Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nova oštećenja na Pozdravu suncu

Autor:

08.06.2009. 22:00
Nova oštećenja na Pozdravu suncu

Foto: Adam VIDAS



Jedan od simbola Zadra i ukras zadarske rive Pozdrav  suncu opet je oštećen.  Naime, tijekom noći s ponedjeljka na utorak  dvadesetak minuta iza ponoći policajac je prilikom redovne  ophodnje primijetio da su oštećene dvije ploče na Pozdravu suncu.  Tijekom jučerašnjeg jutra policija je obavljala očevid.
 – Nakon obavljenog očevida možemo reći da ne možemo  isključiti utjecaj vanjske mehaničke sile.  No, kako je do  oštećenja točno  došlo još ne možemo  sa sigurnošću utvrditi  pa smo zbog toga u  suradnji s Gradom  Zadrom, koji je i vlasnik, zatražili dodatno  vještačenje, rekla je  Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske.  Ona je dodala da nadzorne kamere postavljene u blizini nisu  mnogo pomogle oko  otkrivanja razloga  novonastalih  oštećenja. Iz Gradske uprave doznajemo da će uskoro naručiti nove ploče od  kojih svaka košta oko  15.000 kuna.
Inače, pored ove  dvije ploče koje je otkrio policajac, još su dvije nedavno oštećene.  Ovo nije prvi put da su oštećene solarne ploče na ovoj instalaciji,  koju svakodnevno posjeti velik broj Zadrana i turista. Prva  oštećenja, odnosno razbijanje solarnih ploča na Pozdravu suncu  dogodila su se u svibnju prošle godine. Uz samu centralnu  instalaciju tada je bio oštećen i “Jupiter”. Upravo ova oštećenja  potaknula su gradsku vlast da na tom dijelu rive postavi nadzorne  kamere. Od postavljanja sigurnosnih kamera, koje emitiraju sliku  u prostorijama Pomorske policije, do jučer na pločama nije bilo  oštećenja.