Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Matošiću 2,4 godine zatvora

Autor: Suzana Bandić

08.06.2009. 22:00
Matošiću 2,4 godine zatvora

Foto: Vedran SITNICA



Matošić je proglašen krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda u pokušaju, a osim zatvorske kazne izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti. Oslobođen je optužbe da je fizički napao svog malodobnog sina


Siniša Matošić  (46) iz Sukošana u utorak je na  Općinskom sudu u Zadru  nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu u trajanju od  dvije godine i četiri mjeseca  zatvora zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda 18-godišnjem Zadraninu  Roku Ćosiću.
Obrazlažući presudu sutkinja Dijana Grancarić kazala je kako je nedvojbeno da  su se ostvarila sva obilježja  kaznenog djela za koje se  optuženi Matošić tereti, te da  je Sud svoju odluku pri izricanju kazne temeljio na iskazima oštećenog Roka  Ćosića i bivše Matošićeve  supruge Nore.
Napomenula je kako Sud  nije povjerovao njegovom iskazu da je oštećenog htio  samo zaplašiti ubodom u debelo meso, ocijenivši takav  iskaz neuvjerljivim i nevjerodostojnim, a s ciljem obmanjivanja Suda i umanjivanja kazne.
Međutim, iz optužnice je  ipak ispušten dio koji se  odnosio na ozljeđivanje njegova maloljetnog sina u nedostatku dokaza koji bi to  potvrdili.
Osim toga, kao olakotnu  okolnost pri izricanju presude, uzeto mu je u obzir  njegovo psiho-fizičko stanje i  smanjena ubrojivost u vrijeme počinjenja djela dokazano vještačenjem psihijatrice dr. Vere Klarić, njegovo teško djetinjstvo, činjenica da se pokajao i javno  ispričao oštećenom, te njegovo višestruko odlikovanje  za zasluge u Domovinskom  ratu. 
Ipak, Sud nije, kako je  kazala Grancarić, mogao zanemariti njegovu višestruku  osuđivanost.
– Vi ste do sada već četiri  puta pravomoćno osuđivani i  to dva puta zbog zlouporabe  opojnih droga, jednom zbog  obiteljskog nasilja, te jedanput zbog nanošenja teških  tjelesnih ozljeda. Isto tako,  predmetno ste kazneno djelo  počinili u vrijeme dok ste bili  pod rokom kušnje zbog drugog kaznenog djela. Dakle,  uvjetna osuda očito na Vas  nije utjecala, pa stoga nova s  dužim rokom kušnje ne bi  imala smisla – rekla je sutkinja Grancarić optuženom  Matošiću.
Stoga mu je za ubod nožem  izrečena kazna u trajanju od  jedne godine zatvora, ali mu  je opozvana uvjetna kazna od  22. srpnja 2007. godine, što je  u konačnici rezultiralo  izrečenom jedinstvenom zatvorskom kaznom od dvije  godine i četiri mjeseca kao i  produljenjem pritvora zbog  mogućnosti od ponavljanja  djela.
Osim zatvorske kazne Matošiću je izrečena i sigurnosna  mjera obveznog liječenja od  ovisnosti do prestanka potrebe, a najdulje do izvršenja  kazne.
Prema navodima optužnog  prijedloga, podsjetimo, Matošića se teretilo da je  4.  travnja ove godine oko 22  sata tijekom održavanja humanitarnog koncerta i motosusreta, u Sukošanu pokraj  Zadra, nožem u donji dio  trbuha ubo Ćosića, a nakon  što je verbalno i fizički napao  bivšu suprugu Noru Matošić  te joj rekao kako će ju sasjeći  nožem. Ćosić se umiješao u  svađu pa je između njih došlo  do naguravanja u kojemu su  obojica pala na pod, a nakon  što se Ćosić digao s poda,  Matošić ga je još nekoliko  puta nogama udario u prsa te  nakon toga krenuo za njim i  ubo ga oštricom noža dugog  5.5 centimetara u donji dio  trbuha. Tom je prilikom Ćosić  zadobio lakše tjelesne ozljede, međutim Sud je ocijenio  kako su Matošićeve namjere  bile teško ozljeđivanje što je  na koncu ostalo samo u pokušaju.