Najviše izostanaka iz Sabora imali Glasovac i Vučetić, Lončar među najneaktivnijim zastupnicima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Koji su zadarski zastupnici neopravdano izostajali sa sjednica?
Točno je da sam izostala pet dana s posla u prethodnih devet mjeseci. Tri dana u prosincu bila sam odsutna jer mi je preminuo djed te sam bila s obitelji u Slavoniji, jedan dan sam izostala zbog puta u Makedoniju, a za peti dan izostanka se zaista ne sjećam zbog čega sam bila odsutna jer nemam podatak o kojem se datumu radi, kaže Sabina Glasovac (SDP)
Hina
Sabina Glasovac, SDP-ova zastupnica, aktivna je s 247 javljanja i tri upita Vladi

Najnovija lista neopravdanih izostanaka saborskih zastupnika otkriva koji su zastupnici iz Zadarske županije proteklih devet mjeseci najviše izostajali sa sjednica. Naime, riječ je o listi koju Sabor RH objavljuje svakog mjeseca kako bi i na ovaj način disciplinirao zastupnike s najviše neopravdanih izostanaka.

Tako je na popisu dvoje njih iz Zadra, SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac i nezavisni s liste Mosta, Marko Vučetić. Sabina Glasovac, pak, ima pet neopravdanih dana, a Marko Vučetić četiri, stoga smo ih pitali koji su razlozi njihova izostanka iz Sabora.

Naime, Sabor mora zastupniku opravdati izostanak ukoliko je bio bolestan, za što mora donijeti liječničku potvrdu, zatim u slučaju smrti u obitelji, ako se morao odazvati sudu ili biti na društvenim, političkim i drugim sličnim skupovima na koje je pozvan. Izostanak je opravdan i zbog sudjelovanja na sjednicama županijskih skupština te gradskih i općinskih vijeća.

Čini se kako izostanci zadarskih zastupnika potpadaju upravo pod ove razloge, s obzirom da nam je Glasovac kazala kako je imala smrtni slučaj u obitelji.

- Točno je da sam izostala pet dana s posla u prethodnih devet mjeseci. Tri dana u prosincu bila sam odsutna jer mi je preminuo djed te sam bila s obitelji u Slavoniji, jedan dan u sam izostala zbog puta u Makedoniju, a za peti dan izostanka se zaista ne sjećam zbog čega sam bila odsutna jer nemam podatak o kojem se datumu radi, pojašnjava SDP-ova zastupnica.

 Mostov Marko Vučetić tada je izostao samo jedan dan, a u veljači dva. O razlozima ukupno četiri neopravdana dana za devet mjeseci, Vučetić smatra kako nisu bili neopravdani.

- Ta četiri dana bila su ipak opravdana jer sam sudjelovao na događajima na koje sam pozvan, poput svečane sjednice na Dan županije pa je jasno kako ovdje do izražaja zapravo dolazi paradoksalnost Zakona o pravima dužnosnika koji propisuje koji se događaji smatraju opravdanim izostancima i po kojemu se nazočnost na skupštinama smatra neopravdanim. I ostali su mi izostanci opravdani jer sam pozvan na promociju knjige i na simpozij u Bibinjama, pojašnjava Vučetić.

Iako je imala pet neopravdanih izostanaka, SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac može se pohvaliti da je jedna od najaktivnijih u Saboru. Prema izvješću Sabora za 2017. godinu Glasovac je imala najviše javljanja od svih četvero zadarskih zastupnika i drži čak 13. mjesto od ukupno 151 zastupnika, što dovoljno govori o njenom radu. Za riječ se je javila 247 puta i Vladi je postavila tri pitanja.

Nakon nje slijedi HDZ-ova zastupnica Grozdana Perić sa 149 javljanja i jednim pitanjem za Vladu. Perić je inače vrlo aktivna u svojemu području, financijama, zbog čega ju je premijer Andrej Plenković još 2016. imenovao za predsjednicu saborskog Odbora za financije i državni proračun.

Nezavisni zastupnik iz kluba Mosta, Marko Vučetić, za riječ se javio 97 puta i Vladi postavio tri pitanja. No prosjek javljanja zadarskih zastupniak znatno narušava HDZ-ov Davor Lončar, načelnik Poličnika, koji se za riječ javio svega deset puta, čime je došao na samo dno liste na kojoj drži neslavno 130. mjesto, odnosno od njega je slabije bilo tek dvadesetak zastupnika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno