Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u DV Cvrčak

Slika korisnika valentinam
U Općinskoj vijećnici u Posedarju
Dijelim zadovoljstvo jer smo uspjeli napraviti ovaj kolektivni ugovor koji nam svima znači puno. Željeli bi da se naša struka više cijeni, prvenstveno iz razloga što ovaj posao radimo s ljubavlju i u potpunosti posvećeni djeci. Štoviše, konstantno radimo i na svom usavršavanju, ističe Božica Žilić, predsjednica SMOK-a, jednog od mlađih sindikata na hrvatskoj sindikalnoj sceni
Sindikat je ušao u prvu općinu u Zadarskoj županiji

Općina Posedarje i Sindikat obrazovanja, medija i  kulture Hrvatske (SOMK), Sindikalna podružnica Dječji vrtić Čvrčak,  jučer su u općinskoj vijećnici potpisali kolektivni ugovor za zaposlene u  DV Čvrčak Posedarje.

U ime Općine ugovor je potpisao Ivica Klanac, načelnik, Božica Žilić,  predsjednica SMOK-a i Branka Matković, sindikalna povjerenica  Dječjeg vrtića Čvrčak.

- Kolektivnim ugovorom utvrđena su međusobna prava i obveze potpisnika ovog Ugovora, te prava i obveze iz rada i na osnovi rada  djelatnika zaposlenih u predškolskoj ustanovi, čiji je osnivač Općina Posedarje. Vjerujem da je ovo jedan korak dobre volje i sa strane sindikata i  sa strane nas u Općini, kazao je Ivica Klanac.

Uz bolje prilike u Posedarju i uz više potencijala moći, kaže Klanac,  razgovarat će se i o nekakvim drugim stvarima koje se tiču statusa zaposlenih

- Djelatnost Dječjeg vrtića Čvrčak nam je izuzetno važna. Kada se za  to steknu uvjeti, shodno gospodarskom i financijskom rastu Općine,  radit ćemo na tome da dođemo i do drugih nekih odnosa, da odgojno- obrazovni djelatnik dobije i svoje dostojanstvo i materijalni položaj te  što bolje uvjete rada u odgojno-obrazovnom procesu, kako za djecu tako i za odgojiteljice, najavio je Klanac.

Prvi u Županiji

Koliko je poznato, Dječji vrtić Čvrčak je prvi uopće općinski i privatni  vrtić u Zadarskoj županiji koji ima sindikalnu podružnicu i čiji su odgojno-obrazovani djelatnici potpisali kolektivni ugovor. Zadarska županija ima šest gradova i 28 općina.

- Koeficijenti su izjednačeni s koeficijentima općinskih djelatnika, a  djelatnici vrtića imaju između ostalog pravo i na božićnicu, rekla je  Branka Matković.

Dječji vrtić Čvrčak ima 74 djece, redovnih polaznika, i 13 djece u maloj školi. Osim iz Općine Posedarje u vrtić polaze i djeca iz općina Jasenice i Ražanac. O njima skrbi 11 djelatnica: Ana Milić (ravnateljica),  Branka Matković, Marija Maričić, Marija Bonato, Marija Klanac, Ida Belas Klanac, Marina Viduka (tete-odgojiteljice), Marijana Mijolović (pedagoginja), Anita Dežmalj (viša medicinska sestra), Marija Zurak (kuharica), Zdravka Zurak (spremačica). Svi se mogu uključiti u sindikat,  osim ravnateljice Milić koja po svojoj funkciji ne može biti u sindikatu.

- Dijelim zadovoljstvo jer smo uspjeli napraviti ovaj kolektivni ugovor  koji nam svima znači puno. Željeli bi da se naša struka više cijeni, prvenstveno iz razloga što ovaj posao radimo s ljubavlju i u potpunosti  posvećeni djeci. Štoviše, konstantno radimo i na svom usavršavanju, ističe Božica Žilić, predsjednica SMOK-a, jednog od mlađih sindikata na  hrvatskoj sindikalnoj sceni.

Posebni programi

U Republici Hrvatskoj je ukupno 791 dječji vrtić s ukupno 1.008 objekata. Lokalna uprava je osnivač njih 449 ili 57 posto, dok privatnih vrtića ima 342 ili 43 posto. U gradskim, općinskim i županijskim vrtićima  smješteno je 100.385 djece (78 posto, dok je u privatnim vrtićima  smješteno 29.725 djece (22 posto). U sustavu sveukupno radi 17.895  djelatnika: 11.036 odgajatelja i odgajateljica, 5.658 administrativnog i  pomoćno-tehničkog osoblja, 912 stručnih suradnika i 289 viših medicinskih sestara.

- Osim programa, poput posebnih programa za djecu s teškoćama u  razvoju, za nacionalne manjine ili darovitu djecu, koji se sufinanciraju  iz državnog proračuna, djelatnost predškolskih odgojno-obrazovnih ustanova financira se redovito sredstvima lokalnih uprava i participacijom roditelja, naglasila je Žilić.

Na potpisivanju povijesnog kolektivnog ugovora odgojno-obrazovnih  djelatnika predškolske ustanove u Zadarskoj županiji pored navedenih  nazočili su i Marija Crnjak, zamjenica načelnika, Ana Kajtazi, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, i sindikalistica Ida Belas Klanac, teta- odgojiteljica u Dječjem vrtiću Čvrčak.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno