Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vitezovi iz davnina dojahali do Biograda

Autor: Jelica Farkaš

08.06.2009. 22:00
Vitezovi iz davnina dojahali do Biograda

Foto: Jelica FARKAŠ



Projekt Sancta Croatica pokrenut je u svrhu edukacije i oživljavanja bogate hrvatske povijesti, kako bi se kroz zabavne parkove i radionice približila građanima te se i na taj način otrgnula zaboravu, kazao je autor projekta Marin Lerga


Biograd na Moru proteklog  je vikenda bio u znaku srednjeg vijeka.
Naime, tih se dana u krunidbenom gradu hrvatskih  kraljeva održavala manifestacija Sancta Croatica, upriličena u povodu ovosezonskog  otvorenja biogradskog kampa  Sveti Dominik. Inače, zamišljeno je da bi ovaj kamp i  ubuduće trebao biti mjesto  brojnih sličnih manifestacija,  onih koje zahtijevaju veći prostor te okupljaju znatan broj  sudionika.
Kovač svoga kova
Autor i voditelj projekta  Sancta Croatica je Marin Lerga u suradnji s udrugom Aurelius Unicorrnis. Oni su kroz  nekoliko različitih segmenata  uspješno dočarali atmosferu  davno zaboravljenog vremena  te pobudili interes za stare  srednjovjekovne običaje. Prije  svega za ondašnje sportove.
Tako su tijekom održavanja  manifestacije žitelji grada  Biograda i susjednih mjesta, a  prvenstveno učenici osnovnih  škola koji su organizirano posjetili kamp, imali priliku puno toga vidjeti i doživjeti pa i  sami iskušati niz viteških igara  i starih sportskih disciplina.
Sam ambijent borove šume  dao je dodatnu draž i okvir  prizorima koji su se u kampu  smjenjivali tijekom trajanja  manifestacije, a sve skupa doprinijelo je da to bude jedno  zanimljivo druženje s vitezovima i djevama u autentičnim  kostimima iz srednjeg vijeka, s  oružjem i alatima, zmajevima  i viteškim igrama te običajima  jednog davnog vremena.
Izloženi primjerci oružja,  oruđa, okloplja i verižnjača  privukli su veliku pozornost, a  posebna je pak zanimljivost  bila izrada kovanica na licu  mjesta.
– Riječ je izradi kovanica  takozvanim hladnim kovom,  kazao nam je Mario Sokolić  Sokol, koji za sebe kaže da je  “kovač svoga kova” i dok  izrađuje kovanice batom  teškim 12 kilograma, uživa jednako kao i kada u odjeći  srednjovjekovnog viteza sjedi  na autentičnom prijestolju iz  filma “Priča iz davnina”.
Zabavni parkovi i  radionice
– Zadovoljstvo je to i osjećaj  da ste ljudima, a posebno mladima, dočarali dio običaja  davnih vremena.
Uz izložbu srednjovjekovnog oružja i viteške opreme te  kovanica novca, posjetitelji su  mogli uživati u predstavama  poput “Povratak viteza iz rata”, “Djeva i Zmaj”.
Također su i sami mogli  sudjelovati u viteškim igrama  pa tako i u zadarskoj alci te  jahanju, bacanju koplja, streličarstvu i mačevanju.
– Projekt Sancta Croatica  pokrenut je u svrhu edukacije  i oživljavanja bogate hrvatske  povijesti, kako bi se kroz zabavne parkove i radionice približila građanima te se i na taj  način otrgnula zaboravu, kazao je Marin Lerga te nastavio:
– Ovo je prvi korak na putovanju u povijest. Isto tako  prvi put predstavljena je zadarska alka, koja je starija od  sinjske alke gotovo tri stoljeća. U njoj su sudjelovali i  posjetitelji kao uostalom i u  gađanju lukovima i strijelama,  bacanju koplja, nađaka, jahanju na konjima i slično. Sve te  igre želimo afirmirati radi  stvaranja novog branda i  atraktivnih turističkih sadržaja. Vrlo je važno istaknuti  da su svi programi osmišljeni  tako da ne devastiraju okoliš  te da potiču boravak djece u  prirodi na čistom zraku, zaključio je Lerga.