VIDEO I FOTOGALERIJA: Zakupci iz Austrije porušili dio suhozida i grade recepciju uz svjetionik na Puntamici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PROJEKT IDE DALJE
Postupili smo sukladno izdanom rješenju od strane Lučke kapetanije (LK) Zadar kojim je naloženo uklanjanje ogradne žičane mreže. Time je Plovput u cijelosti ispunio nalog iz rješenja, no iskoristio je svoje zakonsko pravo izjavljivanja žalbe Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Uređenje vrta koje se trenutačno obavlja nije u nikakvoj svezi s ranije spomenutim rješenjem LK Zadar, ističu u Plovputu
Zvonko KUCELIN
Nedaleko svjetionika izgrađen je novi, manji objekt, a radnici su i jučer rušili stari suhozid

Pristup pomorskom dobru, odnosno moru, dijelu obale i mulovima ispred svjetionika Ošti rat na Puntamici, kojeg je prije dvije godine od vlasnika, splitskog Plovputa, na deset godina zakupila tvrtka Punta Lanterna, moguć je samo preko dijela zida, iako bi kao javno dobro sukladno hrvatskim zakonima i Ustavu taj prostor trebao biti dostupan svima. Osim toga, na prostoru koji je kao cjelina označen kao kulturno dobro u tijeku su građevinski radovi među kojima preslagivanje ogradnog suhozida, uređenje zelene površine uz svjetionik, ali je na jednom dijelu koji se naslanja na suhozid sagrađen i novi objekt i to ciglenim blokovima koji će, ako je suditi po ulaznim vratima pored ovog objekta, služiti kao svojevrsna recepcija.

Iz ureda direktora Plovputa na upit o zidu i ogradi kojima je još uvijek, i nakon uklanjanja dijela ograde zapasano pomorsko dobro, dobili smo odgovor kako Ministarstvo mora, pomorstva i infrastrukture još nije donijelo drugostupanjsko rješenje, uz naznaku kako su se na prvostupanjsko rješenje kojim im je naloženo uklanjanje ograde i oznake zabrane pristupa, a Gradu Zadru na uklanjanje zida, žalili.

Kako smo u međuvremenu zatekli radnike na terenu, Plovputu smo uputili drugi upit te predočili fotografije s lica mjesta, a evo što su odgovorili:

- U svezi Vašeg e-maila te dostavljenih fotografija i snimki uređenja vrta pomorskog svjetionika Oštri rat-Puntamika, obavještavamo Vas da je Plovput postupio sukladno izdanom rješenju od strane Lučke kapetanije (LK) Zadar kojim je naloženo uklanjanje ogradne žičane mreže. Time je Plovput u cijelosti ispunio nalog iz rješenja, no iskoristio je svoje zakonsko pravo izjavljivanja žalbe Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Uređenje vrta koje se trenutačno obavlja nije u nikakvoj svezi s ranije spomenutim rješenjem LK Zadar, već uređenje vrta pomorskog svjetionika provodi zakupnik u skladu s Glavnim projektom za uređenje vrta PS Oštri rat za koji je izdana Potvrda Konzervatorskog odjela u Zadru od 3. travnja 2018.g. Predmetni projekt je naručio i platio zakupnik, te zatražio i ishodio suglasnost Konzervatorskog odjela, stoji u odgovoru uz napomenu kako Plovput u izvođenju obnove i uređenja PS Oštri rat – Puntamika postupa u skladu s nalozima i odobrenjima nadležnih organa.

Kako doznajemo u Konzervatorskom odjelu u Zadru, spomenuti projekt zaprimili su prije nekoliko mjeseci i sukladno zakonskim odredbama i svemu ostalome izdali svoju suglasnost. Što se same gradnje tiče, kazali su kako to nije u njihovoj nadležnosti, kao ni to je li zakupac svjetionika ishodio sve ostale dozvole i dokumentaciju. A jesu li austrijski zakupci svjetionika ishodili ove dozvole i dokumentaciju pokušali smo doznati od njihova zadarskog odvjetnika Rikarda Perkovića, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Za betonski zid koji završava na kraju mula, odnosno područje javnog dobra, u Konzervatorskom odjelu su rekli kako je on sastavni dio kulturnog dobra jer tamo postoji otkada i sam svjetionik. Zašto se on ne može ukloniti, a dio suhozida s druge strane terena može, nismo dobili precizan odgovor, već smo saznali kako Grad Zadar, nakon što je obustavljeno uklanjanje zida, nikada nije dostavio odgovor o kojem konkretno zidu se radi, niti je Konzervatorskom odjelu dostavio drugu relevantnu i nužnu dokumentaciju. U Gradu Zadru, pak, kažu kako oni, nakon što su komunalni redari povučeni s terena prije nego su obavili posao i uklonili dio betonskog zida, nikada više nisu dobili nikakav dokument, rješenje, niti išta slično.

Obratili smo se i resornom ministarstvu odakle smo ubrzo dobili informaciju kako su nakon našeg upita i predočenih fotografija s lica mjesta tamo uputili inspekciju Lučke kapetanije Zadar u čijoj je to nadležnosti te da će nam odgovor dostaviti čim nadzor završi i nadležni kapetan donese rješenje.

Kao što smo još u kolovozu prošle godine pisali u Zadarskom listu inspekcijskim nadzorom temeljenim na Pomorskom zakoniku i Zakonu o pomorskom dobru, odnosno Zakonu o sigurnosti plovidbe utvrđeno je kako se obalni dio i dva mula moraju vratiti u javnu uporabu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.8 (4 glasova)