Osobe s invaliditetom treba uključiti u tržište rada

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Održan Međunarodni stručni skup "Naš pogled u budućnost"
Program događanja prilagođen je relevantnim temama vezanim za područje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom na hrvatskoj i europskoj sceni, te kao takav predstavlja jedinstvenu priliku da kroz partnersku suradnju gospodarskog sektora, akademske zajednice i relevantnih institucija pridonesemo razvoju svijesti o sposobnostima i doprinosu osoba s invaliditetom na radnom mjestu i tržištu rada
Zvonko Kucelin
Skup je okupio brojne stručnjake ovoga područja

Pod nazivom "Naš pogled u budućnost" jučer je u zadarskom hotelu Adriana održan Međunarodni stručni skup u organizaciji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te udruge Osvit. Skup je okupio brojne stručnjake ovoga područja, predstavike Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kao i brojne predstavnike udruga osoba s invaliditetom.

Na skupu je naglašeno kako je cilj skupa u Zadru, kao i svih dosadašnjih, razmjena iskustva dobrih praksa i znanja. Program događanja prilagođen je relevantnim temama vezanim za područje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom na hrvatskoj i europskoj sceni, te kao takav predstavlja jedinstvenu priliku da kroz partnersku suradnju gospodarskog sektora, akademske zajednice i relevantnih institucija pridonesemo razvoju svijesti o sposobnostima i doprinosu osoba s invaliditetom na radnom mjestu i tržištu rada.

Utjecaj mirovinske reforme

Iako je uoči skupa bio najavljen i dolazak ministra rada Marka Pavića, umjesto njega o problemu zapošljavanja osoba s invaliditetom izlagali su njegovi pomoćnici. Ministarstvo je za skup u Zadru odabralo dvije aktualne teme: posredan utjecaj mirovinske reforme na profesionalnu rehabilitaciju te unapređenje položaja osoba s invaliditetom, te unaprjeđenje rada centara za profesionalnu rehabilitaciju, njegovom krajnjem utjecaju na bolju i učinkovitiju integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada.

Skupu je nazočila i državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Marija Pletikosa, iznoseći mjere što ih ovo ministarstvo poduzima na području zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Dr. Slavko Leban, izvršni dopredsjednik udruge OSVIT, naglasio je kako radne snage nedostaje i među osobama s invaliditetom:

Odlaze na rad u inozemstvo

- Ali moramo iskremo reći da ovdje imamo problema jer osoba s invaliditetom ili nema ili nema adekvatno obrazovanih i osposobljenih za poslove koji se traže. Osobe s invaliditetom počele su dobivati poslove i izvan Hrvatske te nam je tijekom ove godine 12 ljudi otišlo u inozemstvo. Dakle, slijede puteve, uvjetno rečeno, onih koji nisu osobe s invaliditetom. Raspišemo natječaj, a ne javljaju nam se niti te osobe, a ni zdravi - napomenuo je dr. Leban, dodajući kako je zapošljavanje osoba s invaliditetom izuzetno naraslo.

Josip Držaić, predsjednik Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom istaknuo je kako na području zapošljavanja osoba s invaliditetom moramo pojačati suradnju sa Europom:

- Iskustva u Europskoj uniji su različita jer nemaju sve države iste sustave, pa bi trebalo inteenzivnije surađivati s njima, možda i poslati ljude na školovanje kako bi se bilo na izvoru jer se sa upoznavanjem brojnih različitih sustava može vidjeti što prenijeti na Hrvatsku - kazao je Držaić.

Centri za profesionanu rehabilitaciju

Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, naglasila je kako su postavili prve temelje za budućnost, a to je zakonski okvir za model profesionalne rehabilitacije:

- Nakon toga su osnovani centri za profesionalnu rehabilitaciju, a s 1. siječnja 2019. godine su prešli u puno vlasništvo države. Time smo osigurali neometan razvoj centara jer smo dosad imali problema radi lokalnih zajednica koje nisu mogle na isti način pridonositi razvoju centara. Sada nas čeka jačanje centara za profesionalnu rehabilitaciju, jačanje sustava implementacije kao glavnog načina kvalitetnog uključivanja osoba sa invaliditetom na tržište rada jer nama nije bitan smao ulazak na tržište rada, već da osobe s invaliditetom tao i ostanu - poručila je Benc.

 

Grad poslao dvoje predstavnika

Na otvaranju skupa naglašeno je kako na dosadašnjim skupovima u Zadru nisu imali predstavnika Grada Zadra, a ove ih godine imaju čak dvoje. Ovakva podrška Grada znači im mnogo jer onapokazuje i oddnos prema invalidnim osobama. Naime, gradaonačelnik Branko Dukić svoj je nedolazak ispričao obvezama te je na skup poslao dogradonačelnicu Jagodu Surać i pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb Marija Pešuta. Županiju je paak zastupao pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Bernard Maruna.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika gonzalezandresloan
Zdravo, Jeste li poslovni čovjek ili žena? Ako u nekom financijskom neredu ili trebate novac za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za plaćanje duga? Ako imate nisku kreditnu ocjenu, a banke / druge lokalne financijske institucije imaju poteškoća s dobivanjem kredita? Osobni zajam, širenje poslovanja, poduzetništvo i obuka, konsolidacija duga, krediti s teškim novcem. Pa, trebate zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga. Nudimo kredite s niskom kamatnom stopom od 2%, kontaktirajte nas s konstantnim pratiocem kredita putem e-maila (gonzalezandresloan@gmail.com)
Slika korisnika gonzalezandresloan
Zdravo, Jeste li poslovni čovjek ili žena? Ako u nekom financijskom neredu ili trebate novac za pokretanje vlastitog posla? Trebate li kredit za plaćanje duga? Ako imate nisku kreditnu ocjenu, a banke / druge lokalne financijske institucije imaju poteškoća s dobivanjem kredita? Osobni zajam, širenje poslovanja, poduzetništvo i obuka, konsolidacija duga, krediti s teškim novcem. Pa, trebate zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga. Nudimo kredite s niskom kamatnom stopom od 2%, kontaktirajte nas s konstantnim pratiocem kredita putem e-maila (gonzalezandresloan@gmail.com)
Slika korisnika vadez torres
Ja sam privatni zajmodavac koji osigurava zajam s vrlo niskom kamatnom stopom od 3%. Nudimo sve vrste kredita, kao što su školski, poslovni zajmovi, kućni zajmovi, poljoprivredni krediti, osobni zajmovi, zajmovi za automobile i drugi dobri razlozi. Dajem i zajam od 5000 do 10 000 000,00 po stopi od 3%. Trajanje 1-15 godina, ovisno o iznosu koji vam je potreban kao zajam. Za više informacija kontaktirajte nas: (vadez.torres.financialcompany@gmail.com)