Iskustvom i znanjem do jednakosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Radionica o invaliditetu u OŠ Šime Budinića
Autor: 
Radionica je jučer održana u Osnovnoj školi Šime Budinića i bila je namijenjena učenicima od petog do osmog razreda s ciljem edukacije o invaliditetu. U devet godina, aktivisti su održali više od 500 predavanja u cijeloj Hrvatskoj
Marin Gospić
Na radionicama se djeci priča kako je živjeti s invaliditetom

Naš, Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom, kako ga mi skraćeno zovemo - SUMSI, već devet godina provodi radionice kroz koje educiramo djecu o invaliditetu kroz projekt pod nazivom - Iskustvom i znanjem do jednakosti. Do sada smo održali više od 500 predavanja po svim osnovnim školama u Hrvatskoj, a riječ je o učenicima od petog do osmog razreda. Sada u ovom ciklusu naših tzv. proljetnih predavanja, održali smo radionice u pet škola, a riječ je o školi u Križu, Požegi, Lepoglavi i Maču - u Krapinsko-zagorskoj županiji. Što se tiče zadarskog područja svake godine održimo predavanje u Bibinjama, u Preku na otoku Ugljanu i sada smo tu - u Osnovnoj školi Šime Budinića - rekao je jučer Denis Marijon predsjednik SUMSI-ja koji, osim što je i sam u invalidskim kolicima,  uz kolegicu Albinu Žnidar - slijepu osobu, jedan je od predavača.

Radionice se inače, financiraju kroz rad Zaklade za djecu Hrvatske, a u gotovo devet godina bili su gotovo u svakom kutku Lijepe Naše. 

- Cilj projekta je dakle, promicanje i poboljšanje obrazovanja, integracije i sveukupnog života osoba s invaliditetom kroz edukacijske radionice po obrazovnim ustanovama, a naglasak je na praktičnim znanjima. Radionica obično traje oko dva sata. Prvih desetak minuta djecu uvodimo u cijelu priču na način da ih upoznamo s uvjetno rečeno - teorijom odnosno, informacijama o samim terminima koji se pravilno upotrebljavaju kad su u pitanju osobe s invliditetom, njihovim pravima i slično. Potom im pričamo o tome kako je živjeti s invaliditetom od toga kako primjerice, osobe u invalidskim kolicima voze auto, kako se koriste novim tehnologijama, kako konkretno u svakodnevnom životu pružiti pomoć ako je osoba treba... Na kraju, zadnjih desetak minuta ostavimo za njihova pitanja koja uvijek budu vrlo konkretna i zanimljiva - rekao je Denis Marijon.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno