Zadarski policajci iz mora spasili čak 180 emigranata

Slika korisnika valentinam
OPERACIJA POSEIDON
Svaki su se mjesec izmjenjivale po dvije posade, uključujući i po jednog časnika za vezu. Taj časnik sam bio ja i to stacioniran u njihovom sjedištu obalne straže u Pireju odakle su se koordinirale akcije, naglasio je Maksimilijan Surić, časnik za vezu, zadovoljan kao i kolege obavljenim radnim zadacima
Arif SITNICA
Posada broda Škabrnja uspješno je obavila sve zadaće na grčkoj granici
 U razdoblju od 1. veljače do 1. svibnja ove godine posada  policijskog plovila P - 204 "Škabrnja" PU zadarske, u okviru međunarodne operacije POSEIDON europske agencije za graničnu i obalnu stražu  FRONTEX, organizirane u cilju suzbijanja nezakonitih migracija i svih  ostalih oblika prekograničnog kriminaliteta, na području uz grčki otok  Lesvos, spasila je 180 emigranata( 15 djece, 38 žena i 127 muškaraca).  Odrađene su četiri akcije traganja i spašavanja, ukupno 547 sati plovidbe, a prešli su  3.170  nautičkih milja, zaključenih danas na Liburnskoj obali, gdje je "Škabrnja" u večernjim satima uplovila u matičnu luku. Posadu  na čelu sa zapovjednikom plovila Tomislavom Franom Marcelićem  dočekale su kolege, među kojima je bio i Maksimilijan Surić, nacionalni  časnik za vezu spomenute operacije, stacioniran u međunarodnom  koordinacijskom centru u Pireju.

Hrvatski su policajci ispunili 100 posto danih im zadataka, a kratak rezime radnog boravka u Helenskoj Republici (Grčkoj) iznio je zapovjednik Marcelić. 

- Povremeno je bilo naporno, no tamo smo već treću godinu za redom  i već imamo iskustva. Na sve zadaće koje su bile postavljene ispred nas  odgovorili smo adekvatno. Bili smo dobro pripremljeni od strane našeg  Ministarstva i sve je prošlo u najboljem redu, rezimirao je Marcelić. 

Opisujući operacije zapovijednik broda je dodao da su manje- više sve  bile slične, a njihov je zadatak bio spasiti emigrante koji dolaze iz ratom  zahvaćenih područja i prelaze tursko-grčku granicu. 

- Pokrivali smo otprilike od pet do devet milja tursko- grčke granice,  područje koji emigranti koriste ne bi li ušli u EU, najčešće u potpuno  neadekvatnim plovilima u kojima je bilo i do 40 osoba punih žena, djece,  trudnica... A kako je more nekad mirno, a nekad nije, potreba za intervencijom nije manjkalo. Od 2015. godine računam da smo spasili preko  2.000 ljudi, dodao je zapovjednik. 

Otok Lesvos inače je najteža zona po pitanju priliva emigranata, a radi  se o lokaciji na kojoj su se do sada izmijenile brojne hrvatske posade.   

Policijsko plovilo P - 204 "Škabrnja" tamo je provelo osam mjeseci.

- Svaki su se mjesec izmjenjivale po dvije posade, uključujući i po jednog časnika za vezu. Taj časnik sam bio ja i to stacioniran u  njihovom  sjedištu obalne straže u Pireju odakle su se koordinirale akcije, naglasio  je Surić, zadovoljan kao i kolege obavljenim radnim zadacima. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno