Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

KORONAKRIZA Nastavite mjere za očuvanje radnih mjesta i otvorite granice

09.05.2020. 10:22


Udruženje hotelijera Hrvatske gospodarske komore (HGK) uputilo je dopis Vladi kojim traže obavezni nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta za još tri mjeseca kao i hitno otvaranje granica.
»Zaraza je uspješno zaustavljena i sad krećemo u ponovno pokretanje poslovanja, što je izvrsno. No, već sada znamo će sektor turizma u ovoj krizi biti najveći gubitnik i da će se oporavak u nekim segmentima odužiti i na razdoblje od godinu dana. Stoga tražimo hitno otvaranje granica kako bi se potaknula turistička putovanja i nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta na još tri mjeseca jer hotelijeri još uvijek neće ostvarivati dostatan prihod kroz iduća tri mjeseca, kojim bi samostalno mogli pokrivati place svojih zaposlenika. Izuzetno je važno da u ovom sektoru očuvamo radna mjesta, jer je nove i kvalitetne zaposlenike teško pronaći«, istaknula je predsjednica Udruženja hotelijera HGK Josipa Jutt Ferlan.


Otvara se manji broj hotela
U dopisu se također kao imperativ ističe beskontaktno poslovanje, naročito kod prijave gostiju. Da bi se to ostvarilo potrebno je žurno doraditi Pravilnik o prijavi i odjavi gostiju u smještajne objekte na način da se jasno definira mogućnost primjene »digital check-in« prijave gostiju, čime bi im se pružio dodatan osjećaj sigurnosti.
Iz Udruženja predviđaju da će veće hotelske tvrtke otvoriti jedan do dva od mogućih deset hotela, dok ostale čeka potpuna obustava poslovanja. Naglašavaju da turizam ima veliki udio u BDP-u i da je hotelijerstvo strateški nositelj njegove kvalitete. Stoga apeliraju da se uvaže njihovi prijedlozi kako bi se što prije mogli vratiti normalnom radu.
Nadležnim ministarstvima obratila se i Zajednica poslovnog turizma HGK koja traži da se stručne i znanstvene skupove uvrsti u kategoriju događanja koja će biti dopuštena za održavanje u prvoj fazi mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti.
»Kongresna industrija je bitan segment turizma, ali i ukupnog hrvatskog gospodarstva jer je po svojoj potrošnji i dugoročnoj stabilnosti značajan generator priljeva domaćim hotelskim kućama, kongresnim centrima, restoranima i prijevozničkim tvrtkama koje su u ovoj pandemiji najviše pogođeni. Smatramo da su stručni i znanstveni skupovi u povoljnijem položaju od sličnih javnih okupljanja, prije svega jer se radi o edukacijama s posebnim naglaskom na profesionalno usavršavanje i razmjenu znanja na kojima nema mjesta zabavi. To posebno vrijedi za medicinske skupove koji po strogim etičkim kodeksima zabavne sadržaje ne smiju niti imati ili ih imaju u vrlo ograničenom obujmu«, istaknula je predsjednica Zajednice poslovnog turizma HGK Jasmina Bilać, uz napomenu kako prosječan delegat na stručnom usavršavanju troši značajno više nego leisure turisti.


Kongresni i poslovni turizam u velikim gubicima
Inicijativu da se omoguće stručni skupovi podržali su i Hrvatska udruga profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT), Hrvatski liječnički zbor (HLZ – preko 150 liječničkih društava s ukupno 10.500 članova), Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS – 33 stručna društva s ukupno 5.500 članova) i Udruga industrije medicinskih proizvoda (CROMED).
Predsjednik HUPKT-a Ranko Filipović naglašava kako su hoteli i konferencijski centri, kao i ostali dobavljači, spremni na uvođenje mjera zaštite i kontrolu pravila distanciranja te ograničenje broja korisnika s obzirom na preporučene norme. »Predlažemo da generalno ograničenje vrijedi na 100 sudionika, međutim iznimno u slučaju da je kongresni centar i smještajni objekt u mogućnosti osigurati propisani razmak zbog kapaciteta, i više od toga uz prethodnu suglasnost lokalnog ili nacionalnog Stožera. Dodatno, u smjeru poticanja hrvatskih tvrtki na organizaciju internih skupova, tražimo, barem privremeno, ukidanje plaćanja doprinosa na plaću u naravi za interna događanja«, kazao je Filipović.
U dopisu ministarstvima su iznijete i konkretne mjere koje organizatori mogu poduzeti da se osiguraju najviši propisani higijenski standardi čime se jamči zdravstvena sigurnost sudionika.
Struka poručuje da se poslovni turizam, s obzirom na trenutno vrlo lošu situaciju u sektoru, odnosno gotovo stopostotne gubitke u proljetnoj sezoni, sigurno neće oporaviti do proljeća 2021. godine. Stoga traže i produljenje trajanja mjera za očuvanje radnih mjesta koje su trenutno na snazi.