Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Državna revizija negdje cijepa dlaku na dva dijela, a negdje…

Autor: Siniša Klarica

08.06.2010. 22:00
Državna revizija negdje cijepa dlaku na dva dijela, a negdje…

Foto: Zvonko KUCELIN



Aktualne gradske teme, osobito one s posljednje sjednice Gradskog vijeća, bile su tema jučerašnje tiskovne konferencije zadarskog SDP-a. Okupljenim novinarima obratili su se gradski vijećnici Ingrid Antičević-Marinović, Sabina Glasovac i Željko Mikin. Prema mišljenju Ingrid Antičević-Marinović najvažnija tema je upravljanje gradskim zemljištem. Iako je izrazila zadovoljstvo što je gradonačelnik odustao od zamjene zemljišta Bagata s Lignumom, saborska zastupnica nije propustila postaviti pitanje kako to Grad Zadar odjednom ima zemljišta za zamjenu, a nema ga za izgradnju vrtića, socijalnih stanova, domova umirovljenika. Prema SDP-ovcima, opravdanje Grada uvijek je bilo da nema raspoloživog zemljišta. Naime, Ingrid Antičević-Marinović je prozvala Državnu reviziju koja u nekim slučajevima „..cijepa dlaku na dva dijela”, ali propušta reagirati kada je jasno da sredstva prikupljena od prodaje stanova, služe kao samoposluga za neke druge stvari. Stoga je prema njenom mišljenju, lako ovoj gradskoj upravi vladati, kad uz sebe ima ovakvu reviziju.
Predsjednica kluba vijećnika Sabina Glasovac upozorila je da članove uprave i direktore trgovačkih društava u potpunom ili djelomičnom gradskom vlasništvu, mora birati Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik. Glasovac se pozvala na tumačenje ministra uprave Davorina Mlakara i Ustavnog suda RH u slučaju Belog Manastira, rekavši da će i Grad Zadar morati uskoro promjeniti svoj statut, što je do sads odbijao gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Željko Mikin se osvrnuo na rad, zapravo nepostojanje DHM-a. Pri tom je kronološki podsjetio na vremena prije Domovinskog rata, kada je baš Mikin bio na čelu DHM-a. S primjetnom dozom nostalgije za starim vremenima, Mikin je rekao da je DHM dnevno okupljao oko 700 djece u 20-ak radionica. DHM je, dodao je gradski vijećnik SDP-a, pokrenuo prvu alternativnu radijsku postaju te mjesečnik za kulturu, ali ga je današnja gradska vlast DHM stavila u službu Sveučilišta u Zadru, i to za potrebe menze. No, Mikina najviše zanimaju detalji ugovora između Grada Zadra i Sveučilišta kojim se reguliraju međusobni odnosi. Ti se detalji, naglašava Mikin, ne daju na uvid SDP-ovim vijećnicima, iako su građani Zadra izdvajali novac iz svojih plaća za izgradnju Doma hrvatske mladeži.
 


Za predsjednicu SDP-a Ražanca izabrana Kristina Dušević


Neposredno nakon tiskovne konferencije SDP-ovci su objavili da je nedavno za prvu predsjednicu SDP-a Ražanca izabrana Kristina Dušević. Dužnost potpredsjednika obnašat će Jure Kožul, a tajnika Nikola Kožul, obojica vijećnici u Općinskom vijeću Ražanca. U nadzorni odbor izabrani su Stipe i Stipan Dušević te Ljubomir Tičak.