Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Izložba u znaku Edvina Biukovića Eddyja

09.05.2019. 12:20
Izložba u znaku Edvina Biukovića Eddyja


U sklopu 4. Festivala stripa „Zbirka 74“, koji organizira  Gradska knjižnica Zadar, jučer je u ulaznom dijelu knjižnice otvorena  izložba strip-tabli Edvina Biukovića Eddyja, jednoga od najperspektivnijih crtača na hrvatskoj strip sceni, koji je nažalost prerano preminuo  1999. godine, u tridesetoj godini života. 
Unatoč ranoj smrti, ovaj poznati zagrebački i hrvatski strip umjetnik  uspio je u petnaestak godina rada stvoriti zavidan i vrijedan opus od  kojeg dio ovih dana ima prilike vidjeti i zadarska publika. Kako doznajemo od autora izložbenog postava Tihomira Tikulina, zagrebačkog  strip majstora koji objavljuje ilustracije i stripove za djecu i odrasle u  brojnim domaćin i inozemnim časopisima, ovo je prvi put da se Biukovićev rad izlaže u Zadru.
– Izložba sadrži ukratko prikaz iz najvažnijih Eddyjevih stripova, a  njenim postavljanjem ujedno želimo obilježiti 20. obljetnicu od njegove prerane smrti. Namjera nam je da izložbom podsjetimo ljubitelje  stripa na zapaženu karijeru ovog velikog hrvatskog strip majstora i da  njegov rad i ime budu i dalje prisutni u javnosti, kazao je Tihomir Tikulin i naveo kako su  
njegovim crtežima i stripovima dominirala dva žanra –  znanstveno- fantastični i ratni, te kako su mu česta inspiracija bili filmovi Star Wars,  Blade Runner, Alien, Apocalypse Now, Full Metal Jacket i The Deer  Hunter, dok je u kasnijoj fazi rada crtao naručene ilustracije za plakate,  časopise, te nekoliko knjiga, primjerice Koko u Parizu, Ljubav i smrt, a  ilustrirao je i za Modru lastu, Plavi Zabavnik i mnoge druge. Radio je za  domaće, ali i inozemno, najviše američko tržište.
Izložba prikazuje 20-tak radova Edvina Biukovića Eddyja, ali i nekoliko radova dvojice zagrebačkih  strip crtača koji su, uz Tihomira Tikulina, također bili nazočni na jučerašnjem otvorenju izložbe,  a to su Ivo  Svorcina i Frano Petruša.
Na otvorenju izložbe nazočnima se obratila i ravnateljica Gradske  knjižnice Zadar Doroteja Kamber-Kontić koja je istaknula kako je Festival stripa, koji Gradska knjižnica ove godine organizira četvrti put, postao zapažen i posjećen festival brojnih zadarskih ljubitelja strip umjetnosti. Na protekle Festivale stripa podsjetio je i video film prikazan tijekom otvorenja.
Namjera ovog festivala, kako je kazao Darko Blažević, koji je uz Antu  Kolanovića organizator festivala, jest popularizacija stripa kao umjetnosti, ali i da se podsjeti korisnike Gradske knjižnice na njenu bogatu  zbirku stripa.
Navedimo još kako se u sklopu ovog festivala jučer i danas u Gradskoj knjižnici održavaju radionice crtanja stripa za djecu i odrasle koje  vode Tihomir Tikulin, Ivo Svorcina i Frano Petruša.