Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Na bolovanju sam, ali sada je sve u redu”

09.05.2019. 10:51
“Na bolovanju sam, ali sada je sve u redu”


Kada smo jučer kontaktirali 29-godišnjeg liječnika županijskog Zavoda za hitnu medicinu, dr. Franu Martinisa, kazao nam je kako mu nije drago "što se ovaj slučaj toliko otišao u javnost", te je za naš list samo kratko kazao:
– Na bolovanju sam, ali sada je sve u redu, ne bih više ništa rekao jer je sve malo previše razglašeno, što sam manje u medijima, to je meni draže – kazao nam je dr. Martinis.
Ovakav stav ne iznenađuje s obzirom da je riječ o članu studentskog tima Medicinskog fakulteta u Zagrebu koji se prvi odvažio otići liječiti ljude u Bocvanu. U Afriku je otišao sa još dvojicom kolega studenata, temeljem ugovora bocvanskog sveučilišta sa našim sveučilištima u Splitu i Osijeku, zatim Dječjom bolnicom Srebrnjak, Zavodom za javno zdravstvo “Andrija Štampar” te Specijalnom bolnicom “Sveta Katarina”.
Projekt je inicirao naš poznati znanstvenik prof. dr. Dragan Primorac, koji je kasnije pohvalio dr. Martinisa rekavši kako će se uvjek pamtiti tko su bili prvi hrvatski studenti u Bocvani.
Sa samo 25 godina ovaj rođeni Komižanin krenuo je u jedan od najriskantnijih dijelova Afrike, ali je tamo stekao dragocjeno iskustvo koje mu danas pomaže u njegovu radu. Naime, ovaj mladi liječnik u Zadar je nakon završenof Medicinskog fakulteta stigao iz Splita, radeći najprije u zadarskoj Općoj bolnici. Do čekanja na specijalizaciju u Splitu javio na rad u Zavodu za hitnu medicinu u Zadru.