji se nalaze unutar Nacionalnog parka Paklenica.
– U akciji skupljanja otpada sudjelovali su članovi Planinarskog društva Paklenica i polaznici planinarske škole, ukupno 40-ak ljudi. Tijekom jednoga dana skupili smo oko pet kubika starog željeza, razne plastike i krovopokrivača, odnosno ternite, koje sadržavaju otrovni azbest. Otpad se skupio tijekom Domovinskog rata, ali i kasnijim nesavjesnim bacanjem smeća oko postojećeg skloništa, odnosno kuće koja služi planinarima, kao i slučajnim prolaznicima, da se sklone od nevremena, rekao je Dalibor Bračić iz PD Paklenica.
Dodao je da je kuća oko koje su čistili smještena na 1280 metara nadmorske visine i iz nje se pruža prekrasan pogled na okolnu prirodu. Istaknuo je da se sav otpad, odnosno kuća i prostor kojega su čistili, nalazi unutar NP Paklenica te da otpada ima još pet puta ovoliko koliko su očistili. Zbog toga će i sljedeći vikend održati još jednu akciju čišćenja te poziva sve ljude dobre volje da im se pridruže i da mogu nazvati na broj mobitela 0955252230 Josu ili 0923040691 Daću, ili da dođu u prostorije našeg društva svake srijede u 20 sati.
Pozvao je i sve koji mogu potpomoći ovaj projekt u hrani, alatu ili financijski, jer su svi volonteri.