Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Nisu branitelji problem ove države, nego njen lopovluk !

09.05.2019. 10:19
Nisu branitelji  problem ove  države, nego  njen lopovluk !


Nakon pokretanja referenduma "67 je previše", u dijelu javnosti pojavilo se niz kritika na račun veterana Domovinskog rata zbog  preko 70.000 mirovina koje im država isplaćuje. Zbog tog problema i kritike prema Vladi počele su još otkako je Europska komisija upozorila Hrvatsku da privilegira veterane Domovinskog rata, ali i članove njihovih  obitelji koje smatra povlaštenima u odnosu na ostale građane Hrvatske. 
Komisija tako upozorava kako je novi Zakon o hrvatskim braniteljima i  članovima njihovih obitelji, koji je stupio na snagu početkom ove godine, otvorio mogućnost stjecanja statusa ratnog veterana još velikom broju branitelja, ali i da se istim zakonom smanjuje dobna granica njihova  odlaska u mirovinu te povećava mogućnost njihovim članovima obitelji  oko nasljeđivanja veteranske mirovine. Izvještaj Europske komisije stoga  Hrvatskoj prigovara sve veće povlastice za branitelja, ali i financiranja  njihovih udruga. 
Povlašteni su samo političari
Kako smo u nekim braniteljskim udrugama saznali da dio njih zagovara otvoreno pismo javnosti, ali i Vladi, kako bi se građanima objasnila  prava situacija s njihovim mirovinama, razgovarali smo s nekoliko predstavnika braniteljskih udruga u Zadru. Tomislav Zelić, predsjednik HDZ- ove zajednice branitelja "Gojko Šušak", kaže kako se brojka 71.304 veteranske mirovine ne odnosi samo na branitelje, već općenito na ratne  stradalnike.
– Braniteljskih mirovima ima između 50 i 60 tisuća, a na ukupnu svotu  od 1,234 milijuna umirovljenika to je zaista zanemarivo. Ali, nisu sve te  mirovine visoke, među njima ima i mirovina od tri, četiri ili pet tisuća  kuna. Ali, koliko ja znam, braniteljske mirovine nisu dvostruko veće od  ostalih u državi, pojašnjava Zelić napominjući da veteranske mirovine  nikako ne mogu biti uteg mirovinskom sustavu u Hrvatskoj.
Klaudio Vidaić, dopredsjednik HVIDR-e Zadar, stopostotni ratni invlid, ogorčen je na prozivanje branitelja zbog navodno visokih mirovina.
Afere teške milijun kuna
– Od završetka Domovinskog rata stalno se priča o povlaštenim mirovinama, iako je najveća uvreda reći da je povlašten onaj tko je tu nazovi  povlasticu dobio pogibijom, ranjavanjem ili zatočeništvom.  U našoj su  državi povlašteni samo političari i članovi Vlade, Sabora te svi oni koji su  po tom pravu ostvarili pravo na mirovinu. I to bez temelja, jer koliko dobro rade vidimo po prijenosima  sjednica Sabora, odnosno prazne dvorane. Zato otvoreno poručujem da, ukoliko  bi mirovine nas hrvatskih branitelja i stradalnika izvukle ovu državu iz  krize, nema tog branitelja koji  se ne bi odrekao svoje mirovine. Nažalost, one bi se iskoristile samo za  lopovluk, kao i dosad, poručuje Vidaić dodajući kako političare ne zanimaju braniteljska prava, već isključivo borba za pojedinačne interese.
– Pogledajmo samo svakodnevne afere, gdje god se malo pročeprka ispod površine otkrivaju se afere teške milijune kuna, pa je u takvoj situaciji najlakše upirati prstom u branitelje. Poznato je da su obavljene  revizije mirovina, ali što su našli? Umjesto toga našli su na desetine lažnih  profesora. Neka se stoga država uhvati Zakona o porijeklu  imovine i neka do kraja istraže sve afere koje su, umjesto njih, otkrili novinari. Mi  smo valjda jedina država na svijetu u kojoj su novinari ti koji otkrivaju  afere, pa onda nadležne službe nešto i moraju  odraditi. Ovo sve govorim  zato da im poručim da branitelje ostave na miru, jer oni nisu nanijeli nikakvu štetu državi, naprotiv, nakon što smo oslobodili Hrvatsku dali smo  je političarima da je vode, ali evo vidimo kako oni to rade, kaže dopredsjednik zadarske HVIDR-e. 
O braniteljskim mirovinama komentar smo zatražili i od predsjednika  županijske Koordinacije udruga Domovinskog rata, Ivice Mikulića, koji  je pak kratko, ali jasno o tome poručuje: 
– Nisu branitelji problem ove države, nego njen lopovluk! Zato se i proziva branitelje kako bi se skrenula pažnja s onih koji je potkradaju, zaključuje Mikulić.