»Svakog dana radim prekovremeno, ali se to ne evidentira i ne plaća«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Brojnim radnicima još uvijek se često krše radna prava
Došli smo do zaključka da je vrlo često fokus na tezi kako su zakoni za radnika loši, vrlo rijetko postoje dobri zakoni koji se jednostavno ne poštuju, a mehanizmi kontrole automatizmom od strane državnih tijela gotovo su nepostojeći, navode u Nezavisnom sindikatu radnika Hrvatske
NEZAVISNI SINDIKAT RADNIKA HRVATSKE
Uvijek smo na raspolaganju za članove našeg sindikata - Nezavisni sindikat radnika Hrvatske

Hrvatski radnik izgubio je, nažalost, osjećaj da mu itko može pomoći. Aktivisti radničkih sindikata se često nađu u situacijama gdje radnici razumiju da su im prava povrijeđena, ali prihvaćaju to kao realnost iz koje nema izlaza.
Članovi sindikata u tvrtkama dugo su na »ratnoj nozi« s nekima od poslodavaca. Neki od njih izgubili su snagu u borbi za svoja radna prava. Radnike nitko me doživljava ozbiljno niti ih se uvažava. Svatko je zamjenjiv, stoga ni ne preostaje ništa drugo nego prihvaćanje okolnosti u kojima se nalaze.
Priče mnogih obespravljenih radnika koje su nam prenijeli u Nezavisnom sindikatu radnika Hrvatske (NSRH) su različite. Jedna radnica tako kaže kako »svakog dana dolazi na posao i započinje s radom 30 minuta prije početka radnog vremena i ostajem dulje. Taj rad mi nije plaćen niti evidentiran. Najviše me boli činjenica što je to vrijeme poslodavac oduzeo od mog djeteta i moje obitelji.«

Produljenje ugovora na određeno

Drugi radnik se, pak, žali kako je »podstanar i nema sigurnost osnovati obitelj jer se njegovi ugovori uzastopno produljuju iz mjeseca u mjesec pa zbog toga ne može dobiti stambeni kredit.«
Iskustvo treće radnice nije ništa bolje. Ona priča kako su je »premjestili na rad u trgovinu udaljenu 30 kilometara od njezine adrese stanovanja, iako znaju da do tamo nema organiziran prijevoz. Rekli su mi ako ne mogu doći na posao neka dam otkaz. Najžalosnije u svemu je što sam u toj firmi već 12 godina i nikada nisam izostala s posla.«
Da je ovo jedan od radikalnijih problema na sceni radnog prava, pojasnili su nam detaljnije u NSRH-a.

NSRH na zadarskom području

Ovaj sindikat, kako doznajemo, proaktivno djeluje na širem zadarskom području gdje okupljaju veći broj članova. U planu je i otvaranje stalnog ureda u Zadru. Njihovi članovi rade u mnogim poznatim firmama koje posluju na području Zadarske županije: Plodine d.d., Studenac d.o.o., Bakmaz d.o.o., Jadranski pomorski servis d.d., Spar Hrvatska d.o.o., Tifon d.o.o., Marche restorani d.o.o., Konzum plus d.o.o., Tommy d.o.o., Kaufland Hrvatska d.o.o., Lidl Hrvatska d.o.o, Alca d.o.o. i druge.
Nezavisni Sindikat Radnika Hrvatske započeo je sa svojim aktivnim radom 1. siječnja 2019. godine kao rezultat grupe mladih entuzijasta sa željom da se nešto promijeni u području radnog prava, da budu oslonac slabijima. Iako ovaj Sindikat djeluje od 2019. godine, njihov rad je tek nedavno prepoznat i trenutačno okupljaju članove u 40-ak tvrtki, uglavnom iz privatnog sektora.
- Naš cilj je djelovati kako bi država koju volimo bila bolja, prvenstveno za čovjeka, radnika. Došli smo do zaključka da je vrlo često fokus na tezi kako su zakoni za radnika loši, vrlo rijetko postoje dobri zakoni koji se jednostavno ne poštuju, a mehanizmi kontrole automatizmom od strane državnih tijela gotovo su nepostojeći. Dakle, ako je radnik zakinut za svoja prava nitko mu neće pomoći, nitko to ne vidi i ne čuje do trenutka kad taj radnik ne spozna kolika je snaga njegovog glasa. Želimo da se glas svakog tog radnika čuje, to tražimo i k tome idemo, rekli su nam u Sindikatu dodajući kako su na tom putu spremni poslužiti se svim pravnim instrumentima.

Sav rad mora biti plaćen

- Problemi s kojima se osobito hvatamo u koštac su primjerice nezakoniti ugovori o radu na određeno vrijeme. Takvim se ugovorima o radu koji se višekratno produljuju, a bez stvarnog opravdanja, radnici često drže u neizvjesnosti, egzistencijalnoj nesigurnosti. Važno je razumjeti kako je jedini ispravan način sklapanja ugovora o radu, sklapanje na neodređeno vrijeme, a tek iznimno na određeno. Već i ptice na grani znaju kako je ugovor na određeno moguće produljavati do tri godine, no to u pravilu nije točno. Upravo takva kriva slika koju su kroz sve ove godine iz nebrojenih izvora stekli radnici rezultirala je da je u Hrvatskoj postalo gotovo normalno sklapati ugovore o radu svakog mjeseca, tri, šest mjeseci pa sve do isteka te famozne tri godine. Problem je i prekovremeni rad. Koliko puta ste, primjerice, čuli da prodavač treba započeti sa svojim radom 30 minuta prije početka radnog vremena ili ostati nakon radnog vremena? Sav rad mora biti plaćen, kao što tvrtka naplaćuje svoj proizvod, tako i radniku mora biti plaćeno vrijeme njegovog rada. Zamislite kako bi to bilo kada bismo dolazili u trgovinu te od vlasnika trgovine očekivali da nam daruje besplatno jedan ili više proizvoda iz naše košarice. Koliko je ta ideja apsurdna, toliko je apsurdna ideja da radnik treba davati besplatno vrijeme svoga rada na početku i kraju radnog vremena trgovine. Tužna je slika hrvatskih radnika koji svoje vrijeme oduzimaju od obitelji, dok je s druge strane to isto vrijeme obezvrijeđeno, izjavila je Marina Palčić, predsjednica NSRH-a.

Svakodnevni servis za svoje članove

Ovaj sindikat se s ponosom predstavlja kao servis za svoje članove. Radnik nema niti vremena niti resursa kretati u pravne bitke s poslodavcem za poneki prekovremeni sat, i slično. Pravne usluge nisu jeftine za pojedinca. Svojim članovima pružaju pravnu pomoć i zaštitu, te zastupanje pred sudovima bez dodatnih naknada, a sve u okviru članstva u Sindikatu. Brojnost članstva je vrlo važna jer daje dodatnu pregovaračku snagu sindikata.
NSRH je sindikat koji ima jasnu viziju, ljude koji stoje iza te vizije i koji u nju vjeruju. Upravo iz toga nastupaju nezavisno djelujući s ciljem stvaranja boljeg primjerka društva u kojem se poštuju radnička prava. Postojeća slika našeg društva pokazuje da se ne poštuju postojeća prava koja su naoko regulirana, a u stvarnosti su često tek slovo na papiru.

Marija PALEKA

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)