Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Svim učenicima mora se omogućiti polaganje državne mature u lipnju

09.05.2021. 09:13


Ovih su dana objavljene upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) o tome kako će se polagati državna matura. Naime, posebnu je buru izazvao dio koji se odnosni na učenike kojima je izrečena mjera samoizolacije i koji mogu unatoč tomu doći u škole na polaganje ispita državne mature, ako im temperatura tijela nije većaa od 37,3, točnije ako nemaju simptome zaraze.
– Omogućavanje pisanja mature za učenike u samoizolaciji je u interesu učenika jer oni nisu bolesni, ne smiju imati nikakve simptome, a ukoliko ih imaju, moraju napraviti PCR test, mjeri im se temperatura, kontrolirano ulaze i izlaze iz škola, čuva ih se na većem razmaku i strogo kontrolira tako da su svi maksimalno zaštićeni, navode u Ministarstvu.
Međutim, sindikati učitelja i profesora te ravnatelji itekako su zabrinuti ponuđenim rješenjem.
Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatković i donedavni član Upravnog vijeća Nacionalnog centra koji provodi državnu maturu, komentirao je situaciju i potencijalne probleme.


Problematično rješenje
– Ovo je vrlo problematično rješenje. I to je stav svih ravnatelja. Razumije se, ako je učenik u samoizolaciji, on može biti pozitivan na covid. Stoga ne bi trebao ulaziti u školu, u učionicu, budući da na taj način ugrožava druge učenike i nastavnike. Svi dolaze u opasnost, zabrinuto je rekao Tomčić dodavši kako situacija nije nimalo jednostavna, budući da velika većina nastavnika još uvijek nije procijepljena.
I polaganje maturalnog ispita kod kuće učenika koji su u samoizolaciji kod vrlo je upitno jer je i tada nastavnik ugrožen.
S druge strane, kako naglašava Tomčić, nipošto se ne smije ni učenike "zakinuti".
Sindikati predlažu da na ispite državne mature ni ove godine ne dolaze učenici u samoizolaciji, već da propuštene ispite državne mature, kao i lani, polažu na jesenskom roku. A fakulteti i visoka učilišta trebali bi, kao i prošle godine, osigurati dovoljno upisnih mjesta za učenike koji bi propustili polaganje mature u ljetnom roku.


Rješenje se mora pronaći
– Prema mom mišljenju, to je najgora opcija. Dovodi se u pitanje pravednost polaganja ispita državne mature, odnosno upisivanja željenog fakulteta. Hipotetski, može se dogoditi da učenik upiše željeni fakultet s manjim brojem bodova na jesenskom roku od učenika koji je polagao na ljetnom roku u slučaju osiguravanja dodatnih upisnih mjesta, upozorava Tomčić i dodaje da se nekako treba osigurati pisanje svima pod jednakim uvjetima.
Jasno je da je situacija nezavidna i da su sve opcije teško izvedive, ali rješenje se mora pronaći.
Tomčić smatra kako se najprije trebalo ispitati stav nastavnika, odnosno stvoriti bazu nastavnika koji su voljni sudjelovati, odnosno nadzirati učenike, onih koji su preboljeli koronu ili su cijepljeni, a tek onda, ovisno o podacima, donositi odluke.
– Strah je prisutan što je razumljivo. Samoinicijativno ću provesti anketu u svojoj školi o tome tko je voljan uključiti se i tko je u mogućnosti. Nitko nikoga neće tjerati, kazao je ravnatelj ove škole.
Istaknuo je da svako od mogućih rješanja ima svoje pluseve i minuse, ali da se zajedničkim snagama mora pronaći optimalno rješenje.




Ne žele jesensku maturu
– Učenici moraju pisati maturu. Nitko ne smije biti "kažnjen" zbog okolnosti na koje ne može utjecati, zaključio je Tomčić.
Iz razgovora s maturantima saznajemo kako ih nije strah zaraze, ali očekuju osigurane uvjete koji će smanjiti potencijalnu mogućnost zaraze. S druge strane, s obzirom kako su se dugo pripremali, žele polagati ispite što prije, odnosno polaganje na jesenskom roku prouzročilo bi im dodatni stres, povećalo neizvjesnost i strepnju, a i boje se da bi u tom slučaju bili u neravnopravnom odnosu i mogli propustiti priliku za upis na željeni studij.
Osim toga, veći dio učenika tijekom ljeta će raditi studentske poslove kako bi si osigurali džeparac za studentske dane. Naglašavaju da su nezadovoljni što gradivo na ispitima nije smanjeno kao što je to bilo prethodne školske godine.
Iza njih su gotovo dvije izazovne školske godine, propustili su zabave karakteristične za to životno razdoblje, ali vrijedno rade iščekujući bolju budućnost i ostvarenje ciljeva u što su uložili mnogo truda.


Posebne epidemiološke preporuke
Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita učenici kojima je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti školi (razredniku, ispitnomu koordinatoru ili ravnatelju škole), a kandidati Nacionalnomu centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.