Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gospa Loretska bez procesije

09.05.2020. 09:52


U nedjelju 10. svibnja, zadarska župa u Arbanasima slavi blagdan Gospe Loretske u narodu još znan i kao Arbanaško čudo. Ovo je velik blagdan za Arbanase te svake godine u ovaj zadarski kvart na proslavu dolazi na tisuće vjernika iz Zadra, ali i brojni hodočasnici kako bi sudjelovali u procesiji i poklonili se Gospi te prošli ispod njena kipa.
Međutim, ove godine, zbog epidemije koronavirusa ovo neće biti moguće. Razgovarali smo sa župnikom Župe Gospe Loretske don Petrom Belinom koji nam je pojasnio na koji će način obilježiti ovaj veliki blagdan.
– Ove godine smo obilježavanje blagdana prilagodili trenutnoj situaciji u Hrvatskoj i svijetu. Naime, moramo se pridržavati mjera koje je propisao Nacionali stožer civilne zaštite pa tako, nažalost, nećemo moći imati procesiju kao svih godina do sada. Ipak, Majku Božju smo okitili i postavili na oltar u crkvi gdje će biti izložena punih mjesec dana kako bi svi vjernici mogli doći i pomoliti se pred njom, rekao nam je župnik don Petar Belina, dodavši kako je ove godine nisu okitili zlatom, kako je bio običaj prijašnjih godina kada bi Gospa doslovno zasjala okićena zavjetnim zlatom kojega su generacije arbanaških obitelji poklanjale crkvi.
Župnik nam je rekao kako crkva nije otvorena tijekom cijeloga dana već sat vremena nakon jutarnje mise, te u poslijepodnevnim danima od 17 sati. Na sam blagdan Gospe Loretske održat će se mise u 7, 9, 10.30 te 18 sati.
– Molimo vjernike da se pridržavaju preporuka stožera te da se u crkvi drže na udaljenosti. U crkvu može doći 40-ak ljudi jer imamo prostranu crkvu, a između misa će moći doći u privatnu molitvu, rekao je don Belina. Naglasio je kako su mladi iz bratovštine okitili crkvu i trg, a što je dugogodišnja tradicija obilježavanja ovog blagdana.
Naglasio je kako ove godine neće biti ni trodnevnice prije samog blagdana, kao što neće biti ni narodnog veselja, odnosno zabave uz koncert benda, a koji se održavao svake godine nakon večernje procesije.
Inače, prijašnjih godina bi se dva dana prije blagdana u crkvi s oltara uzeo kip Gospe i kitio bi se zavjetnim darovima – zlatnim i srebrnim nakitom: naušnicama, ogrlicama, medaljonima, narukvicama i prstenjem. Bernard Kotlar pojasnio je kako se dan prije blagdana kip postavljao na oltar po sredini crkve koji je ukrašen cvijećem iz arbanaških vrtova. Na sam blagdan (10. svibnja), nakon svečane poslijepodnevne mise, krenula bi procesija s kipom Gospe kroz arbanaške ulice. U procesiji su sudjelovali žitelji Arbanasa i njihovi prijatelji koji bi za taj dan dolazili iz Zadra i bliže okolice, a mnogi i iz Italije, Amerike, itd… Na kraju procesije, pred crkvom, vjernici su prolazili ispod kipa Gospe. Sutradan (11. svibnja), nakon večernje mise slijedilo bi skidanje zavjetnih darova s kipa, koji se vraćaju na svoje stalno mjesto. Nakon toga, vjernicima se dijeli cvijeće s improviziranog oltara. Ceremonija se odvija uz pjevanje Marijanskih pjesama.