Hoće li ih dida Čarli pozvati na rakiju i janjetinu?

Slika korisnika anamarijabilan
Tv svekrva
arhiva Zadarski list

POLA URE KULTURE - KAKO IZGLEDA ANEKS NA MUZEJU  STAKLA?

 U emisiji Pola ure kulture, među ostalim vijestima, mogli smo pogledati i onu o otvaranju nekih izložbi u Muzeju antičkog stakla u Zadru.  Sve je to bilo zanimljivo i za nas koji nismo pravi likovni znalci, komentari su bili u redu i za širi krug gledatelja, a onda su pred kraj priloga  prikazali muzej i s vanjske strane, kako one sa strane Muraja ili kako  neki vole reći "Bedema zadarskih pobuna", ali na žalost i s one "zelene" strane koja izgleda kao da su radnici pobjegli prije završenog posla  (najvjerojatnije u Njemačku), a ostavili gipsane ploče koje onako zelene  izgledaju kao da su ih zaboravili prebojati, ili, još bolje, kao neki zastori  koji pokrivaju fasadu dok traju radovi i koji će se maknuti kada posao  bude gotov. Cijeli prilog završava riječima novinarke - "Muzej antičkog  stakla sve je samo ne običan". Naravno, dodao bih i ja. Nije običan. To  je eklatantni primjer kako se može upropastiti vrijedna povijesna  građanska zgrada i arhitektonskom nakazom narušiti gradska vizura.

JAKO VAŽNA VIJEST ZA HRVATSKE PODANIKE - RODIO SE  JOŠ JEDAN PRINC

 Izgleda kako nema kraja natezanju s britanskom kraljevskom obitelji.  Kao što sam pametno pretpostavio dok su nam prikazivali ženidbe i  udadbe malih prinčeva, došlo je vrijeme rađanja njihove dječice. Kao i  kada su svadbe bile u điru, tako se i ova rođenja napeto prate, rade kladionice, skupljaju se obožavatelji i još bih shvatio da to rade Englezi, ali  kakve veze s time imaju turisti, a pogotovo zašto bi to trebalo zanimati  prosječnog Hrvata? A televizija se ponaša kao da je to nešto važno i  sudbonosno, kao da bi nam to trebalo skretati pažnju od ozbiljnih stvari koje nas muče, ili bi bar trebali shvatiti da bi nas trebale mučiti. Rodio se još jedan princ, a voditelj nam je objasnio kako je on šesti u redu  za dobiti prijestolje, tj. za postati kralj. To bi značilo da ako bi došla neka epidemija, ako bi recimo pola obitelji umrlo od gladi jer bi imali mirovine kao što će naši penzioneri imati (naravno samo oni "nepovlašteni" koji neće imati što jesti da bi ovi "povlašteni" mogli ići u kladionice), ako bi pola njih upoznalo neku novu gospođu Simpson (ne Margie  naravno) i odreklo se prijestolja, onda bi ovaj princ jednom ipak postao  kralj.

 Kao što je to već postao odvratan običaj, reporteri  su se rastrčali po  ulicama da pitaju prolaznike što za njih znači ovaj porod. Odgovori su  standardno glupi i stereotipni, ali mi je ipak u oči upala neka mladica  koja oduševljenim orgazmičkim glasom kliče sljedeće: "Baš je lijepo što  smo se našli u Londonu kada se rodila beba. Odmah smo došli pred  Buckimgemsku palaču". A što ste uopće došli, tuko jedna - mislim ja.  Što ste očekivali da će vam dida Čarli otvoriti kapiju i pozvati vas u avliju na čašicu rakije i kil pečene janjetine? E moji malograđani... Mali,  mali ljudi podložni autoritetima. Najradije bih ih (kada mi se ne bi toliko gadili, naravno) privio na prsa i tješio.

"OTVORENO" - DOKTORI SE SVAĐAJU

 U emisiji "Otvoreno", govorilo se o liječničkoj komori pa su shodno  tome gosti bili liječnici. Bilo je zanimljivo gledati kako se svađaju, a pogotovo jer je ta svađa ipak bila nekako pristojna, nisu previše upadali  jedni drugima u riječ, a na kraju smo mogli zaključiti ono što već znamo, a to je kako su na Balkanu te komore ustrojene na neki čudan  način i kako su, što je jako važno, obični članovi tih komora prisilno u  njih regrutirani i potpuno nezadovoljni radovima istih. Uvijek su tu neki sumnjivi financijski poslovi, članarine koje odlaze na neke nepoznate aktivnosti, nedostupnost tijela komore.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (4 glasova)