Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

KK ZADAR Treninzima se vratili mladi, sljedeći tjedan startaju seniori

09.05.2020. 10:17


U Košarkaškom klubu Zadar su nakon dva tjedna tišine konačno počeli pokazivati znakove živosti. Posljednja vijest konkretno vezana za seniorsku momčad datira dalekog 22. travnja kada je održan inicijalni video sastanak svih klubova ABA lige, a odonda do danas nastao je jedan vakuum kojeg se uspjelo razbiti jučerašnjom objavom na službenim klupskim stranicama o postupnom vraćanju igrača u trenažni proces.
 


Vanjski treninzi


Tako se sukladno s popuštanjem mjera civilnog stožera diljem Republike Hrvatske i Košarkaški klub Zadar polako, ali sigurno, sa svojim igračkim kadrom vraća treninzima i održavanju optimalne sportske spreme. Pod paskom klupskih trenera Jure Ružića, Marka Selina, Tonija Dijana i kondicijskog stručnjaka Marija Mandira početkom ovog tjedna su okupljene mlade snage. U trenažni proces su se nakon duge pauze, naravno po prilagođenim uvjetima, vratili Antonio Sikirić, Lovre Klarić, Domagoj Horvat, Maksim Matulina, Krševan Klarica, Gabrijel Karamarko, Jurica Zagoršak, Toni Vidov, Mikolaj Klimontovicz, Toni Dević Obradović, Lovre Stanović i Duje Brala. Iako se treninzi za sada održavaju na vanjskim terenima Športskog centra Višnjik uz individualne termine korištenja klupskog fitnessa, već od sljedećeg tjedna očekuje se priključenje pojedinih seniorskih prvotimaca koji su pod ugovorom, ali i konačni povratak u dvoranu Krešinog doma. Pod ugovorom na Višnjiku nakon raspuštanja praktički cijele momčadi ostala je tek nekolicina seniora pa se od ponedjeljka očekuje povratak na radno mjesto četvorice prvotimaca: Karla Uljarevića, Dominica Gilberta, Martina Junakovića i Jana Palokaja dok Jure Planinić zbog toga što je u vrijeme pauze boravio u rodnoj Herecegovini mora proći obaveznu 15-dnevnu samoizolaciju.
 




Ugovorne obaveze


Zavirimo li malo u susjedno dvorište, ono velikog rivala Cibone, onda će oči definitivno bosti razlika u omjeru broja seniorskih igrača jer Vukovi ih na treninzima imaju čak sedmoro koji su tijekom minule sezone bili pod vodstvom Ivana Velića. Velika razlika je i što pored zadržavanja gro momčadi koja je igrala do prije dva mjeseca u zagrebačkom klubu i dalje imaju istog trenera dok je na Višnjiku trenerska stolica ostala upražnjena. Danijelu Jusupu je ugovor istekao i veliko je pitanje hoće li dobiti novi mandat. Uz tu misteriju, velom tajne je i dalje obavijena problematika koja se tiče rješavanja ugovornih obveza igrača. Unatoč činjenici da je sportski direktor Branimir Longin u intervjuu za Zadarski list od 10. travnja na tu temu izjavio: "Zasad su manje-više svi objeručke prihvatili te su zadovoljni s ponuđenim tako da sve prolazi u prijateljskom tonu i zapravo smo pri kraju s pregovorima. Jučer smo to zaključili s osmoricom, danas s još trojicom dok je i s trenerom Danijelom Jusupom sve riješeno tako da se nadamo do kraja tjedna zaključiti ovu sezonu i u tom smislu."


Prošlo je od tada skoro već mjesec dana, no ta priča nažalost još uvijek nije zaključena. Neslužbeno, finalizacija je zapela na jednom ili dvojici igrača koji nisu pristali na ponuđenih 80% iznosa od ukupnog ugovora i u tom natezanju će se vrlo vjerojatno još neko vrijeme igrati svima poznata igra: "Pametniji popušta!" Tako da je klupski menadžment ostao i dalje dužan odgovore na te goruće teme iako treba imati i malo popusta prema njima u ovim neizvjesnim vremenima koja zasad nisu razbistrila pitanje svih pitanja vezano za košarkaški svijet. Hoće li, kako i kada će se košarkaške utakmice vratiti u dvorane? A da ne bi bili željni i "kruha pored pogače" pa još zaželjeli da se igra pred publikom koja je u Zadru itekako željna uzbuđenja na parketu i oko njega.
 
 


Mario Fantina odlazi na Arkansas State University
Mladi zadarski košarkaš Mario Fantina koji je početkom godine napustio klub s Višnjika i prešao u zagrebački Bosco dobio je stipendiju za američki Arkansas State University te će tamo uz studij nastaviti svoju karijeru.
– Presretan sam, u razgovoru sa svojom obitelji uvijek smo težili tome da završim fakultet. Sada mi se otvorila ta mogućnost i što drugo da vam kažem nego da sam još uvijek pod dojmom. Snovi se ostvaruju, dobio sam veliku priliku da se školujem za fizioterapeuta što mi je oduvijek bila velika želja, a paralelno ću igrati i košarku. Ovu priliku mislim iskoristiti za dodatnim radom na sebi, usavršiti svoju igru i bit ću apsolutno spreman za još veće stvari.
Riječ je o uglednom Sveučilištu koje se natječe u prvoj diviziji i kojeg vodi mladi, ali ambiciozni trener Mike Balado.
– Razgovarali smo i ukratko me je upoznao s onim što od mene očekuje. Čovjek je to koji je 6, 7 sezona bio asistent velikom Pitinu a to sve govori o njegovoj kvaliteti. Voli radnike, a ja sam taj haha, vjerujem da ćemo kliknuti i da ću se brzo uklopiti – kazao je Fantina. (sport023.hr)