25 milijuna eura za »struju od bure«

Slika korisnika admin
PIXSELL

Nakon 15 godina od izdavanja prve suglasnosti Općine Jasenice tvrtki CENSUR Zrmanja d.o.o za gradnju vjetroelektrane započeli su radovi na izgradnji vjetroparkova Jasenice 1 i Jasenice 2.  Svaki od vjetroparkova sačinjavat će po pet turbina snage po 10 MW što je značajan doprinos hrvatskom udjelu u EU strategiji »20-20-20«.

Vrijednost investicije je oko 25 milijuna eura ili 180.000 milijuna kuna, 30 posto vlastitih i 70 posto bankovnih financija.

- Riječ je o najmodernijoj tehnologiji njemačke tvrtke Enercon, prilagođenoj ekstremnim udarima bure, kazao je Zvonko Župan, direktor CENSUR Zrmanje, na konferenciji za novinare u velikoj općinskoj vijećnici.

Dva vjetroparka se rade nekoliko stotina metara od početka Majstorske ceste, odnosno stare Alanske ceste. Ovdje, gdje dominira goli kamenjar i stalni vjetar s Velebita ili s mora, gradnja vjetroparka na Bravaru, podvelebitskoj visoravni, kod bivše Tvornice glinice Jadral, nekoliko puta je najavljivana, no uvijek se dogodilo još nešto što poremeti početak radova. Sad je napokon posao krenuo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno