Zadarska bolnica ostvarila je višak, ali je u minusu zbog manjka iz prošlih godina

Slika korisnika valentinam
Izvješća zdravstvenih ustanova
Inače, Opća bolnica Zadar ostvarila je negativan poslovni rezultat koji će podmiriti iz redovnog poslovanja budućih razdoblja
Zvonko KUCELIN
Zamjenik ravnatelja OB Zadar dr. Edi Karuc i ravnatelj Specijalne bolnice Ugljan Mladen Mavar

Na kolegiju zadarskog župana danas su  svoja izvješća podnijeli predstavnici zdravstvenih ustanova u županiji pa je tako prvi govorio Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar, potom Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan, Zoran Škrgatić ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo te Predrag Orlović, ravnatelj Hitne pomoći.

- U prošloj godini nastavili smo s racionalizacijom poslovanja te smo imali 375,1 milijuna kuna prihoda, a rashoda 373 milijuna kuna, dakle 2 milijuna kuna smo u plusu. Vjerujem da bi rezultati bili i bolji da nije bilo nepredviđenih situacija, rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar istaknuvši kako su prema HZZO-u izdali 34 milijuna kuna više nego što su oni refundirali. Istaknuo je kako je bolnica lani uložila 52 milijuna kuna u nabavu opreme, te su zaposlili nove liječnike i djelatnike, čime će, kako je dodao kvaliteta i rad biti još bolji.

Inače, Opća bolnica Zadar ostvarila je negativan poslovni rezultat koji će podmiriti iz redovnog poslovanja budućih razdoblja te je ostvarila manjak prihoda kao rezultat poslovanja u iznosu 75,1 milijun kuna, stoji u izvješću.

- Poliklinika kao kapitalni projekt je pri kraju, očekuje se dozvola povjerenstva Ministarstva zdravstva koje bi trebalo dati dozvolu za rad, što bi trebalo biti gotovo do  kraja mjeseca. Već pet odjela u potpunosti je uređeno i opremljeno medicinskom  opremom. I druga faza nabave opreme je gotova tako da će se time završiti kompletna poliklinika, rekao je Karuc, a  na novinarsko pitanje hoće li imati dovoljno liječnika za rad i u poliklinici i u bolnici, rekao je kako neće biti problema te da imaju dovoljan broj ljudi. 

Mladen Mavar u svom je izvješću upozorio na brojne probleme na koje nailazi u radu Specijalne bolnice Ugljan vezano uz nedostatna sredstva koja dobiju od HZZO-a zbog čega je bolnica završila prošlu godinu s 9 milijuna kuna minusa.

Prošle godine smo uprihodili 48,3 milijuna kuna, od čega 39,5 od HZZO-a.

 - Ostvareni prihodi su za oko 1,5 posto veći nego lani, ali prihodi od HZZO-a manji za 1 posto nego prethodne godine. Vlada je sanirala dugove bolnica, ali specijalne bolnice nisu dobile ni kune. Također, kad su se povećavali paušali, naša bolnica je također ostala izuzeta, istaknuo je nezadovoljno Mavar dodavši kako trenutno imaju manji paušal nego prošlih godina. Dodao je kako za razliku od drugih bolnica oni sami kupuju odjeću za pacijente, koju ponekad i šiju, a često dobiju i donacije iz Crvenog križa.

Za razliku od bolnica Zavod za javno zdravstvo poslovao je u dobitku od oko 5,6 milijuna kuna. Višak prihoda rasporedit će se za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, provedbu projekta "Mentalno zdravlje za sve" u iznosu od 864.435 kuna, kapitalni projekt Poliklinika – preseljenje i to za rashode poslovanja u iznosu od 361.232 kuna koji se odnose na usluge preseljenja postojećeg namještaja i opreme te rashode za nabavu nefinancijske imovine u iznosu od 4,4 milijuna kuna i to za nabavu namještaja i opreme, te potrebne radove za dovršenje i uređenje prostora.

I Zavod za hitnu medicinu prošlu je godinu završio u plusu od 8,7 milijuna kuna. Višak novca rasporedili su za izgradnju nove zgrade u Ninu, gdje će, uz ambulante, biti uređena i tri stana za liječnike, a koja bi trebala biti gotova do 2019. godine.

 - Pored radova na zgradi dio novaca iz viška prihoda odvojili smo za nabavu novih vozila te za kupovinu novih uniformi. Također pripremamo se za preseljenje u novu zgradu Poliklinike, za što imamo idejne projekte, najavio je Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicine istaknuvši kako su spremni za novu turističku sezonu. 

Dom za stare i nemoćne također je poslovao u plusu te će višak sredstava uložiti u uređenje dvije platforme na ulazu u depadanse. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno